Kerkplein wordt aangepakt

21-02-2024

HOORNGIDS HOORN | Van 21 februari tot en met 28 maart zijn er werkzaamheden op het Kerkplein, rondom de Grote Kerk. De werkzaamheden bestaan uit de aanleg van glasvezel, rioolinspectie en -reiniging, herstel van straatwerk en aanpassing van voegwerk zodat het plein beter begaanbaar is voor alle gebruikers.

Week 8
Woensdag 21 en donderdag 22 februari wordt gestart met het uitgraven van een stukje vervuilde grond ter hoogte van Kerkplein 27 tot en met de achterzijde van de kerk. In dit deel is een verhoogde hoeveelheid lood aangetroffen. Een speciale partij zal het graafwerk uitvoeren. Er is geen gevaar voor de omgeving.  

Week 9 en 10
Van maandag 26 februari tot en met donderdag 7 maart wordt er glasvezel aangelegd rondom het Kerkplein. ODF en KPN gaan hier gelijktijdig aan de slag. Zoals in de meeste steden is de grond hier ook verontreinigd. De verontreiniging is hier minder, waardoor de werkzaamheden door de eigen graafploegen van ODF en KPN gedaan worden. De werkzaamheden worden onder toezicht en met beschermende kleding uitgevoerd. Er is geen gevaar voor de omgeving.  

Straatwerk
Gelijktijdig met de aanleg van glasvezel wordt het straatwerk weer hersteld. Het opnieuw bestraten van het glasvezeltraject wordt door Van der Weert gedaan. Zij hebben het Kerkplein tijdens de herinrichting ook bestraat. Het gedeelte naast het hotel aan de zijde van Pieterseliesteeg wordt ook aangepast. Dit wordt net als de rest van het plein in Portugese klinkers uitgevoerd. 

Week 11
Tussen maandag 11 en vrijdag 15 maart vindt de rioolreiniging- en inspectie onder het Kerkplein plaats. In de meeste gevallen kan het verkeer overal langs. Het kan gebeuren dat een steeg of smalle straat tijdelijk niet (goed) begaanbaar is voor auto’s of er geldt een tijdelijk parkeerverbod. Lees voor meer informatie het nieuwsbericht over de rioolinspectie en -reiniging in de binnenstad.

Week 12 en 13
Tussen maandag 18 en donderdag 28 maart moeten er op het Kerkplein twee kruisingen hersteld worden. Dit gebeurt niet tegelijk. De exacte planning is nog niet bekend. Deze informatie wordt aangevuld.  

Bereikbaarheid
Tijdens de werkzaamheden van 21 februari tot en met 15 maart kan het verkeer in principe overal langs. Mocht een gebied tijdelijk even niet begaanbaar zijn, dan wordt u ter plekke omgeleid. Voor de werkzaamheden aan de kruising zal een omleidingsroute worden uitgewerkt. 

Informatievoorziening buurtbewoners
KPN en ODF zullen buurtbewoners zelf over de aanleg van het glasvezelnetwerk informeren. Voor de rioolinspectie krijgen bewoners enkele dagen van tevoren informatie. Voordat de werkzaamheden aan de kruising starten, worden bewoners apart geïnformeerd. De pagina www.hoorn.nl/kerkplein (http://www.hoorn.nl/kerkplein) wordt bijgewerkt met actuele informatie.

Test voor een toegankelijker Kerkplein
Regelmatig ontvangt de gemeente vragen over de toegankelijkheid van onder andere het Kerkplein. Nu er werkzaamheden aan het straatwerk zijn, is het een goed moment om te testen met een hogere voeg. Hierdoor zouden de Portugese klinkers beter op elkaar aan moeten sluiten, waardoor het Kerkplein beter bereikbaar wordt voor onder andere mensen in een rolstoel, met een rollator en voor mensen met een kinderwagen. Als de test succesvol is, wordt dit aan het einde van het jaar voor het hele Kerkplein ingevoerd.

Kerkplein zonovergoten Kerkplein zonovergoten

Reacties
Reactie: (willem)
21-2-2024, 21:32
In week 10 en 11 worden de klinkers weer hersteld . Zou dit niet verstandiger zijn als dit word uitgevoerd tijdens de werkzaamheden aan de 2 kruisingen ? Mocht er iets ontdekt worden tijden de riool inspectie, wat hersteld moet worden, kunnen ze daar ook de eventuele schade aan de bestrating herstellen.