HVC maakt sloot schoon bij afhaalbrengstation na oproep Fractie Tonnaer

05-03-2024

HOORNGIDS HOORN | Fractie Tonnaer heeft kortgeleden gewezen op de vervuiling van de sloot en directe omgeving achter het afvalbrengstation van HVC, aan de Factorij in Zwaag. Die oproep tot schoonmaak heeft resultaat opgeleverd, daar HVC de sloot achter het afvalbrengstation intussen schoongemaakt heeft en verder een net van ongeveer 5 tot 6 meter hoog zal spannen om overwaaien van afval te voorkomen. 

Reactie HVC aan Fractie Tonnaer: ”Zowel de gemeente als wij hebben geconstateerd dat hier ruimte is voor verbetering. Naar aanleiding van uw brief hebben wij direct actie ondernomen. De sloot is opgeruimd (zie foto’s). Ook is er gekeken naar structurele verbetermogelijkheden. Zo zal er op zeer korte termijn tussen de palen een net van ca. 5 à 6 meter hoog worden gespannen over de volle breedte om zwerfafval te voorkomen. Ook zijn andere maatregelen opnieuw onder de aandacht gebracht, zoals containers tot maximaal een halve meter vullen onder de rand bij harde wind en het zoveel mogelijk afsluiten van inzamelmiddelen voor lichte stromen, zoals piepschuim, folie en papier. Daarmee hopen we voldoende preventieve maatregelen te nemen om vervuiling tot een minimum te beperken. We blijven de omgeving periodiek in de gaten houden en ruimen op waar nodig.”


Geen andere locatie
Filevorming bij het afvalbrengstation denkt HVC te voorkomen door de openingstijden te verruimen. In de avond en weekend kan ook afval worden gebracht naar het afvalbrengstation. HVC reageert niet op het voorstel van Fractie Tonnaer om op zoek te gaan naar een nieuwe en ruimere locatie voor het afvalbrengstation.
Fractievoorzitter Roger Tonnaer laat weten tevreden te zijn met de schoonmaak van vervuilde sloot achter het afvalbrengstation, alsmede het voorstel van HVC om netten te spannen ter voorkoming van vervuiling van de omgeving. ”Het is wel jammer dat HVC niet op zoek gaat naar een nieuwe en ruimere locatie voor de vestiging van het afvalbrengstation”, aldus Roger Tonnaer.

Vervuilde sloot achter ABS Hoorn Vervuilde sloot achter ABS Hoorn
Vervuilde sloot achter ABS Hoorn opgeruimd Vervuilde sloot achter ABS Hoorn opgeruimd