"Kelder onder Westfries Museum schrappen"

19-03-2024

HOORNGIDS HOORN | Na de totaal mislukte aanbestedingsprocedure voor de verbouwing en vernieuwing van het Westfries Museum wordt op het Hoornse stadhuis bezien welke stappen zullen moeten worden doorlopen om tot een voor alle partijen bevredigend resultaat te komen. 

Fractie Tonnaer neemt daar alvast een voorschot op door te stellen dat de kelders niet aangelegd moeten worden, om zo te trachten binnen het beoogde richtbedrag van € 15,85 miljoen te blijven. 

Roger Tonnaer: ”De aanleg van een kelder onder de panden Roode Steen 15 en 16 kost een veelvoud van de € 1,2 miljoen welke is berekend voor de aanleg van één kelder. De aanleg van kelders onder een monumentaal pand is zeer complex en kent veel risicovolle bouwkundige kanten. Alléén door de kelders niet aan te leggen onder de panden van het Westfries Museum is de verbouwing uit te voeren binnen het richtbedrag van € 15,85 miljoen.” 

Fractie Tonnaer vraag de aanleg van de kelder en andere kosten voor de verbouwing en samenvoeging van panden en tuin opnieuw te berekenen. Verder hamert de fractie er nogmaals op dat de verbouwing sober en doelmatig wordt uitgevoerd.
Onderstaande vragen zijn door Fractie Tonnaer ingediend aan het college van B&W

Geacht college,
Op 15 april 2023 hebben Fractie Tonnaer en Liberaal Hoorn (Hart van Hoorn) zestien vragen gesteld over de stand van zaken met betrekking tot de vernieuwing van het Westfries Museum. 
Uit de brief van 15 april vraag 14: Kunnen de toegenomen kosten gecompenseerd worden door de kelder alsnog te schrappen? Wat kost de aanleg van de kelder precies? Gaat de eventuele aanleg van een kelder onder het pand of de achtertuin van Roode Steen 15 uitgevoerd worden samen met het herstel van de fundering?
Het antwoord van het college op vraag 14: Er is op dit moment geen compleet beeld van de meerkosten van het project, noch van de kosten van een eventuele verplaatsing van de kelder naar de tuin van de Roode Steen 15. Dat brengen we op dit moment in kaart. Zodra het onderzoek naar de verplaatsing van de kelderruimte is afgerond, delen we dat met u.
Onze fractie veronderstelt dat de kosten van de aanleg van de kelder onder de panden Roode Steen 15 en 16 of in de achtertuin bekend zijn. U bent er blijkbaar nog niet aan toegekomen vraag 14 opnieuw en ditmaal volledig te beantwoorden, terwijl de aanbesteding ondertussen heeft plaatsgevonden en deze is gestopt of voorlopig is gestopt. 
Het frappeert ons dat er volgens u geen verschil in kosten is tussen een kelder in de achtertuin of onder de monumentale panden aan de Roode Steen. Wij vertrouwen erop dat u zelf tot het inzicht komt dat er wel degelijk een verschil in kosten is tussen deze twee opties. 
In de brochure Projectenplan Vernieuwing Westfries Museum van mei 2021 staat onder Investeringskosten op blz. 43: 
Variant 3 met onderkeldering van Roode Steen 16 investeringskosten € 16,8 miljoen 
Variant 4 met onderkeldering van Roode Steen 15 en 16 investeringskosten € 18,- miljoen
Volgens deze cijfers kost de aanleg van één kelder € 1,2 miljoen.
Omdat de aanleg van een kelder onder een monumentaal pand zeer complex en vele risicovolle bouwkundige kanten kent vermoeden wij dat de berekende kosten van € 1,2 miljoen voor de aanleg van één kelder niet klopt. Het is aannemelijk dat de aanleg van de kelder onder de panden Roode Steen 15 en 16 een veelvoud van € 1,2 miljoen kost. Waarschijnlijk kost de aanleg van een kelder in de tuin ongeveer € 1,2 miljoen. 

Volgens art. 36 RvO stellen wij de volgende vragen:
Bent u het met ons eens dat de kosten van de aanleg van een kelder onder monumentale panden Roode Steen 15 en 16 veel meer kost dan de eerder genoemde € 2,4 miljoen (2x € 1,2 miljoen)?
Wilt u de kosten voor de aanleg van de kelders en andere kosten voor de verbouwing en samenvoeging van panden en tuin opnieuw berekenen? Welke gevolgen heeft deze herberekening voor de gestopte of voorlopig gestopte aanbesteding? Is dankzij het schrappen van de aanleg van de kelder onder de panden het alsnog mogelijk binnen het richtbedrag van € 15,85 miljoen de verbouwplannen te realiseren?
Welke personen, adviesbureaus of bedrijven zijn verantwoordelijk voor de verkeerde berekeningen van de bouwplannen? Welke consequenties worden hieruit getrokken?
Bij de beantwoording van vraag 14 is toegezegd dat u de uitkomst van het onderzoek van de verplaatsing van de kelder naar de tuin met ons zou delen, zodra dit onderzoek is afgerond. Wilt u ons zo snel mogelijk hierover informeren? Hoeveel kost de aanleg van een kelder in de tuin en onder panden Roode Steen 15 en 16? 
Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer, 
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid

Westfries Museum artist impression voorzijde Westfries Museum artist impression voorzijde