Geen afscheid van beeldenroute langs Hoornse kustlijn

Groepering werpt zich op tot behoud van de beeldenroute

HOORNGIDS HOORN | De aanwezigheid van de kunstwerken die als beeldenroute geplaatst zijn langs de Hoornse kustlijn staat onder druk. Zoals eerder gemeld heeft stichting In Den Beginne middels grondlegger en drijvende kracht Ed Wagemaker te kennen gegeven dat de kunstenaars is verzocht de beelden weer te verwijderen. Daar nu lijkt een kentering in te komen. De kunstenaars zelf zien een verwijdering niet zitten, maar bovenal heeft een groepering zich opgeworpen die zich wil inzetten voor het behoud van de beeldengroep.

Deze groepering heeft zich gewend tot stichting In Den Beginne om te komen tot het behouden van de beeldenroute Westerdijk/Visserseiland. 

Brief aan In Den Beginne
In een schrijven melden zij: ”Wij hebben vernomen dat Stichting In den Beginne stopt met haar activiteiten langs de kust van Hoorn. De redenen: het gebrek aan medewerkers, maar vooral de directe gezondheid van initiator en drijvende kracht Ed Wagemaker. Van Werner Krijgsman, medebestuurslid van de stichting, hebben wij vernomen dat ‘het bestuur is meegedeeld’ dat de beeldenroute stopt. En dat bij de gemeente Hoorn bekend is dat de stichting per 1-1-2025 zal worden opgeheven.”

Aanwinst
De ondergetekenden willen zich graag inzetten om de beeldenroute te behouden, daar het levenswerk van Ed Wagemaker wat hen betreft een aanwinst is voor de stad en behouden moet blijven voor Hoorn. De groepering verzoekt het bestuur om per direct te stoppen met het ontmantelen van de beeldenroute en dit ook kenbaar te maken aan de deelnemende kunstenaars die op 16 februari al een mail hebben gehad van Ed Wagemaker om de beelden op te komen halen. 

Niet onomkeerbaar
Ook aan Ed Wagemaker persoonlijk is gevraagd door o.a. Cobi Dierikx (deelnemend kunstenaar aan de beeldenroute) en Annette Dekkers (sponsor van de beeldenroute) om geen onomkeerbare dingen in gang te zetten zoals het weg laten halen van de beelden. En de groep wat tijd te gunnen voor een oplossing. Volgens Ed Wagemaker zelf zijn er echter geen perspectieven en is het voor Stichting In den Beginne voorbij. 

Voorstel tot behoud
De groep mensen die zich in wil zetten tot het behoud van de beeldenroute is echter van mening dat het niet voorbij hoeft te zijn. Als suggestie wordt aangedragen om het bestuur van Stichting In den Beginne aan te vullen door (een aantal van) de ondergetekenden (zie hieronder) van de brief of desgewenst het bestuur over te dragen (na aflegging van financiële verantwoording).
De groepering hoopt op een positieve reactie en streeft naar het behouden van zowel de beeldenroute als Stichting In den Beginne.

De groepering
De groepering die zich wil inzetten tot behoud van de beeldenroute bestaat uit:
- Eddy Boom (gepensioneerd leraar, voorzitter Comité 40-45 Hoorn/ voorzitter St. Oosterkerk)
- Annette Dekkers (oprichter St. Beeldenpark Hoorn /oud uitgever Nederlandse Beeldenparkgids/ sponsor St. In den Beginne/sponsor Kunstenaarsvereniging Hoorn eo/ casemanager PPC JC Zaanstad)
- Cobi Dierikx (beeldend kunstenaar en deelnemer aan de beeldenroute)
- Dick Louwman (oud-raadslid en -wethouder, oud directeur Omrin bv/oud directeur Technische Zaken Samenwerkingsorgaan Westfriesland).

Stichting In Den Beginne heeft kennis genomen van het schrijven en lijkt er vooralsnog niet afwijzend tegenover te staan. Er zullen binnenkort gesprekken volgen met de groepering om te bezien of en zo ja hoe de voortzetting concreet kan worden ingevuld.

Kunstroute langs Westerdijk Hoorn Kunstroute langs Westerdijk Hoorn