Wat fracties met wilde moties willen

Raadsvergadering 12 maart

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Traditioneel worden raadsvergaderingen in Hoorn afgesloten met de bespreking van wilde moties. Knelpunten in Hoorn die niet vallen onder het geplande overleg in het gemeentebestuur worden door fracties die ze oppikken aan de orde gesteld.

Geen bomenkap maar verplaatsing

Hart van Hoorn kwam ter ore dat er om het warmtenet te kunnen aanleggen aan de Patio en Pergola 61 bomen moeten worden gekapt. De fractie ziet graag dat alle bomen worden verplaatst in plaats van gekapt. Vanuit GroenLinks komen vragen over de haalbaarheid, de kosten en eventueel hergebruik van de bomen. Wethouder Karin Hakhoff kan mededelen dat de bomen zo’n veertig jaar oud zijn, in niet zo’n beste conditie zijn en verplaatsing niet allemaal zullen overleven. Er is met buurtbewoners overleg geweest en ideeën opgepikt om iets meer te doen aan de biodiversiteit in de wijk. Zij ontraadt daarom de motie. De motie wordt ingetrokken.

Organiseren Zaaidag

In een tweede wilde motie bewijst Hart van Hoorn haar groene hart door het college te verzoeken mee te doen aan activiteiten rond de Landelijke Zaaidag op 22 april en hiertoe actief inwoners, scholen, raadsleden en collegeleden te betrekken bij zaaiactiviteiten op een aantal plekken in de stad. Niet ieder raadslid ziet de noodzaak om dit te organiseren via een motie. Deelname aan de Zaaidag staat ieder vrij. De datum in dit jaar wordt gezien als iets teveel kortdag. Wellicht een idee om daar ruim voor de tijd iets voor te organiseren in 2025. Wethouder zaaigoed Dick Bennis vindt het een heel sympathiek idee, maar organisatorisch niet op te tuigen in dit jaar. Hij is bereid daar volgend jaar aan mee te gaan doen en zelfs zaaigoed beschikbaar te stellen, zodat ‘we niet alleen gebruik hoeven te maken van het zaad van de heer De Meij’. De motie wordt met de wijziging van het jaartal in 2025 met grote meerderheid van stemmen aangenomen.

Buurtbudgetten beter geregeld

De PvdA hoopt dat de activiteiten die buurtgenoten willen opzetten zullen vermeerderen wanneer de toegankelijkheid tot de buurtbudgetten die Hoorn kent worden verbeterd. Wanneer buurtgenoten de activiteiten om de buurt te verbeteren eerst zelf moeten voorschieten, dan zou dat de animo sterk verminderen. In de motie vraagt de fractie de betalingsvoorwaarden te verbeteren. Wethouder Dick Bennis ziet dit in Hoorn niet als een groot probleem. Men dient over een plan waarover is gesproken de bonnetjes in en het geld wordt meteen overgemaakt. Niek Heijne (D66) vindt wel dat de digitale informatie over buurtinitiatieven wat duidelijker kan. De wethouder noemt wel het goede overleg dat er steeds is geweest. De wijkcoördinatoren kunnen eventuele knelpunten goed uit de wereld helpen. De raad is niet erg enthousiast over de motie en de motie haalt het niet.

Foto: Peter Ursem

Wethouder Karin Hakhoff over verplaatsing van bomen Wethouder Karin Hakhoff over verplaatsing van bomen

Reacties
Reactie: (Hans Bruynsma)
13-3-2024, 17:05
Ik woon in die buurt. Overleg is er niet geweest! En vandaag zijn er mensen "opgesloten", want er zijn diverse straten en bruggen afgesloten voor de aanleg van dat warmtenet. En brieven van HVC komen te laat en zijn, ondanks een bijgevoegd kaartje onduidelijk.