Geen zakken meer bij huisvuilinzameling in Hoorns binnenstad en bij hoogbouw

Raadsvergadering 12 maart

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Het gescheiden ophalen van huisvuil bij hoogbouw en in de binnenstad is nog niet goed geregeld. Volgens de wet dient elk huishouden zich daar aan te houden. Voor de hoogbouw en in de binnenstad gaat dit nu geregeld worden, zonder dat er huisvuilzakken in het straatbeeld komen.

Hart van Hoorn stelt in een motie dat nascheiding goed mogelijk is en zelfs voordeliger uitpakt. Onderzoek in een aantal Nederlandse gemeenten toont dit ook aan. De fractie vraagt het college in een motie zich op de hoogte te stellen van dit onderzoek en de conclusies mee te nemen in de overwegingen. De nascheiding te laten toepassen voor de hele stad wordt aangeraden. Er valt zelfs wat mee te verdienen voor de stad. Er ligt ook een amendement van deze fractie over het onderwerp. Hierin wordt voorgesteld het woord binnenstad te schrappen en het raadsbesluit te wijzigen in “Scheiden van groente, fruit en tuinafval/etensresten (GFT/GFE) bij hoogbouw mogelijk te maken met de plaatsing van bovengrondse cocons”.

Wethouder Dick Bennis legt uit dat ongescheiden afval ophalen voor de hele stad niet kan. De groene cocons zijn een betere oplossing voor het verzamelen van het GFT/GFE-huisvuil. In het grondstoffenplan is alle kennis over het ophalen en verwerken van afval verwerkt. Er zal geen apart onderzoek nodig zijn. In de binnenstad en bij de hoogbouw zullen zowel het plastic afval als het restafval in dezelfde containers worden gedaan, omdat de nascheiding hiervan wel goed mogelijk is.

Het amendement en de motie worden verworpen, maar het raadsvoorstel krijgt ruime instemming.

Foto afvalverwerking: WEEFF

Afvalverwerking Afvalverwerking