Musea twee keer ’s avonds open

Zomerse vrijdagavonden vol cultuur

Op de vrijdagen 28 juli en 25 augustus vinden in Hoorn de ‘Zomerse vrijdagavonden vol cultuur’ plaats. Het Affichemuseum, het Museum van de Twintigste Eeuw, Museumstoomtram Hoorn- Medemblik en het Westfries Museum openen ’s avonds van 19.00 tot 23.00 uur hun deuren. In elk museum wordt de avondopenstelling opgeluisterd met muzikale optredens. Een passe-partout voor de ‘Zomerse Vrijdagavonden vol Cultuur’ geeft toegang tot alle deelnemende musea en is beide avonden geldig. Passe-partouts zijn op de avonden zelf te koop bij de musea en kosten 6 euro per persoon. Daarnaast zijn veel galeries deze avonden open voor publiek.
 
Programma
Het Affichemuseum (Grote Oost 2-4) toont de tentoonstelling’ Filmdiva’s’ met affiches van beroemde, vrouwelijke sterren uit de filmgeschiedenis. Tevens is de permanente tentoonstelling ‘100 jaar Nederlandse affichekunst’ te zien. Tijdens de avondopenstelling van 28 juli wordt mechanische filmmuziek gedraaid.

In het Museum van de Twintigste Eeuw (Bierkade 4) kunnen bezoekers op beide avonden in het Museumcafé  luisteren naar grote hits uit de jaren ’70. De seventies- discoshow sluit aan bij de expositie over de zeventiger jaren die te zien is in dit museum. Ook is er een nieuwe tentoonstelling over de geschiedenis van het circus.

De Museumstoomtram (Van Dedemstraat 8) heeft tijdens de avondopenstelling elk heel uur live-muziek uit de nadagen van stoomtram (1950 – begin 1960). In de werkplaats kan tot 20.00 uur het schoonmaken en het technisch controleren van de locomotief worden bijgewoond. De machinist en stoker geven uitleg. Daarnaast besteedt het museum uitgebreid aandacht aan de restauratieprojecten die deze onder handen heeft. Ook kan de bezoeker de stoomtramSafari volgen.

In het Westfries museum (Roode Steen 1) is op 28 juli een tentoonstelling over 250 jaar vrijmetselarij in Nederland te zien. Centraal staat prins Frederik en diens functie als grootmeester. Verder is er een tentoonstelling over de Hoofdtoren van Hoorn. Een muzikaal ensemble luistert het geheel op. Op 25 augustus kunnen bezoekers een portrettengalerij van Nederlandse acteurs zien. Verder zijn onder de noemer ‘Feest’ (het thema van de Open Monumentendag 2006) prenten en schilderijen uit Hoorn en omgeving te bekijken. Het Mozart Cantate ensemble en de Hoornse accordeonvereniging zorgen afwisselend voor muziek.

Galeries
De volgende galeries zijn open voor publiek op de ‘Zomerse vrijdagavonden vol cultuur’:
De Boterhal (Kerkplein 39) Galerie Wim Zwijsen (Mosterdsteeg 8), Galerie OOST (Grote Oost 99), Hotel Mariakapel (Korte Achterstraat 2a), De Kunstsalon, alleen op 28  juli, (Grote Oost 27).