'Actieplan Fietsen' gaat fietsen in Hoorn veiliger maken (+ interview met wethouder Assendelft)

Raadsvergadering 12 maart

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Met het in de raadscommissie behandelde ’Actieplan Fietsen’ wil het college aangeven op welke manier Hoorn in de toekomst een veilige fietsstad kan worden. Voor inwoners van de stad moet het aantrekkelijker worden gemaakt vaker de fiets te nemen om zich binnen de stad te verplaatsen. Maximumsnelheden zullen op sommige wegen worden teruggebracht naar 30 km/u, onveilige kruispunten zullen worden aangepakt. De haalbaarheid van nieuwe fietsroutes wordt bekeken. De kwetsbaarheid van ouderen en kinderen in het verkeer krijgt aandacht en scholen krijgen jaarlijks een verkeerseducatiepakket en ouderen worden op het verkeer voorbereid via deelname aan het programma ‘Doortrappen’.

Ook dit onderwerp roept de behoefte op om moties in te dienen. D66 acht het belangrijk dat er op scholen aandacht komt voor verkeerseducatie, maar ziet het niet als taak van het gemeentebestuur om uit te maken wat er op de scholen aan verkeerslessen wordt gegeven. Wel zien zij heil in het overleg met schoolbesturen om daar binnen hun scholen aandacht aan te geven. De noodzaak om op middelbare scholen aandacht te schenken aan verkeer wordt onderstreept door een groter aandeel in verkeersongevallen door leerlingen in het middelbaar onderwijs. Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) suggereert het nut om ouders van leerlingen via de school te betrekken bij het uitdragen van het belang van veilig verkeersgedrag.

De fracties Tonnaer en GroenLinks willen met een amendement bewerkstelligen dat het onderzoek naar een fietsverbinding aan de oostzijde van de Zwaagmergouw wordt uitgesteld en eerst na te gaan hoe de bewoners aldaar tegen het voorstel aankijken.

Gesprek met wethouder René Assendelft over Actieplan Fietsen
LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (3.55 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met Rene Assendelft over Actieplan Fietsen.mp3)

Wethouder René Assendelft is blij met de positieve houding van alle fracties over de fietsveiligheid. In het ’Actieplan Fietsen’ wordt de verkeersvoorlichting op scholen genoemd. Hij staat achter het voorstel in de motie om met de schoolbesturen gesprekken aan te gaan.
Hij kan het eens zijn met het voorstel in het amendement om het genoemde fietspad uit het plan te halen. Hij kan goed leven met het aangepaste amendement, waarin de zinsnede over het onderzoek naar de meningen van de bewoners is weggehaald. Het amendement wordt unaniem aangenomen, evenals het raadsvoorstel. De motie haalde ook een meerderheid met een paar stemmen tegen.

​​​​​​​Foto: Peter Ursem

Wethouder René Assendelft over Actie Fietsenplan Wethouder René Assendelft over Actie Fietsenplan