Een bijzondere fractie

Column van Sjaak Grosthuizen

De vaste volger van deze column weet vast wel dat ik met enige regelmaat nogal zure opmerkingen maak over de fractievoorzitter van - hoe de fractie nu heet - Hart van Hoorn. Slechts een paar keer heb ik me positief uitgelaten over fractievoorzitter Chris de Meij en dat ga ik vandaag ook weer doen en in mijn ogen heel terecht!

Waar je bij Chris absoluut niet mee aan moet komen zijn zaken die het groene hart van Hoorn nadelig kunnen raken. Chris is niet alleen van de bloemetjes en de bijtjes, maar ook van de bomen. Het Hoornse stadsbestuur heeft ooit mooie beloften gedaan over de zorg voor de Hoornse bomen en Chris heeft met enige regelmaat gekeken of die beloften ook worden nageleefd. Welnu, tot nu toe lijkt het er heel veel op dat het college het vooral heeft gelaten bij schone schijn met mooie geruststellende woorden.

Vanaf 2009 ligt er een afspraak dat bij elke nieuw op te leveren woning ook 1,3 boom zal worden geplaatst. Daarover zou vanaf dat jaar duidelijke afspraken worden gemaakt met projectontwikkelaars. Daar waar dat niet zou gebeuren, zou door de bouwer € 500,- per niet geplaatste boom in een bomenfonds worden gestort. Dan zou de gemeente ervoor kunnen zorgen dat er alsnog bomen worden neergezet, in de omgeving van de bouw en als dat niet kan op een andere plek. Wat is daar moeilijk aan? Daar kan ik alleen maar naar gissen.

Wanneer ik denk aan de vroegere standsverhoudingen zou je misschien kunnen denken aan een soort standsverschil dat er zou kunnen zijn tussen een eenvoudig wethoudertje en een machtige projectontwikkelaar. Wethoudertje komt met pet in de hand bij het kantoor van het geweldige bedrijf en bij de ontvangstbalie wordt gevraagd wat meneer komt doen. Ach, Heer Projectontwikkelaar is net in bespreking, of zij de boodschap maar zal overbrengen? Maakt u in het vervolg een afspraak? Dan heeft u vast meer kans. En bij de tweede poging, nadat de wethouder heel dapper zijn secretaresse een afspraak heeft laten afdwingen wordt de wethouder joviaal ontvangen door Heer Ontwikkelaar en omstandig gevraagd naar zijn welbevinden, werk en gezinssituatie en ach ja, die bomen, daar moeten we het ooit wel eens over hebben. Dat was toch iets dat door die verrekte raadsleden erdoor gedrukt is? Houdt u ook van golf?

Ik zal er een beetje naast kunnen zitten natuurlijk, maar sinds 2009 is er eigenlijk iets te weinig met de bomenfondsafspraak gedaan. Ik heb Chris enige tijd geleden ook al eens vragen horen stellen over de afspraken rond 1,3 bomen per woning, dus ik zal niet in de zure modus terugvallen en opmerken dat Chris weer eens een onderwerpje heeft gevonden om mee te scoren. Chris is een groenere politicus dan bij de Hoornse GroenLinksfractie zit en ooit bestelde ik een salade in een Hoorns restaurant met de woorden: ‘Doe mij maar een Chris de Meijtje’. De ober begreep wat ik bedoelde en wist te vermelden dat de groenten in dat gerecht echt gezond zijn.

In het huidige college heeft de woordvoerder bomenfonds mogen ontdekken dat in het verleden de bomenfondsafspraak is blijven liggen. Ik vermoed dat het bomenfondsafspraakdossier ergens onder gelegen heeft of dat de bomenfondsafspraakdossierbehandelaar van de ambtelijke staf of door een andere taak of wegens een ziekteperiode de zaak niet goed heeft kunnen afsluiten, terwijl men daar wel van uit ging zodat er niet een bomenfondsafspraakdossierbehandelaarvervanger  met deze belangrijke taak werd belast. Dat wethouder Dick Bennis nu zinnige antwoorden moet bedenken voor dit bomenfondsafspraakdossierbehandelaarvervangervraagstuk dat, hoe langer het ligt, steeds moeilijker wordt om er een passend en acceptabel bomenfondsafspraakdossierbehandelaarvervangervraagstukoplossing voor te formuleren.

Chris brengt dit onderwerp in de eerstvolgende raadsvergadering naar voren en ik wil hem daar van harte veel succes mee wensen. Per slot van rekening is er in de Hoornse raad van de twaalf fracties maar één bomenfondsafpraakdossierbehandelaarsvervangervraagstukoplossingsfractie!

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_Een bijzondere fractie Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_Een bijzondere fractie