Hoornse aanpak dementie, eenzaamheid en mantelzorg strakker en duidelijker [+ interview met wethouder Van der Ven]

Commissievergadering 19 maart

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Het Hoornse stadsbestuur wil een gedegen beleid op de gebieden van dementie, eenzaamheid en mantelzorg (DEM). Het is de bedoeling om met de verschillende aanbieders van zorg een duidelijk beleid te voeren en dat te kunnen evalueren. Het actieplan omvat ideeën om beleid op deze thema’s te kunnen borgen en aan uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. De Hoornse raadsleden wordt gevraagd naar hun menig op dit gebied zodat het beleid op dit gebied kan worden aangepast aan de wensen.

Patrick van der Laan (CDA) meent dat nog te veel mensen niet bij de beschikbare zorg kunnen komen. Hij pleit voor meer op bereikbaarheid van de zorg gerichte activiteiten. Ook John Halsema (Hoorn Lokaal) is van mening dat de zorg beter bereikbaar en compleet mag zijn. Het beeld van hoe de zorgverlening heeft plaats gevonden is ook voor andere fracties niet compleet. Dit is conform de bevindingen van het bureau BMC die een evaluatierapport heeft opgesteld.

Alle fracties doen vanuit het overzicht van zaken die verbetering behoeven suggesties om dat te verbeteren. Per thema en per wijk kunnen zaken beter worden aangepakt. Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) voert aan dat het oorspronkelijke plan best goed was, maar dat bijvoorbeeld corona roet in het eten gooide. Toch had hij over de afgelopen twee jaar iets meer actie verwacht. Youssef Nassiri (PvdA) wijst op de kwetsbare situatie waarin mensen met laag inkomen verkeren en ziet dat dit in grote mate ook geldt voor mensen met een migratieachtergrond. Arnica Gortzak (HOE) pleit voor een knarrenhof bij de moskee.

Gesprek met wethouder Marjon van der Ven over de zorg in Hoorn:
LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (3.48 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met wethouder Van der Ven2024-03-19.mp3)

Twee wethouders houden zich bezig met dit dossier. Marjon van der Ven wijst ook naar de periode dat corona een hoop verstoorde. Ze geeft aan op zoek te gaan naar mantelzorgers en dat niet iedereen die deze zorg verleent zich als mantelzorger ziet. Ze wil graag aan de gang met de aanbeveling meer regie te nemen. Ze pleit voor integrale aanpak, zodat er een beter beeld is van waar aangepakt moet worden. Wethouder Karin Hakhoff kan melden dat er verbindingen worden gezocht tussen alle partijen die zich met de zorg bezig houden. De sociale basis infrastructuur, zoals zij dat noemt, wordt aangepakt. Wat hebben we nodig, wat ontbreekt er en wat brengen de bewoners in zijn vragen waarmee de aanpak in de wijken wordt gestuurd.

Wethouders Hakhoff en Van der Ven over zorg in Hoorn Wethouders Hakhoff en Van der Ven over zorg in Hoorn