Hoorns museum in landelijke Blokker-folder

Voor 110 Eurocent naar de nostalgie

Het Museum van Twintigste Eeuw in Hoorn heeft in samenwerking met winkelketen Blokker een aantrekkelijk aanbieding die landelijk verspreid wordt. In de week van 24 juli 2006 vallen ruim 6 miljoen Blokker-folders met een kortingsbon voor het nostalgische museum in het hele land op de deurmat. Jacob Blokker begon in 1896 zijn eerste winkel in Hoorn en ter gelegenheid van het 110 jarig bestaan kan men nu met een bon uit de folder voor slechts 110 Eurocent naar het Museum van de Twintigste Eeuw. Daar is ook een oud interieur van een Blokker-winkel te zien. Het museum verwacht veel extra aanloop dankzij de aktie.
 
Entree 110 Eurocent
Directeur Hans Stuijfbergen is erg blij met de door hem geïnitieerde aktie omdat het bereik van de Blokker-folder erg groot is: “Ik had gelezen dat meer dan 70 % van de ontvangers van die folder er ook echt in kijkt en leest. En met een oplage van ruim 6 miljoen stuks, bijna alle huishoudens in Nederland, heb je zo een enorm bereik. Daarom wilde ik er ook best een leuke aanbieding van maken: Voor 110 Eurocent kun je nu een leuk nostalgisch museum bekijken met twee wisselexposities. En op onze website, die ook in de bon wordt genoemd, verwijzen we naar andere leuke en mooie zaken in onze prachtige VOC-stad. Ik hoop dat veel mensen er nu een dagje Hoorn van maken. Er zijn nog veel mensen in het land die niet weten hoe mooi het hier is en dat Hoorn maar een half uurtje boven Amsterdam ligt.” De kortingsbon is tot en met 17 september 2006 geldig voor twee personen en geeft dus voor 110 Eurocent per persoon toegang tot de drie verdiepingen van het museum en de Maquette Hoorn Anno 1650.

Blokker-lift
Het Museum van de Twintigste Eeuw had tien jaar geleden ook al een innige samenwerking met het in Hoorn geboren Blokker-concern. Toen werd een tentoonstelling over “100 Jaar Blokker” getoond en werd elke bezoeker verrast op een stenen miniatuurhuisje van de eerste winkel die op het Breed was gevestigd.“Tienduizenden stenen huisjes hebben we in 1996 mogen weggeven, pallets vol. Sommige mensen kwamen met een MuseumKaart meerdere malen naar ons toe om maar weer een huisje te krijgen!”, aldus directeur Stuijfbergen. Overigens heeft het museum toen, mede dankzij een ruime schenking van Blokker, een lift in de voormalige kaaspakhuizen kunnen laten inbouwen. Het is nog steeds het enige museum van Hoorn dat geheel toegankelijk is voor invaliden.

Kippengaas en kachels
Bij de ouderwetse Blokker-winkel in het Hoornse museum wordt ook stil gestaan bij de vele spectaculaire reclame-uitingen die oprichter Jacob Blokker bedacht. Als er een nieuwe voorraad kinderwagens per trein binnenkwam, organiseerde hij een speciale optocht (“Groote Nationale Optocht”) door de stad. Zijn kinderwagens werden versierd en in een bonte stoet naar zijn winkel gebracht. Ook wist hij met bijzondere teksten in advertenties de aandacht op zich te vestigen. Op 25 april 1896 werd op het Breed 22 in Hoorn door Jacob Blokker Pzn en zijn vrouw Saapke ”De goedkope IJzer- en Houtwinkel” geopend. Hoorn was in die jaren een bloeiend marktcentrum met een belangrijke kaas- en veemarkt. De boeren kwamen naar Hoorn om hun producten ten verkopen en waarna zij op het Breed bij ”Blokkertje” hun kippengaas en kachels, hun petroleumlampen en ijzerwaren, hun potten, pannen en kinderwagens tegen de laagste prijzen konden kopen. Anno 2006 is Blokker een grote Europese onderneming: Blokker Holding omvat naast Blokker onder andere de winkelketens van Bart Smit, Intertoys, Leen Bakker, Marskramer en Xenos. Totaal 15 verschillende formules. Samen goed voor 2500 vestigingen in 13 landen.

Exposities
Tot en met 17 september 2006 is de succesvolle tentoonstelling “The Seventies” nog in het museum te zien. Met talloze voorwerpen, beeld- en geluidsfragmenten, foto’s en herinneringen komen deze ‘discojaren’ weer tot leven. Op deze expositie zijn overigen ook veel voorwerpen te zien die in de jaren zeventig door winkels als Blokker werden verkocht. Tevens is er tot en met 30 september een leuke expositie over de geschiedenis van het circus te zien: “Hooggeëerd Publiek!”

Het museum is voorzien van een lift, een MuseumCafé en een MuseumShop.
De openingsuren zijn dinsdag t/m vrijdag van 10 tot 17 uur en zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur. De entree bedraagt (zonder kortingsbon) voor volwassenen € 4,- en voor kinderen van 4 tot 16 jaar € 2,-. Met de MuseumKaart heeft men gratis entree. Voor informatie kunt u bellen met 0229-214001 of kijken op www.museumhoorn.nl

Reacties
Reactie: (Laurie)
20-7-2006, 11:11
Hartelijk dank voor het snel aanpassen van alle links! Als het wat minder warm is staat een bezoekje voor de tentoonstelling “The Seventies” met de kleinkids gepland!

Reactie: (Laurie)
19-7-2006, 23:30
Dat is natuurlijk erg leuk maar waarom zijn de geplaatste links in de berichten van hoorngids.nl niet actief? Daar schuilen dus wat foutjes in.

Even het puntje ACHTER .nl weghalen en de link doet ’t weer.
Dus zo: www.museumhoorn.nl

Hetzelfde doet zich voor in het bericht: Hoornse regelgeving op internet beloond met oorkonde. http://www.hoorngids.nl/createsite/news/createnews.asp?b_id=7951&news_id=43784&newsPg=1 Ook daar staat er een punt ACHTER .nl Weghalen dus. Even checken en de ergernis is verholpen. Terecht wees iemand aldaar op het falen van links op hoorngids.nl

In dit bericht (over die UNTS-hoorzitting) is het euvel dat er een spatie zit voor de slash, als je dus klikt op de link in dit bericht http://www.hoorngids.nl/createsite/news/createnews.asp?b_id=7951&news_id=43837&newsPg=1 dan zie je de fout in de adresbalk en dan werkt de link dus niet.

Sukses verder met de samnewerking en de tentoonstelling, lijkt mij erg leuk.