Resultaten voetbal 2 en 3 maart (video interview met Pieter Koopman)

04-03-2024

Westfriezen vernedert FC Medemblik op eigen veld 1-7

Foutenregen nekt FC Medemblik al in begin van de wedstrijd.

Pieter Koopman trok de trekker in de 3e, 19e en 22e minuut over. Een echte hattrick van de 37-jarige spits van Westfriezen. In de tweede helft zou hij tot nog twee treffers komen.
FC Medemblik liep gelijk al achter de feiten aan. Bij het eerste doelpunt ging Matthijs Koomen niet helemaal vrij uit. Hij speelde de bal niet hard genoeg naar zijn doelman Jason v.d. Slot. Die stond te ver voor zijn doel en Pieter Koopman lobde de bal bekwaam over de geslagen doelman: 0-1. Ondanks dat gingen de hoofden niet echt hangen bij de spelers van FC Medemblik. Hun reservebank was karig gevuld. Een van de gebroeders Wammers raakte geblesseerd bij het 2e team dat tegen VVS’46 4 voetbalde. Ook Milan de Hoog moest zijn basisplaats afstaan aan Max Keizer, die overigens totaal niet onder deed voor de rest van zijn team en vaak het initiatief nam. Daarom had Medemblik-coach Volkert Jan Putting maar twee spelers op de bank zitten. Tegen vijf bij Westfriezen.
Bij een aanval van FC Medemblik snelde Mees Hoogendijk naar voren, maar hij miste de snelheid van Niel Koster. Koster speelt nu bij Hollandia. Volgens de geruchten zou 2e divisionist Katwijk geïnteresseerd zijn in Niels Koster. Bij die poging van Hoogendijk speelde trouwens doelman Denny Post goed mee en kon de bal van zijn voet afpikken. Volkert Jan Putting: “We missen te veel spelers en bij zulke slordigheden in de verdediging loop je gelijk achter de feiten aan”.
Ook het tweede doelpunt van Koopman kwam voort uit een mooi vrijgespeelde bal, hij kon hem na mooi aangeven door Lars Bakker vrij voor het doel en ongedekt binnenschieten: 0-2.  Even later was het weer raak.Over grote afstand werd Koopman door Tom Overtoom aangespeeld en met een lob verschalkte hij opnieuw Jason v.d. Slot: 0-3. Het vierde doelpunt was een gelukkig doelpunt. Door mistasten van doelman van de Slot en Zico Breg was Remco van Beek er als de kippen bij om de bal in het net te schieten: 0-4. De koppies gingen hangen en Volkert Jan Putting coachte zijn mannen tot een beter resultaat. FC Medemblik had trouwens een goede reeks afgeleverd. Wel met drie gelijke spelen, maar niet tegen de minste tegenstanders: Schagen United, 3-3, JVC, 1-1 en KFC 2-2. Daarom was voor deze wedstrijd niet te verwachten dat Westfriezen de rust in ging met zo’n grote voorsprong. Toch deed FC Medemblik nog wat terug en in de 43e minuut was het Mees Hoogendijk die 1-4 liet aantekenen. De goed leidende Kamal El Hajjaji dirigeerde de spelers precies na 45 minuten spelen naar de thee. Ruststand 1-4.

Na rust was het opnieuw raak. Pieter Koopman omspeelde twee man en schoot in de verste hoek de 1-5 binnen. Even later probeerde Remco van Beek het ook nog eens, maar zijn bal werd kundig gekeerd door Jason van der Slot. Dat het voor Koopman niet altijd lukt was het goed keeperswerk opnieuw van Jason van der Slot. Hij plukte bal van de schoen van Koopman. In de 55e minuut tastte Jason van der Slot echter totaal mis en kon Remco van Beek zijn tweede doelpunt maken: 1-6. Een totale afstraffing van Westfriezen. Bij een van de laatste aanvallen van de wedstrijd was het opnieuw raak. Over ongeveer 20 meter schoot Pieter Koopman voor de statistieken de 1-7 binnen. Jason van der Slot zat er geslagen bij. Het doelgemiddelde van Westfriezen is nu 37 voor en 31 tegen. Niet zo bevorderlijk wanneer twee ploegen gelijk komen te staan bij het kampioenschap en/of periodetitel. Voor FC Medemblik volgende week een 6 punten wedstrijd om uit de degradatiezone te komen. Zij spelen uit tegen LSVV en Westfriezen speelt volgende week thuis tegen concurrent Flevo met coach De Vries uit Enkhuizen.

Verslag en foto: Bert Putters
===========================================================================

Always Forward – SEW 1–0

Always Forward heeft zondag opnieuw een lastige hindernis genomen. In de thuiswedstrijd tegen het bedrieglijk laag op de ranglijst staande SEW trok de ploeg met 1–0 aan het langste eind. De Nibbixwouders beleefden een rampzalige beginfase van de lopende competitie. Na zes wedstrijden stonden zij nog met lege handen en na de eerste acht door hen gespeelde wedstrijden stond de teller op zegge en schrijve één, nota bene bij FC Den Helder veroverd, punt. Daarna ging het crescendo met SEW. In de volgende zes wedstrijden speelde de ploeg 13 punten bijeen, waardoor de onderste plaats op de ranglijst werd omgezet in een plek die dwingt tot nacompetitievoetbal. De achterstand op de veilige plaatsen is echter, met nog tien wedstrijden te gaan, bepaald niet onoverbrugbaar.

Always Forward had in de eerste helft van de wedstrijd een veldoverwicht zonder dat er sprake was van een waar beleg van de SEW-veste. De min of meer gevaarlijke situaties deden zich echter vrijwel alle voor in de buurt van het doel van de Nibbixwouders. In de tiende minuut bracht Daimy Mac Donald op rechts Joost Ruttenberg in stelling, maar die gleed uit bij een poging zijn tegenstander uit te kappen. De aanval werd nieuw leven ingeblazen, waarbij de voor het doel staande Daimy Mac Donald werd bereikt. De snel uitgelopen SEW-doelman pareerde de inzet van de Forward-spits knap. Vijf minuten later deed Daimy Mac Donald uit een corner van rechts de bal van voorbij de tweede paal met een kopbal boven op de lat belanden. Even later veroverde Remco Loos op de SEW-speelhelft de bal. Hij speelde Joost Ruttenberg aan, wiens voorzet half werd weggewerkt. Opnieuw maakte Remco Loos zich meester van de bal en hij leverde een schot af, dat langs de verkeerde kant van de paal vloog.
Halverwege de eerste helft bereikte weer een Forward-corner van rechts de zich voorbij de tweede paal bevindende Daimy Mac Donald. Deze keer schoot hij de bal met een volley tegen de buitenkant van het net. Enkele minuten later leidde een hoekschop van de bezoekers tot een snelle uitbraak van Joost Ruttenberg, die helaas weer uitgleed toen hij zijn laatste tegenstander wilde uitkappen.
Na ruim een halfuur spelen kwam, zoals gepland, Joeri Kerkhoven in het veld voor Mick v.d. Gulik. Zijn eerste opvallende bijdrage betrof een pass naar links waarmee hij Lucas Laan bereikte. De snelle vleugelspits kapte zich in schietpositie, maar zijn inzet stuitte helaas af op een tegenstander en hetzelfde lot trof het schot-uit-de-rebound van Joost Ruttenberg. Even later werd Lucas Laan opnieuw op links gelanceerd. Vanaf de achterlijn leverde hij een trekbal af, die door een verdediger op nogal curieuze wijze over het eigen doel werd gewerkt. Kort voor de rust werd Joeri Kerkhoven net binnen het Nibbixwouder strafschopgebied door middel van een overtreding gestuit. Joost Ruttenberg schoot de door scheidsrechter Van der Ploeg toegekende strafschop hard en laag binnen (1–0).

In de tweede helft zetten de bezoekers de thuisploeg langdurig onder druk. Veel gevaarlijke momenten bij het Forward-doel leverde het SEW-offensief echter niet op. Forward kwam evenmin nog tot veel vermeldenswaardige acties. In de 53e minuut werd een langdurige aanval van de Nibbixwouders besloten met een voorzet van rechts, waaruit een kopbal voortkwam, die op het dak van het door keeper Tristan Detmers verdedigde Forward-doel belandde. De gevaarlijkste situatie deed zich enkele minuten voor het einde van de wedstrijd voor, toen de overigens weer sterk optredende Gilles Duiveman McEwan de bal iets te zacht terugspeelde op Tristan Detmers, die door snel uit te lopen de bal nog net voor een toestormende SEW-spits wist weg te werken.
Na een uur spelen kwam Terence Alberg in het veld voor Jurgen Adamus en maakte Lucas Laan plaats voor Mick v.d. Gulik. Laatstgenoemde kreeg enkele minuten na zijn entree bij de rand van het SEW-strafschopgebied een overtreding te incasseren. Uit een tikje breed knalde Cemil Zaal tegen een Nibbixwouder verdediger. Een klein kwartier voor het einde van de wedstrijd volgden de wissels van Danilo v.d. Woude voor Daimy Mac Donald en van Tom Hoeve voor Remco Loos. Danilo v.d. Woude en Joost Ruttenberg kregen in de slotminuten van de wedstrijd twee mogelijkheden voor een snelle uitbraak, maar beide malen stuitte de slotpass enigszins onfortuinlijk op een verdediger van de bezoekers.
Always Forward – SEW 1–0 (1–0). 43, Ruttenberg (strafschop) 1–0.
Always Forward: Tristan Detmers, Jurgen Adamus (59, Terence Alberg), Gilles Duiveman McEwan, Cemil Zaal, Clyde Limbach, Nick Bot, Remco Loos (78, Tom Hoeve), Lucas Laan (59, Mick v.d. Gulik), Jeffrey de Moel (31, Joeri Kerkhoven), Joost Ruttenberg en Daimy Mac Donald (78, Danilo v.d. Woude).

Verslag: Hans Smit
Hardwerkend Zwaluwen’30 staat uit met lege handen tegen Jong Holland (2-0)

De beloning bleef uit voor Zwaluwen’30 afgelopen zaterdag in Alkmaar tegen koploper Jong Holland. Het Hoornse team speelde een voortreffelijke eerste helft met de beste mogelijkheden om op een voorsprong te komen. De tweede helft was meer in evenwicht en wist Jong Holland als eerste de de score te openen. Dit bleek uiteindelijk cruciaal om de wedstrijd winnend af te sluiten.

Het eerste kwartier werd benut om elkaar af te tasten. Zwaluwen’30 bleef voornamelijk op eigen helft en probeerde met haar twee snelle buitenspelers Jim Nelen en Jerven Devid en Diovaris Balentina als diepe spits Jong Holland te verrassen. Doordat beide teams verder gedisciplineerd speelden werden er over en weer weinig kansen weggegeven.
In de 15e minuut kreeg Jerven Devid een goede schietkans. Deze ging naast. Even later een kopkans voor Diovaris Balentina. Ook deze ging naast. In de 23e minuut werd de bal verspeeld net buiten het zestienmetergebied van Zwaluwen’30. Het strakke schot van Jong Holland verdween over de deklat. Jim Nelen mocht in de 28e minuut zijn welbekende actie maken en passeerde vier tegenstanders. Zijn voorzet belandde in de handen van de doelman van Jong Holland.
De beste kans in de eerste helft was voor Diovaris Balentina; een uitstekende voorzet van Jerven Devid van rechts kwam bij Diovaris Balentina, geheel vrij voor de doelman. Met een uiterste krachtinspanning wist deze doelman de kopbal nog buiten te werken. In de 42e minuut ging een bal van dezelfde Diovaris Balentina nog voorlangs. Dit waren zo maar acties waaruit een doelpunt had moeten komen voor Zwaluwen’30. De ruststand was dus 0-0.

Na de rust kwam Lasse Pioch voor Davey Jansen in het veld. Het spelbeeld veranderde niet veel in vergelijking met de eerste helft. Een goed schot van Jim Nelen in de 52e minuut werd opnieuw goed verwerkt door de Jong Holland-doelman. Ook de thuisploeg kreeg in de 54e minuut een schotkans; deze bal verdween net langs de goede kant van de paal voor Zwaluwen’30. In de 60e minuut viel in feite de voorlopige beslissing in deze wedstrijd. De linkerspits van Jong Holland kreeg even te veel ruimte van de verdediging van Zwaluwen’30 en wist van een behoorlijke afstand een geweldig schot te produceren welke onhoudbaar voor keeper Droomers in de rechterbovenhoek verdween. Een doelpunt van wereldklasse.
Zwaluwen’30 moest toen komen en Jong Holland kon achterover leunen en afwachten wat er ging gebeuren. In de 79e minuut een grote kans voor Jong Holland; Tobias Droomers, de doelman van Zwaluwen’30, was ver buiten zijn 16-metergebied om een bal te onderscheppen. Hij werd prima ontweken en de bal hoefde nog alleen maar in het lege doel te worden geschoten. Jong Holland kon het lege doel niet vinden.
In de 80e minuut opnieuw een kopkans voor Diovaris Balentina. Opnieuw was de doelman de overwinnaar. In de 86e minuut kwamen Thom Nelen en Bekir Kadioglu nog voor Jim Nelen en Leon Schipper in het veld. En dan de 88e minuut. Jerven Devid speelde zichzelf prima vrij aan de rand van het 16-metergebied. Tussen hem en de doellijn van Jong Holland waren geen stoorzenders, behalve de doelman, aanwezig. Zijn snoeiharde schot ging net over. Een geplaatst schot had hier de betere oplossing kunnen/moeten zijn.
Zwaluwen’30 drong dus nog aan en dan is het een bekende voetbalwet; een verdediging die alleen aan aanvallen denkt en via een echte counter mocht Jong Holland de uitgekomen Tobias Droomers ontwijken. Ook Anthony Sabajo deed nog een vertwijfelde poging een doelpunt te voorkomen. Tevergeefs. De bal werd in het lege doel gedeponeerd voor een 2-0 eindstand.
Een teleurgesteld team van Zwaluwen’30 ging met opgeheven hoofd van het veld met de wetenschap dat er in Alkmaar meer te halen was dan een nederlaag. Vooral aan de eerste helft zal hier worden gedacht.
Opstelling Zwaluwen’30: Tobias Droomers, Bilal el Guennouni, Kayra Kaplan, Calvin den Boer, Davey Jansen (46e, Lasse Pioch), Samet Cetin, Diovaris Balentina, Leon Schipper (86e, Thom Nelen), Jerven Devid, Anthony Sabajo, Jim Nelen (86e, Bekir Kadioglu). Verdere wissels: Jorg Ooievaar, Robin Blaak, Roy Honingh.

Verslag: Leo van der Voort

OSV – Always Forward (zat.) 1–2

Always Forward (zat.) heeft zaterdag tegen laagvlieger OSV een nuttige overwinning behaald. Op het met TOB gedeelde complex op sportpark Oostzanerwerf stonden bij het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Schaft de cijfers 1–2 op het scorebord. Enerzijds suggereren deze cijfers een iets spannender wedstrijd dan feitelijk het geval was, want de thuisploeg scoorde zijn tegentreffer pas in de blessuretijd. Anderzijds kwamen ook de doelpunten van Forward pas vrij laat in de wedstrijd tot stand, in de 69e en 75e minuut.

OSV speelde bijna driekwart van de wedstrijd met een numerieke minderheid, omdat een van de spelers van de thuisploeg al in de 24e minuut een grove overtreding tegen Kevin van Gasteren met een rode kaart bestraft zag worden. In de slotfase van de wedstrijd mocht ook een tweede lid van de blauw-zwarte formatie voortijdig de kleedkamer opzoeken, weer wegens een overtreding tegen Kevin van Gasteren, weliswaar niet al te zwaar, maar in dit geval betrof het het neerhalen van een doorgebroken speler.

Het vierde bezoek van Always Forward in het lopende seizoen aan een club in de gemeente Amsterdam (na SDZ, Wartburgia en ASV Arsenal) bracht de ploeg voor de eerste maal op een accommodatie die voorzien was van een tribune. Daarop bevonden zich voor begrippen in de tweede klasse A heel wat toeschouwers, onder wie Rinus Israël, een van de grootheden in het Nederlandse voetbal, die in tegenstelling tot een andere grootheid, Rob Rensenbrink, weliswaar nooit voor OSV speelde, maar wel in Amsterdam-Noord  geboren is (hij begon zijn voetballoopbaan bij DWV).

OSV begon goed aan de wedstrijd. In de eerste zeven minuten leverden twee aanvallen door het centrum een goede kans op voor de centrumspits van de ploeg, maar in beide gevallen ging zijn van even buiten de punt van het Forward-doelgebied afgevuurde schot voorlangs keeper Aron van Loons doel. Het eerste gevaar namens Always Forward kwam op naam van Kevin van Gasteren – de voorgaande dag 25 jaar geworden – die op rechts werd bereikt en na een dribbel richting centrum een hard schot losliet, dat echter iets te hoog gericht bleek. Even later gaf hij van rechts een gevaarlijke ogende voorzet, die net buiten ieders bereik voor het OSV-doel langs vloog.
Rond de 22e minuut forceerde Always Forward een viertal corners, waarvan drie op rij, die wel voor enkele hectische momenten bij het OSV-doel zorgden, maar helaas geen doelpunt opleverden. Kort daarna raakte de thuisploeg, zoals boven vermeld, een van zijn middenvelders kwijt na een met een rode kaart bestrafte overtreding tegen Kevin van Gasteren. Na een oplapbeurt kon Kevin van Gasteren de wedstrijd voortzetten, net als even later ook Joep Rive.
De volgende fase van de wedstrijd speelde zich grotendeels af op de speelhelft van de thuisploeg. Met een mooie actie door het centrum, gevolgd door een pass naar links, bracht Milco Leijen Dennis van Tricht in stelling. Ook die besloot zijn actie met een – deze keer vanaf de punt van het OSV-strafschopgebied afgevuurd – schot dat voor het doel langs vloog. In verdedigend opzicht deed Milco Leijen enkele minuten later weer goed werk, waarmee hij een OSV-schotpoging voorkwam. Nadat Kevin van Gasteren, na goed voorbereidend werk van Yelle Huitema, en Dennis van Tricht, na een actie, hun schoten resp. over het doel en in de handen van de OSV-doelman hadden zien verdwijnen, was er in de slotfase van het eerste bedrijf ook een knappe verdedigende actie van Darren Johnstone nodig om een kansrijke doorbraak van de thuisploeg te voorkomen.

In de tweede helft kwam Stefan Schipper in het veld voor Dennis van Tricht. Uit een voorzet van Kevin van Gasteren, na een door Jimmy Bouwhuis opgezette aanval, kreeg Stefan Schipper zijn eerste mogelijkheid, maar bij de eerste paal werkte bij de bal onder zware druk van een tegenstander net naast het doel. Even later verrichte Aron van Loon een knappe redding op een door een Forward-been van richting veranderd schot van een OSV-spits. Ook een tweetal corners op rij voor de thuisploeg leverden kort daarna gevaarlijke momenten bij het Forward-doel op, maar geen treffer. Na een uur spelen leidde een langdurige Forward-aanval, met hoofdrollen voor Joep Rive en Yannick Kuijpers, tot een schietkans voor Stefan Schipper, wiens inzet gepareerd werd door de OSV-doelman. Na een combinatie met Yannick Kuijpers bediende Stefan Schipper even later met een steekbal Kevin van Gasteren, die onder druk de bal langs de verkeerde kant van de paal werkte. Stefan Schipper zelf zag even later de uit scherpe hoek ingeschoten bal afstuiten op de goed opgestelde OSV-keeper.
In de 66e minuut maakte Jimmy Bouwhuis plaats voor de O18-speler Edwin Boakye, die Joep Rives positie op links in de voorhoede overnam. Joep Rive zelf verhuisde van linksvoor naar rechtsachter. Dat weerhield Joep Rive er niet van om in het vervolg van de wedstrijd nog voor een aantal gevaarlijke momenten bij het OSV-doel te zorgen. Uit het eerste daarvan, een voorzet van rechts, kopte Stefan Schipper de bal langs het doel. Even later werd Joep Rive door middel van een overtreding gestuit. Uit de toegekende vrije trap, genomen op 25 meter recht voor het OSV-doel, schoot Boyd Stevens de bal hard en laag langs de OSV-muur en de goede kant van de paal (0–1). Even later kreeg ook de thuisploeg een vrije trap te nemen, op een grotere afstand van het doel, maar in dit geval werd het schot iets te hoog gericht. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd onderschepte Joep Rive op rechts een pass van de thuisploeg. Na een dribbel brak hij door op de vleugel en uit zijn voorzet gleed de inlopende Kevin van Gasteren de bal binnen (0–2). In de volgende fase van de strijd had Always Forward langdurig balbezit zonder dat er iets noemenswaardigs gebeurde.
Een kleine tien minuten voor het einde van de wedstrijd vond er een drievoudige wissel plaats, waarbij Milco Leijen, Darren Johnstone en Boyd Stevens plaats maakten voor Marijn Sterk, Bas Rive en nog een O18-speler, Cheandro Chang, die voorin op de rechtervleugel plaatsnam.
Kort na de entree van het drietal brak Kevin van Gasteren door in het centrum. Hij werd door middel van een overtreding gestuit en ook deze boosdoener kreeg een rode kaart te zien. De beide jeugdspelers vestigden de aandacht op zich met resp. een knappe actie gevolgd door een net naast het OSV-doel verdwijnend schot en een fraaie pass, waarmee Stefan Schipper vrije doortocht richting de OSV-doelman kreeg. Omdat hij de bal iets te ver voor zich uit speelde kon de keeper nog ingrijpen. Dat kon ook Aron van Loon op de eerste inzet van een aan de andere kant van het veld doorgebroken OSV-spits, maar die kon in tweede instantie alsnog doeltreffend afwerken (1–2).

OSV – Always Forward (zat.) 1–2 (0–0). 69, Stevens 0–1; 75, Van Gasteren 0–2; 90+1, 1–2.
Always Forward (zat.): Aron van Loon, Jimmy Bouwhuis (66, Edwin Boakye), Darren Johnstone (82, Bas Rive), Nick de Wit, Yannick Kuijpers, Jelle Huitema, Boyd Stevens (82, Cheandro Chang) , Milco Leijen (82, Marijn Sterk), Kevin van Gasteren, Joep Rive en Dennis van Tricht (46, Stefan Schipper).

Huizen - Hollandia 2-0
Always Forward - SEW 1-0
FC Medemblik - Westfriezen 1-7
ZDH - HSV Sport 0-4
St. George - Hauwert’65 1-0
Grasshoppers - Spartanen 3-2
Hollandia T. - VVW 0-3