De stikstofboom in Hoorn

Installatie van Rob Chevallier te zien in de Boterhal van 2 maart tot en met 14 april 

HOORNGIDS HOORN | Vanaf 2 maart staat er een boom in de Boterhal in Hoorn. Geen boom die groeit, wel eentje die iets te zeggen heeft: de stikstofboom. De installatie is gemaakt door beeldend kunstenaar-fotograaf Rob Chevallier uit Steenderen. Hij fotografeerde honderd solitair staande bomen in Nederland.  

De foto’s zijn geplaatst in bladvormen, uit kringloopwinkels en rommelmarkten. De acht ‘takken’ van de boom zijn oude uitlaatpijpen. Alle foto’s hangen ondersteboven. Wie in één van de (auto-)spiegels kijkt die rond de boom staan, ziet de natuur zoals die hoort te zijn.   

Kunstwerk vol symboliek
De foto’s vormen een staalkaart van het Nederlandse landschap en het huidige klimaat in alle seizoenen. Dat betekent dat de bomen worden bedreigd door hittegolven, droogte, slagregens, overstromingen en gevolgen van CO2 uitstoot. Ze houden nog stand in tijden van klimaatverandering en daarmee zijn ze ook symbolen van hoop. Het kán misschien nog goed komen met ons klimaat, als we zelf ons best doen, onder andere door minder uitlaatgassen te produceren. De bezoeker kan zichzelf dus een spiegel voorhouden. De stikstofboom was eerder te zien op de Klimaatexpo in Zwolle, het Zandvoorts museum, het CODA museum (Apeldoorn) en de IJsselbiënnale. 

Uitnodiging
U bent van harte welkom bij de opbouw van deze installatie op dinsdag 27 februari vanaf 14.00 uur. Adres: De Boterhal, Kerkplein 39 Hoorn. De expositie wordt geopend op zondagmiddag 3 maart om 16.00 uur. Ook bij deze opening bent u van harte welkom. 

Rob Chevallier 
Rob Chevallier: “Na mijn opleiding aan de Kunstacademie in Arnhem (1992-1996) startte ik pas in 2006 als fotograaf met exposities. Fotografie bleek onvoldoende om te laten zien wat ik met mijn kunst wilde zeggen. Daarom maak ik vanaf 2017 foto-objecten en installaties waarbij ik tweedehands voorwerpen combineer met fotografie. Zo ontstaat een verbinding met een schijnbaar zorgeloos verleden en de huidige wereld met problemen als overconsumptie, klimaatverandering en natuurbehoud. Mijn duurzame kunstwerken zijn zowel een pleidooi voor recycling, als een kritische kijk op de maatschappij van nu.  Sinds 2022 ben ik lid van Kunstvereniging De Boterhal in Hoorn.” 

Meer info
Meer informatie over Rob Chevallier is te vinden op de website www.robchevallier.com (http://www.robchevallier.com) of te benaderen op chevallier@inbox.com (mailto:chevallier@inbox.com) of telefonisch op 06-22857859. De stikstofboom op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=A52pqDwTRfo (https://www.youtube.com/watch?v=A52pqDwTRfo)

Stikstofboom bij Klimaatexpo in Zwolle Stikstofboom bij Klimaatexpo in Zwolle