Robot brandt onkruid weg met laserlicht

Futuristische laserweeder in plaats van chemische onkruidbestrijding

HOORNGIDS REGIO | Bloembollenbedrijf Boltha in Breezand, een van deelnemende bedrijven in Fieldlab Bol (zie toelichting hieronder), heeft een investering gedaan in de aanschaf van de futuristische laserweeder. Met deze robot wordt het onkruid tussen de tulpen letterlijk weggebrand door middel van laserlicht. 

De eerste testfase met de laserweeder in de tulpenteelt heeft vorige week plaatsgevonden bij een aantal Fieldlab-deelnemers. De bedoeling is dat de robot komend seizoen ook zijn eerste meters gaat maken in de lelie- en callateelt. Samenwerken aan robotisering om oplossingen voor de onkruidbestrijding mogelijk te maken is één van de pijlers onder het project Fieldlab Bol.

Fieldlab Bol
Met het project ‘Efro Fieldlab Bol’ zetten partijen zich in voor het ontwikkelen van nieuwe en aanpassen van gangbare teeltsystemen voor duurzame bloembollenteelt. Een teelt die voldoet aan de kwaliteitseisen en wensen van alle ketenpartners (van producent tot consument) en de basis vormt voor een robuuste en natuurinclusieve bollenteelt.

Laserweeder bij Boltha in actie Laserweeder bij Boltha in actie