Plan van aanpak afval in binnenstad en bij hoogbouw

Commissievergadering 27 februari

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | In de binnenstad en in wijken met hoogbouw in Hoorn, is het gescheiden ophalen van afval nog niet goed geregeld. Het afval wordt op die plekken nog in vuilniszakken buiten neergezet. Het college stelt een oplossing voor.

Voorgesteld wordt om het afval op de volgende manier gescheiden op te halen:

a) restafval in de binnenstad met ondergrondse verzamelcontainers in te zamelen in plaats van met zakken. 
b) nascheiden van restafval uit ondergrondse verzamelcontainers in binnenstad en van hoogbouw te handhaven voor plastic-, blik- en drankenverpakkingen (PBD). 
c) groente, fruit en tuinafval/etensresten (GFT/GFE) in de binnenstad en bij hoogbouw mogelijk maken met de plaatsing van bovengrondse cocons. 

De vuilniszakken in de binnenstad worden al lange tijd ervaren als overlast. De nieuwe plannen zijn dus welkom. Dat er een extra bijdrage van € 7,00 per woning wordt gevraagd ligt voor een aantal fracties wat moeilijker. Een andere vraag is of de gft-containers geen stankoverlast zullen geven. Zijn de kokers voor het groenafval groot genoeg om ook tuinafval te bergen? Waar worden de containers neergezet?

Wethouder Dick Bennis is blij met de instemmende geluiden, maar waarschuwt dat het nog wat tijd zal kosten en er moet nog meer gebeuren. ”Wij storten meer dan het landelijke gemiddelde restafval en dat zorgt voor hogere kosten”. 

Hij constateert dat elders in Nederland de voorgestelde afvalophaalmogelijkheid goed functioneert en is dus niet bang voor de gevolgen van de Hoornse aanpak. Het afval uit de haven wordt gezien als bedrijfsafval; er zal nog worden bekeken hoe dat aangepakt gaat worden.

De wethouder is niet bang voor stank en ongedierte. Dat is er nu wel, maar dat zal een flink worden teruggedrongen.

Foto: Peter Ursem

Wehouder Dick Bennis over afval Wehouder Dick Bennis over afval