Fietsend de stad in

Commissievergadering 27 februari

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Hoorn is als stad nog niet volledig uitgegroeid. De stad zal in 2035 naar verwachting10% meer inwoners tellen. Dat betekent dat het drukker zal worden op wegen en fietspaden en daar wil het college nu alvast over nadenken.

Actieplan Fiets is de naam van het plan om Hoorn beter in te richten voor het gebruik van de fiets. De verkeersveiligheid kan worden verbeterd door het omlaag brengen van de snelheid, het veiliger maken van kruispunten, minder lang wachten bij verkeerslichten, nog meer fietspaden en goede fietsparkeerplaatsen. Daarnaast is er aandacht voor kwetsbare verkeersdeelnemers zoals ouderen en kinderen. Het programma ‘Doortrappen’ kan daaraan bijdragen.

Jaap Betlem vraagt als inspreker aandacht voor het fietspad dichtbij zijn woning. Daar speelt niet zozeer de verkeersveiligheid een rol, maar de toenemende geluidsoverlast door een verlegd fietspad

Gesprek met Jaap Betlem en buurman over het fietspad:

LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (3.24 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met Jaap Betlem en buurman over fietspad2024-02-27.mp3)

De diverse fracties beklemtonen de verschillende zaken die aandacht behoeven. Verkeerslessen met verkeersexamen en gevaarlijke kruispunten worden genoemd. Fietsen levert een bijdrage in de duurzaamheid. De 30 km-maatregel roept instemmende geluiden op. De PvdA ziet weinig heil in verdere onderzoeken. Verder worden door de fractiewoordvoerders allerlei onderdelen en plekken genoemd die zeker moeten worden meegenomen in het fietsplan.

Wethouder René Assendelft is blij met de instemmende geluiden. Hij kan nog niet ingaan op alle verkeersituaties waarvoor aandacht werd gevraagd, maar neemt ze wel mee. Er is een stichting opgezet om de praktische verkeersproef weer te organiseren. Hij houdt contact met de provincie en met de naastgelegen gemeenten om fietsveiligheid vorm te geven. Hij beschrijft enkele fietspaden die verbeterd gaan worden.

Foto’s: Peter Ursem

Wethouder René Assendelft__ Wethouder René Assendelft__
Inspreker4 Inspreker4