Lezing ‘Het vaderlands gevoel, geschiedenis in olieverf’ in Foreestenhuis op woensdag 13 maart

28-02-2024

HOORNGIDS HOORN | Op woensdag 13 maart om 20.00 uur organiseert Vereniging Oud Hoorn een lezing over het vaderlandse gevoel, geschiedenis in olieverf door Ad Geerdink. De bijeenkomst vindt plaats in het Foreestenhuis aan het Grote Oost 43 in Hoorn.

Gedurende een groot deel van de negentiende eeuw was Hoorn arm en in verval. Voordeel was dat de statige panden uit de glorietijd van de zeventiende eeuw niet werden afgebroken voor iets moderner huizen, omdat domweg de middelen ontbraken. Romantische schilders als Cornelis Springer (1817 – 1891) grijpen dit beeld aan om een idyllisch en pittoresk plaatje te schilderen van de vervallen steden en stadjes rondom de Zuiderzee, waaronder ook Hoorn. 

Nationalisme
De schilders kijken al vooruit naar de ideeën van het nationalisme. Zij verheerlijken de glorietijd van Nederland (de Gouden Eeuw) en schilderen een geïdealiseerde werkelijkheid van onder andere Hoorn. Ad Geerdink vertelt hoe dit alles in zijn werk is gegaan, met natuurlijk veel afbeeldingen van schilderijen van Hoorn die de lijn van Romantiek naar Nationalisme verduidelijken. Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, weet als geen ander de geschiedenis van Hoorn duidelijk en beeldend te beschrijven. 

Reserveren
De lezingen kunnen uitsluitend door reservering en vooruitbetaling worden bijgewoond. Reserveren via lezingen@oudhoorn.nl (mailto:lezingen@oudhoorn.nl). De reservering wordt definitief door betaling van de entreeprijs op NL86INGB0002144888, ten name van Vereniging Oud Hoorn onder vermelding van ’Lezing’. De toegangsprijs is € 5,00 voor leden van Oud Hoorn en € 6,50  voor niet-leden.

Afbeelding: C.Springer, Doelenkade in Hoorn

C. Springer, Doelenkade in Hoorn C. Springer, Doelenkade in Hoorn