Koninklijke onderscheiding voor Hans Stuijfbergen [video]

02-04-2024

HOORNGIDS HOORN | Hans Stuijfbergen is maandag 1 april benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Jan Nieuwenburg reikte hem het lintje uit tijdens een feestelijke bijeenkomst voor het 30-jarig bestaan van het Museum van de Twintigste Eeuw. De heer Stuijfbergen werd Koninklijk onderscheiden vanwege zijn werkzaamheden als oprichter en directeur van het museum en vanwege zijn inzet voor de lokale omroep en de Stichting Kleurrijk.

Museum van de Twintigste Eeuw
Hans Stuijfbergen heeft 30 jaar geleden samen met wijlen Harry van Lunteren het Museum van de Twintigste Eeuw opgericht. Zij wilden een in Nederland uniek museum beginnen dat een beeld zou geven van een veelbewogen eeuw waarin het leven niet eerder zo snel en zo ingrijpend is veranderd. Het museum startte in een oud kaaspakhuis aan de Bierkade en is in 2011 verhuisd naar het Oostereiland. In 2023 trok het museum een recordaantal van ruim 100.000 bezoekers.

Unieke collectie
Sinds de opening is Hans Stuijfbergen werkzaam als directeur van het museum. Met een klein aantal medewerkers en maar liefst zo’n tachtig vrijwilligers houdt hij het museum draaiend. Het museum omvat een unieke, sociaal-historische collectie in vaste opstelling en een aantal zalen voor wisselexposities. De vaste collectie bestaat uit objecten die men ooit dagelijks gebruikte maar inmiddels (groten)deels uit het leven zijn verdwenen. Het museum verbeeldt via huiskamertjes het leven in de twintigste eeuw. De collectie is zeer herkenbaar voor de oudere generatie bezoekers en daarmee voor hen een feest der herkenning. Het museum leert jongere bezoekers over het leven van deze generatie.

Uniek in museumwereld
Het museum is met het succesvol aantrekken van jonge doelgroepen uniek in de museumwereld. Dat komt doordat Hans Stuijfbergen steeds aantrekkelijke wisselexposities blijft organiseren over bijvoorbeeld herkenbaar speelgoed zoals Barbie en Playmobil en over iconische televisieprogramma’s zoals Sesamstraat en Buurman en Buurman. Een bijzondere prestatie van hem is de verwerving van een unieke collectie LEGO. De expositie van deze collectie heeft gezorgd voor een sterk toegenomen bezoekersaantal. Hij trok hiermee een nieuwe, jonge doelgroep naar het museum.

Lokale omroep
In de zeventiger en tachtiger jaren pionierde Hans Stuijfbergen op de radio. Eerst met Radio Paradio, een illegale zender waarmee vooruitgelopen werd op de legalisering van lokale radio en tv. Iets later stond hij aan de wieg van de Stichting Lokale Omroep Hoorn en nog weer later aan die van de Stichting Kabelkrant Hoorn.
Daarnaast organiseerde Hans Stuijfbergen met de Stichting Kleurrijk enkele jaren een kermis met nostalgische kermisattracties in Hoorn.

”Niets van gemerkt”
Dat Hans Stuijfbergen op 2e paasdag de koninklijke onderscheiding zou krijgen was bij slechts een select gezelschap bekend. De aanvraag van de onderscheiding is door verschillende mensen, waaronder zijn vrouw Evelyn, al een half jaar geleden ingediend, mede vanwege het dertigjarige bestaan van het museum, opgericht 1 april 1994. “Ik heb er niets van gemerkt”, zei hij tegen de verslaggever van HoornRadio. “Ik vond het wel raar dat ze opeens twee glazen wijn heel snel opdronk. Dat doet ze anders nooit.” Na de plechtigheid werd hij toegezongen door zo’n 100 aanwezigen, waaronder ook genodigden zoals HoornRadio/HoornGids. Daarna werd iedereen uitgenodigd om een toost uit te brengen en was er een uitgebreid buffet.
 

Koninklijke onderscheiding voor Hans Stuijfbergen Koninklijke onderscheiding voor Hans Stuijfbergen