Opnieuw een miljoen euro voor startersleningen

ingevoerd op 20-7-2006

De starterslening, die is ingevoerd in 2003, is een groot succes. De gemeenteraad van Hoorn heeft daarom opnieuw besloten een miljoen euro beschikbaar te stellen voor de starterslening voor 2006. Dit is 250.000 euro meer dan het college had voorgesteld. 

Een belangrijke reden voor de gemeente om opnieuw geld beschikbaar te stellen is dat veel huishoudens die voor de eerste keer een woning willen kopen dat op eigen kracht niet kunnen. Dat komt vooral door de forse stijging van de koopprijzen in de afgelopen jaren. Hoorn liep in 2003 voorop als een van de eerste gemeenten waar starters gebruik konden maken van een starterslening, inmiddels is het aantal deelnemende gemeenten gestegen tot boven de tachtig. 

De maximale lening die wordt verstrekt is 40.000 euro. Hierover hoeft de eerste drie jaar geen rente of aflossing te worden betaald. Daarnaast is een gewone hypotheek nodig die op de normale manier, dus vaak via een hypotheekkantoor of bankinstelling, aangevraagd wordt. Na de periode van drie jaar volgt een toetsmoment waarbij wordt bekeken of inmiddels de normale rente en aflossing kan worden betaald. Als dat niet zo is dan wordt de rentevrije en aflossingsvrije periode voortgezet. Veder geldt dat de woning, inclusief bijkomende kosten, niet duurder mag zijn dan 182.000 euro en het bruto-inkomen niet hoger dan 40.000 euro.

Aanvragen
Vanaf donderdag 27 juli 2006 kunnen aanvragen voor een starterslening bij de gemeente worden ingediend. Dit kan bij het loket Bouwen, Wonen en Ondernemen in het stadhuis. De openingstijden van het loket zijn: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 15.00 uur, woensdag van 9.00 tot 16.00 uur en donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. Voor het indienen van een aanvraag dient men in het bezit te zijn van een werkgeversverklaring en een inkomensverklaring van de belastingdienst over de jaren 2004 en 2005. Als men in aanmerking wil komen voor een starterslening is het verstandig deze gegevens op korte termijn aan te vragen zodat deze bij de aanvraag kunnen worden overlegd. Tevens dient men in het bezit te zijn van een voorlopig koopcontract. Voorwaarde is wel dat de termijn waarbinnen de financiering rond moet zijn, nog ten minste 4 weken loopt. De aanvraag wordt als voorlopig geregistreerd als er nog geen voorlopig koopcontract is. Men heeft dan nog twee weken de tijd om alsnog een voorlopig koopcontract in te dienen. Complete aanvragen en voorlopige aanvragen worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld.

Meer informatie
Informatie over de regeling is in te winnen bij het loket Bouwen, Wonen en Ondernemen in het stadhuis of bij mevrouw M. Knip van de gemeente, telefoon: 0229- 25 24 17 of e-mail: m.knip@hoorn.nl. Voor algemene informatie over de werking van de starterslening kan men terecht op de internetsite van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten: www.svn.nl