Vergunningparkeren op Westerdijk leidt tot boetes

04-03-2024

HOORNGIDS HOORN | Dat de wijziging over het vergunningparkeren aan de Westerdijk bepaald niet vlekkeloos verloopt wordt met name ondervonden door de bewoners van het Achterom, de straat pal achter de Westerdijk. Zij worden niet direct geïnformeerd over veranderingen bij het parkeren op de Westerdijk en zijn samen met de bewoners van het Nieuwe Noord belanghebbenden, omdat in hun straat onvoldoende plek voor vergunninghouders aanwezig is en deze inwoners hun auto’s daarom parkeren op de Westerdijk. Toch worden er boetes uitgedeeld aan deze bewoners.

Marieke Rijk van Fractie Tonnaer heeft contact met deze inwoners en heeft vragen gesteld aan het college van B&W om zo een rol van betekenis te kunnen spelen in dit parkeerdrama. In 2019 is het college al verzocht om met een voorstel te komen om dubbel parkeren voor vergunninghouders op betaalde plekken mogelijk te maken. Uiteraard binnen afgesproken tijden. 
Marieke Rijk: ”Tot op heden is dit voorstel er nog niet gekomen. Wij denken dat dit een oplossing zou kunnen zijn bij de Westerdijk en in het centrum.”

Hieronder is de brief te lezen die Marieke Rijk namens Fractie Tonnaer heeft verzonden aan het college van Burgemeester en Wethouder van Hoorn.

Geacht college, 
Bewoners van het Achterom en het Nieuwe Noord hebben ons geïnformeerd over de onderstaande situatie. Naar aanleiding hiervan stelt onze fractie de volgende artikel 36 vragen:
1. Bewoners van het Achterom en het Nieuwe Noord krijgen boetes wanneer zij parkeren op plekken waar zij altijd parkeerden aan de Westerdijk. Zij waren niet op de hoogte van de wijzigingen in het gebied en zijn het niet eens met deze opgelegde boetes. Bent u hiervan op de hoogte?
2. Bewoners maken bezwaar tegen de opgelegde boetes en hebben van de gemeente Hoorn begrepen dat er geen termijn is voor de gemeente om op deze bezwaren te reageren, een reactie kan wel 26 weken duren. Klopt dit en zo ja waarom is hier geen uiterlijke termijn aan gekoppeld?
3. Op het Achterom zijn niet voldoende vergunningplekken. Waarom worden bewoners van het Achterom en het Nieuwe Noord als belanghebbenden niet direct geïnformeerd bij wijzigingen aan het vergunningen parkeren aan de Westerdijk? 
4. Waarom zijn deze inwoners niet uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst hierover op 4 maart 2024 in de Park Schouwburg?
5. In november 2019 is er een motie aangenomen die door onze fractie en anderen fracties is ingediend. Deze roept op om met een voorstel voor dubbel parkeren te komen voor vergunninghouders. Vergunninghouders kunnen dan bij gebrek aan plek op afgesproken tijden op een betaalde parkeerplaats staan. Tot op heden is deze motie niet uitgewerkt, wanneer kunnen we dit verwachten?
6. Is het dubbel parkeren voor vergunninghouders hier een oplossing?

In afwachting van uw antwoord,
Vriendelijke groet, 
namens Fractie Tonnaer, 
Marieke Rijk, gemeenteraadslid  

 

Achterom 19 februari 2024 Achterom 19 februari 2024