Hoe groen wordt de toekomst van het Julianapark?

Commissievergadering 27 februari

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Het Julianapark is een van de grotere groene gebieden in Hoorn met een tweede functie naast het groen. Er is ook ruimte voor recreatie. De vraag is: tot hoever gaat het invullen van recreatiemogelijkheden en gaat dit niet ten koste van de biodiversiteit van het park.

Een burgerinitiatief roept op om de plek voor recreatie te verminderen om de biodiversiteit te kunnen vergroten. Dit voorstel betekent dan ook dat er geen plek is in het Julianapark voor een nieuwe skatebaan, waarover eerder is gesproken. Het college adviseert de raad om daar niet in mee te gaan. 

Insprekers

Dat diverse bewoners in de wijk nabij het Julianapark het daar niet mee eens is wordt verwoord door Martine Klaassen Bos. Zij wijst op het belang een balans te vinden tussen recreatie en natuur. Zij waarschuwt voor groenbedreigende activiteiten. Een nieuwe skatebaan is zo’n bedreiging.

Ook inspreker Onno Schweers spreekt namens Vereniging Bewoners Havenkwartier, hij pleit voor het groen houden van het stadspark. In de afgelopen jaren zijn steeds weer stukken park opgeofferd aan andere zaken en er zijn nog meer plannen om dat te doen.

Standpunt fracties

Hart van Hoorn stelt zich achter de insprekers en de indieners van het burgerinitiatief. GroenLinks vindt de biodiversiteit van het park armzalig. Geen nieuw anders dan groene oplossingen en desnoods voetbalvelden gebruiken voor uitbreiding van groene diversiteit.

Er zijn meerdere fracties die het houden van festivals in het park niet willen voorkomen. Met een verhoogde bijdrage door de festivalgangers zou de biodiversiteit vergroot kunnen worden. Fractie ÉénHoorn brengt in herinnering dat het Julianapark in het verleden nauwelijks een functie van natuurgebied had; vuilnisbelt of schietbaan worden genoemd. D66 ziet mogelijkheden om een deel van de voetbalvelden te vergroenen. Sociaal Hoorn heeft het aantal keren geteld dat het woord samen is geschreven en ziet dat in scheve verhouding staan met de instelling van het college.

Gesprek met wethouder Dick Bennis over het Julianapark:

LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (5.39 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met Dick Bennis over het Julianapark2024-02-27.mp3)

Wethouder Dick Bennis meent dat de fracties niet erg fel tegenover elkaar staan. Er is volop behoefte aan de diverse zaken waarvoor het park ook wordt gebruikt. Er wordt nu nog gewerkt aan een nieuwe groenvisie en dat zou kunnen leiden tot het aanvragen van subsidies. Er wordt nog gesproken over vitale sportverenigingen en de passende behoefte aan sportvelden.

Foto’s: Peter Ursem en Wally Ooms

Inspreker3 Inspreker3
Inspreker2 Inspreker2
Wethouder Dick Bennis over het Julianapark Wethouder Dick Bennis over het Julianapark