Resultaten voetbal 24 en 25 februari

Zege op koploper Ajax geeft Hollandia extra vertrouwen

HOORNGIDS REGIO | De amateurs van Ajax waren naar Hoorn gekomen om de tweede periodetitel veilig te stellen. Dat lukte weliswaar op doelsaldo, maar zeker niet zoals het team van trainer Sander Middelbeek van tevoren had verwacht. Hollandia deed niet onder voor de trotse koploper van de Vierde Divisie. Het was zelfs lange tijd de bovenliggende partij en een sterke eerste helft bleek uiteindelijk goed voor drie punten: 2-1. Zelfs een rode kaart voor Enes Kar in de zeventigste minuut bracht de overwinning niet in gevaar.

Voor de wedstrijd schamperde de voorzitter van Hollandia tegen trainer Lars Keppel nog wie er behalve Niels Koster zou moeten scoren aan de zijde van Hollandia. Verdedigende middenvelder Bart Spil stond immers weer noodgedwongen als gelegenheidsspits opgesteld. Luke Abelskamp was nog steeds herstellende van een longontsteking en Daniël Meijers zat in het vliegtuig vanwege zijn vertraagde terugvlucht na een wintersportvakantie. Spil had precies vier minuten nodig om die twijfel te logenstraffen. Uit een afgemeten voorzet van Niels Koster kopte de gedreven aanvoerder de bal hard in het net. Het vormde de basis voor een voortreffelijke eerste helft van Hollandia, misschien wel een van de beste dit seizoen.

Vooraf had trainer Lars Keppel het bestuur gevraagd om het hoofdveld klaar te maken voor deze wedstrijd. Hij ging ervan uit dat de Ajacieden het moeilijk zouden krijgen op een soppig knollenveld. Maar de weergoden zaten weer niet mee. Na een week met stromende regen kon consul Jan Beers niet anders dan het stadionterrein opnieuw afkeuren. De laatste wedstrijd die op het hoofdveld werd gespeeld dateert alweer van 26 november (HBC 1-1), drie maanden geleden dus.
Keppel moest een strategie bedenken voor het kunstgrasveld, waar de toeschouwers in groten getale rondom de afrastering hadden plaatsgenomen. Spil en nummer 10 Dennis Jansen dienden de opbouw van Ajax over de as te verstoren en dat lukte in de eerste 45 minuten heel aardig. De Amsterdammers werden geheel tegen hun natuur in gedwongen tot het hanteren van de lange bal. Ondertussen zocht Hollandia gretig de aanval via de vleugels. Jesse Koeman en Niels Koster drongen de backs terug naar hun posities. De centrumverdedigers Encho Margaritha en Denzel Inyamah zorgden afwisselend in de zone dat de fysiek sterke centrumspits Jordi Bitter aan de ketting lag.
Op een ideaal moment, in de 44ste minuut, vergrootte Hollandia met die strijdwijze de voorsprong. Jesse Koeman startte een actie vanaf links, kreeg hulp van Niels Koster en ten slotte kon Dennis Jansen de bal simpel in het doel schuiven: 2-0. Met een flinke kater zocht Ajax de kleedkamer op. Want als de achterstand hoger zou oplopen, verdween de periodetitel uit het zicht.

Het was dan ook logisch dat de Ajacieden met al hun routine in de tweede helft alle zeilen bijzetten. In de basis had de ploeg van Zuidoost geen enkele speler in de gelederen die niet in deze eeuw is geboren. De Hoornse Leeuwen zes. Hollandia kwam minder aan aanvallen toe, maar hield zich defensief redelijk makkelijk staande. Weer blonken Encho Margaritha en Denzel Inyamah uit in het centrum.
De zeventigste minuut leek voor de ommekeer te zorgen. De boomlange Ajax-verdediger Carlos Opoku, die voortdurend als een extra aanvaller werd ingezet bij lange ballen, maakte 2-1 en kort ervoor zou invaller Enes Kar een kopstoot hebben uitgedeeld. Hij stond koud vijf minuten in het veld. De verder uitstekende leidende arbiter Jessey van Pinxteren twijfelde echter niet aan de slechte bedoelingen en trok een rode kaart. Na het zien van de beelden was Keppel een andere mening toegedaan. Tristan Buis werd volgens de oefenmeester nauwelijks geraakt, maar ging als door een dodelijk pistoolschot getroffen naar de grond. Hollandia zal een zware straf zeker aanvechten. Enes Kar had geen enkel motief om dit te doen op de rand van het zestienmetergebied.
Tot grote ergernis van Ajax bleek Hollandia ook met tien man nauwelijks van zijn stuk te brengen. Sterker nog, Niels Koster had de 3-1 op zijn schoen, maar zijn inzet miste kracht na alle zware inspanningen.
De overwinning bezorgt Hollandia 1 niet alleen drie punten maar vooral veel vertrouwen aan de vooravond van een zware periode met inhaalwedstrijden. Woensdag wordt de loting bekend van de achtste finale in het bekertoernooi. De wedstrijden staan gepland voor de tweede week van maart. En zaterdag wacht het uitduel met nummer 3 Huizen dat Ajax thuis met 3-0 versloeg. “Ook die ploeg kunnen we pakken”, meent Keppel optimistisch.
Verslag: Erik Oudshoorn
===========================================================================
Always -Forward wint gelukkig van SV Enkhuizen

Een draak van een wedstrijd kan soms heel nuttig zijn. “Veel jongens zijn net terug van wintersport en dus hebben we maar met 7 man van de totale selectie getraind afgelopen week”, aldus coach Egidio Oude Groen van Always Forward. Ook moest hij Mick van der Gulik missen door ziekte. Hij is alleen soms afwezig vanwege wisselende diensten.

Scheidsrechter Adboellah Oughris uit St. Pancras verving de nog steeds geblesseerde Leo Blank uit Hoogkarspel, die daar zelf over zei: “Ik hoop binnenkort te kunnen fluiten, maar mijn achilles doet nog steeds pijn.” In Hoorn won Always Forward met 2-0 door doelpunten van Danilo van der Woude, waarvan één uit een strafschop. Nu stond hij niet in de basis en verving na rust Daimy Mac Donald, die niet helemaal uit de verf kwam.

Gelijk in het begin was er al een kans voor Joost Rutteberg, die regelmatig de verdediging van SV Enkhuizen te snel af was. Vorige week scoorde hij nog in de laatste minuut uit een strafschop 1-1. ”Terecht”, zei Egidio Oude Groen over die rommelige wedstrijd tegen FC Den Helder. Zij wonnen maar nipt van SV Enkhuizen met 3-2. “Ja in blessure tijd”, aldus trainer/ coach Rudo Hidden, die op meer had gehoopt deze zondagmiddag.

De wedstrijd van zondag verliep in het begin in het voordeel van Always-Forward en dit resulteerde in de 9e minuut in een doelpunt van Jurgen Adamus. Hij werd keurig aangespeeld door Nick Bot en doelman Robin van Graven was kansloos: 0-1. Daarna verliep de wedstrijd rommelig en vele passes gingen fout aan beide kanten. Eigenlijk 3e klasse onwaardig. SV Enkhuizen probeerde het wel, maar schoten van Sonny Pronk en ook over grote afstand een lob over doelman Niels Post gingen ook over het doel door Brian Dammers. Vlak voor rust had ook Ruttenberg nog een kans, maar zijn schuiver werd bekwaam gestopt door de met nummer 99 spelende Van Graven. Rust 0-1.

Na rust het nog steeds slaapverwekkende spel van beide ploegen. Geen bal kwam goed aan en ook werd er eens niet lekker gepasseerd, omdat men steeds op de derde man stuitte. De mooiste aanval kwam van de doelpuntenmaker Jurgen Adamus. Hij speelde de bal over lange afstand naar de tweede paal. Joost Ruttenberg stond daar goed opgesteld en met een beheerste beweging schoot hij in, maar paal en lat zorgden dat de stand 0-1 bleef. Eigenlijk was deze wedstrijd een ’koploper’ onwaardig of je kunt ook zeggen dat SV Enkhuizen zich goed verweerde.
Always-Forward was dolgelukkig met de 3 punten omdat VVS’46 met 4-4 gelijk speelde tegen medekoploper FC Den Helder. In die wedstrijd vielen er 6 gele kaarten, waarvan 2 voor Bas Steinvoorn en een keer direct rood aan FC Den Helder zijde. Sjaak Schuit (VVS’46) kreeg van scheidrechter van dienst, Jozefzoon, daar in één keer direct rood. “Met dank aan VVS’46”, zei de gelukkige Egidio Ouden Groen voor de microfoon van Hoorn Radio.
Always Forward staat nu 5 punten los van FC Den Helder. VVW volgt op 10 punten. Zij staan derde en wonnen met 4-1 van Grasshoppers. De spannende wedstrijd/derby van SV Spartanen – SEW werd een nipte overwinning voor de Wognummers. Zij versloegen buurman SEW met 2-1, dat nog meer in de puree zakt. Zij stevenen af op de nacompetitie. Volgende week wacht SEW de zware uitwedstrijd tegen Always-Forward. Wanneer zij goed spelen zijn er kansen. Always Forward moet dan wel beter spelen dan afgelopen zondagmiddag tegen SV Enkhuizen.

Verslag en foto: Bert Putters
Verdiende 3-punter Zwaluwen’30 tegen ASV Wartburgia (3-1)

Zonder de zieke Richard Bultenaar op de bank heeft Zwaluwen’30 een zeer nuttige overwinning behaald op het Amsterdamse Wartburgia. Ashvin Ramdin verving hem bij zijn coachtaak. Voor de wedstrijd was het verschil op de ranglijst tussen Zwaluwen’30 en Wartburgia 6 punten. Zaak was dus, voor Zwaluwen’30, om Wartburgia niet dichterbij te laten komen. Zij stonden, met een 10e plaats, op een potentiële degradatie-nacompetitieplaats. Voor de wedstrijd was er 1 minuut stilte in verband met het overlijden van Erelid Thijs Reuzenaar.

Het eerste kwartier gebeurde er weinig spectaculairs op het veld. Wartburgia hield heel veel spelers achter de bal en Zwaluwen’30 mocht de bal rondtikken zonder tot een gevaarlijke aanval te komen. De eerste Wartburgia-kans was in de 17e minuut. Keeper Tobias Droomers dwong de Wartburgia-aanvaller prima naar buiten, toen deze voor hem verscheen. In de 19e minuut een grote kans voor Zwaluwen’30; Samet Cetin legde de bal voor op Diovaris Balentina, die een teennagel tekort kwam om de bal richting het lege doel te tikken. De bal ging voorlangs. In minuut 25 scoorde Wartburgia. Liggend op de doellijn werd de bal binnengegleden. De goed leidende scheidsrechter Simon Schram had echter een handsbal geconstateerd, zodat dit doelpunt werd afgekeurd.
In de 26e minuut kwam Zwaluwen’30 op voorsprong. Jim Nelen over links, bereikte de mee opgekomen Diovaris Balentina in het centrum. Deze wist wel raad met een dergelijke kans en scoorde van dichtbij de 1-0.
Een vrije trap voor Wartburgia werd in de 28e minuut tot corner verwerkt. In de 30e minuut mocht Jerven Devid op snelheid langs een aantal verdedigers gaan. Hij schoot in een goede positie op de benen van de doelman van Wartburgia. In de 35e minuut mocht Zwaluwen’30, op de rand van het zestienmetergebied, een directe vrije trap nemen. Diovaris Balentina belastte zich hiermee en schoot de bal snoeihard door het opgestelde muurtje. Toen daarop de doelman van Wartburgia de bal niet onder controle kreeg eindigde deze achter de doellijn en kwam de stand van 2-0 op het scorebord. Een lekkere opsteker voor de thuisclub. Vlak voor de rust nog een grote kans voor Jerven Devid. Een Wartburgia-speler wist met kunst- en vliegwerk een treffer te voorkomen.

Een onveranderd Zwaluwen’30 begon aan de tweede helft. Wartburgia drukte het Hoornse team in eerste instantie achteruit om een aansluitingstreffer te forceren. Dit lukte in de 51e minuut; over rechts werd onvoldoende ingegrepen en de bal mocht in het centrum van dichtbij worden binnengeschoten. Stand 2-1. In de 56e minuut ontving een over links diepgaande Jim Nelen de bal op tijd en produceerde een goede voorzet. Leon Schipper stond in het centrum, niet ver van het strafschopgebied van Wartburgia, en stapte zeer slim over Jim Nelens voorzet waardoor de naast hem lopende Jerven Devid in een prima positie kwam om met een strak schot de 3-1 aan te tekenen. Een prima doelpunt voor Zwaluwen’30.
Vanaf dat moment dicteerde Zwaluwen’30 de wedstrijd. Er werd weinig weggegeven en Wartburgia was niet in staat om de wedstrijd een andere wending te geven. Samet Cetin kreeg in de 77e minuut nog een goede kans. Op de rand van de 16 schoot hij tegen de doelman van Wartburgia. In de 78e minuut kwamen Lasse Pioch en Thom Nelen voor Davey Jansen en Jerven Devid, terwijl in de 83e minuut Roy Honingh nog Bilal el Guennouni verving.
Door deze overwinning kan Zwaluwen’30 nu met een gerust hart volgende week naar mede-koploper Jong Holland vertrekken. Uit 14 wedstrijden produceerde Zwaluwen’30 20 punten en staat op een 7e plaats. HBOK en Jong Holland staan op plaats 1 en 2 met 30 punten uit 14 wedstrijden.
Opstelling: Tobias Droomers, Bilal el Guennouni (83e, Roy Honingh), Kayra Kaplan, Calvin den Boer, Davey Jansen (78e, Lasse Pioch), Samet Cetin, Diovaris Balentina, Leon Schipper, Jerven Devid (78e, Thom Nelen), Anthony Sabajo, Jim Nelen. Wissels: Robin Blaak, Bekir Kadioglu, Sonny Punt.
Man of the Match: Diovaris Balentina
Verslag: Leo van der Voort

Olympia Haarlem – Always Forward (zat.) 1–0

Always Forward (zat.) heeft zaterdag in de uitwedstrijd tegen Olympia Haarlem de vierde nederlaag in het lopende seizoen moeten incasseren. Lange tijd zag het ernaar uit dat de wedstrijd, net als de ontmoeting tussen beide ploegen in september in Hoorn, in een doelpuntloos gelijkspel zou eindigen, maar luttele minuten voor het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Bos vond de thuisploeg het gaatje in de Forward-defensie, dat de gelegenheid bood om de winnende treffer te scoren.

Op de natuurgrasmat van de langs de oever van het Spaarne gelegen accommodatie had de thuisploeg het grootste deel van de wedstrijd een veldoverwicht. Al in de tweede minuut brak een spits door op rechts, maar met een knappe ingreep wist Darren Johnstone de situatie te klaren. De volgende gevaarlijke aanval deed zich acht minuten later voor, toen een centrale verdediger van Olympia oprukte en op links een spits bereikte. Aron van Loon plukte de krullende inzet uit de bovenhoek van zijn doel. De gevaarlijkste aanvaller van de thuisploeg was de rechterspits, die ook al in Hoorn een uitstekende indruk had gemaakt. Het kwam Forward niet slecht uit dat diverse malen een voor hem bedoelde pass niet nauwkeurig genoeg was en Dennis van Tricht deed in verdedigend opzicht nuttig assistentiewerk om hem in toom te houden. Niettemin wist de spits zich in de 14e en 18e minuut met een actie van de de zijlijn naar het centrum in schietpositie te manoeuvreren. In beide gevallen zocht hij de korte hoek en ook in beide gevallen verwerkte Aron van Loon de inzet knap door de bal resp. te pakken en te pareren. Direct na de tweede ingreep moest Aron van Loon opnieuw aan de bak met het stoppen van een van 35 meter ingeschoten vrije trap.
In de 20e minuut kwam Always Forward voor de eerste keer in de buurt van het Olympia-doel. Dennis van Tricht liet een combinatie met Milco Leijen volgen door een afstandsschot, dat langs de verkeerde kant van de paal verdween. Even later onderschepte Dennis van Tricht een pass in de Haarlemse verdediging, waarna hij met een steekbal Joep Rive probeerde te bereiken. De doelman van de thuisploeg was echter attent uitgelopen om het gevaar te bezweren. Enkele minuten later bereikte Dennis van Tricht uit een vrije trap van Nick de Wit met een kopbal Boyd Stevens, die de bal met de borst aannam maar die net niet voldoende onder controle kreeg om een schot af te kunnen leveren.
Na een klein halfuur spelen liep een Forward-corner uit op een uitbraak van de thuisploeg die door Nick de Wit onschadelijk werd gemaakt. Aron van Loon raakte de bal bij het wegwerken ervan niet goed, maar wist zelf te voorkomen dat een Olympia-spits van de geboden kans gebruik kon maken. In de volgende minuut ontsnapte Forward aan een achterstand toen uit een aanval van de thuisploeg over rechts de centrumspits werd aangespeeld, maar die maaide in kansrijke positie over de bal heen. Het daaropvolgende schot uit de tweede lijn stuitte af op het lichaam van Aron van Loon, die even later een knappe redding verrichte op een schot richting de rechterbenedenhoek van zijn doel. Enkele minuten voor de rust krulde de bal uit een vrije trap voor de thuisploeg om het Forward-doel heen, net buiten bereik van een inlopende spits.

In de 54e minuut kwam een van de verdedigers van de thuisploeg, die de veel snellere, op een dieptepass van Kevin van Gasteren doorbrekende Joep Rive opzichtig vasthield, goed weg toen hij zijn overtreding ‘slechts’ bestraft zag met een gele kaart. Uit de toegekende vrije trap schoot Boyd Stevens van zo’n 35 meter rakelings naast. Tussen eveneens net langs het doel verdwijnende kopballen van een Olympia-spits en Joep Rive in was de scheidsrechter nogmaals mild voor de thuisploeg, toen een verdediger de bal uit een vrije trap, technisch heel fraai en ogenschijnlijk heel gecontroleerd onbestraft in de handen van zijn doelman bezorgde.
Na ruim een uur spelen moest Joep Rive wegens een blessure de strijd staken. Perry Vlasman kwam voor hem binnen de lijnen. Opnieuw krulde een vrije trap voor de thuisploeg om Aron van Loons doel zonder dat iemand de bal kon raken en even later ontsnapte Forward aan een achterstand, toen de linkerspits van Olympia uit een voorzet van rechts de bal met een mooie volley tegen de lat in plaats van tegen het net deed belanden.
Een klein kwartier voor het einde van de wedstrijd kwam Joey Papamelodias in het veld voor Dennis van Tricht. Een bij de punt van het Forward-strafschopgebied aan de Haarlemmers toegekende vrije trap leverde een corner op die Aron van Loon verwerkte door de bal weg te boksen, waarna de rebound over zijn doel verdween.
Bij een uitbraak van Always Forward via Kevin van Gasteren en Jimmy Bouwhuis werd de met een dieptepass bediende Perry Vlasman net voldoende gehinderd om de Olympia-doelman de gelegenheid te geven in te grijpen. De tegenaanval leverde een hachelijk moment op, omdat een terugspeelbal van Jimmy Bouwhuis op Aron van Loon aan de korte kant bleek, maar de Forward-doelman was nog net op tijd bij de bal. Even later volgde de aanval door het centrum die voor de beslissing zorgde. Rechts van het doel werd een vrijstaande spits gevonden, die de kans gedecideerd verzilverde (1–0). In de slotminuut was de thuisploeg dicht bij een tweede treffer na een aanval over links. De voorzet bereikte een inlopende spits, maar zijn inzet werd gekraakt, waardoor de bal naast het doel verdween.

Olympia Haarlem – Always Forward (zat.) 1–0 (0–0). 88, 1–0.
Always Forward (zat.): Aron van Loon, Jimmy Bouwhuis, Darren Johnstone, Nick de Wit, Yannick Kuijpers, Jelle Huitema, Boyd Stevens, Milco Leijen, Kevin van Gasteren, Joep Rive (63, Perry Vlasman) en Dennis van Tricht (78, Joey Papamelodias).
Verslag: Hans Smit

Hollandia - Ajax (amateurs) 2-1
SV Enkhuizen - Always Forward 0-1
Schagen United - Westfriezen 1-0
De Zouaven - SCPB’22 2-1
Spartanen - SEW 2-1