Instellen van een bomenfonds in Hoorn

Raadsvergadering 12 maart

HOORNGIDS POLITIEK - VERSLAG PETER URSEM | In de raadscommissie van 13 februari jl. is geen overeenstemming bereikt over de instelling van een bomenfonds, waarin projectontwikkelaars gehouden worden aan het planten van 1,3 boom per nieuwgebouwde woning. In de raadsvergadering van 12 maart moet daarover een besluit worden genomen.

 De Fractie Hart van Hoorn heeft aangekondigd met een motie over het onderwerp te komen. Zij willen dit in een LIOR (Leidraad Inrichting Openbare Ruimte) opgenomen zien. Deze fractie gaat echter nog een stapje verder door het gesprek te laten aangaan over alsnog te plaatsen bomen bij bouwprojecten van de afgelopen jaren. Over twee maanden dient te worden teruggekoppeld naar de raad wat uit deze gesprekken naar voren is gekomen.

Ook de fracties van PvdA en GroenLinks komen met een motie, waarin zij zich bezorgd afvragen of de bijdrage voor de projectontwikkelaars van de voorgestelde € 1250 per te plaatsen boom de prijzen voor de woningen voor sociale huur en koop zullen opdrijven. Zij roepen het college op om er bij de projectontwikkelaars op aan te dringen de compensatie per boom voor een groter deel terecht laten komen bij de kopers van woningen in de duurdere segmenten.

In een amendement dringen ChristenUnie en GroenLinks erop aan dat er over de compensatieprijs van €1250 niet kan worden onderhandeld, evenmin over de norm van 1,3 boom per woning. Alleen in een zeer uitzonderlijk geval zou de beslissing om anders te handelen bij de raad liggen.

Fractie HOE doet een poging om het punt pas te bespreken in de volgende raadsvergadering, omdat er dan pas duidelijkheid zal zijn over hoe het in het verleden is mis gegaan. Wethouder Dick Bennis raadt het af. Hij vindt dat het punt van het verleden een andere is dan het voorstel dat voor de toekomst geldt. Een meerderheid van de raad is het met hem eens.

Het amendement van ChristenUnie en GroenLinks is vooral bedoeld om de hardheid van de clausule te benadrukken. De zinsnede over de zeer uitzonderlijke gevallen wordt ingetrokken.

De bouw van sociale huur- en koopwoningen minder te belasten met de volle prijs voor de bomen ontmoet niet van elke fractie instemming. Ook wethouder Dick Bennis geeft aan het een sympathiek idee te vinden maar niets te kunnen garanderen. De motie wordt ingetrokken. Hart van Hoorn houdt hun motie aan voor bespreking op later moment. Wethouder Dick Bennis kan zich vinden in het amendement om de afspraak duidelijker te hanteren.

Alleen het amendement komt in stemming en wordt niet aangenomen. Het raadsvoorstel krijgt een unanieme instemming mee.

Wethouder Dick Bennis_over het bomenfonds Wethouder Dick Bennis_over het bomenfonds