Woonlocatie voor kwetsbare inwoners aan Leekerpad-Stijgbeugel en omgeving leidt tot vragen

02-04-2024

HOORNGIDS HOORN | Het Hoornse college van B&W stelt de gemeenteraad voor een onderzoek te houden naar een nieuwe woonvorm voor kwetsbare inwoners in een prikkelarme omgeving. Op een stuk grond gelegen tussen de A7 en het Leekerpad kan deze nieuwe woonvorm gerealiseerd worden, aldus het college. Pas nadat de gemeenteraad 14 mei heeft ingestemd met een onderzoek, organiseert de gemeente een bijeenkomst voor de buurt van het Leekerpad-Stijgbeugel. Fractie Tonnaer vindt dit een omgekeerde volgorde. 

Allereerst wil de fractie een gesprek met de buurt voordat de gemeenteraad een voorstel voor onderzoek krijgt voorgelegd. De mening van de buurtbewoners en van Jeu de Boulesvereniging de Bouledozers en schietvereniging De Vrijheid over de huisvesting van kwetsbare inwoners is voor de fractie essentieel. Het Leekerpad en Stijgbeugel en omgeving wordt in de ogen van Fractie Tonnaer al jaren gebruikt als locatie waar van alles en nog wat wordt gedumpt. 

Onzalig plan
Bewoners hebben ons laten weten dat het hierbij gaat om een onbegrijpelijk en onzalig plan. ”Het is de enige hondenuitlaatplek in de buurt, maar we vinden het echt een totaal onbegrijpelijke zaak dat er zelfs maar overwogen wordt om huizen neer te zetten pal naast de A7 en dat dan ook nog eens bedoeld voor kwetsbare inwoners in een prikkelarme omgeving. Nou, dat prikkelarme kun je hier wel vergeten. Er raast dag en nacht verkeer langs.”
 
Wijkpark
In 2018 hebben Fractie Tonnaer en VOCHoorn (nu EénHoorn) voorgesteld het gebied van de Stijgbeugel en Leekerpad in te richten als wijkpark of bos. Voor kwetsbare bewoners is de beoogde locatie, nauwelijks 100 meter vanaf de autoweg A7, naar de mening van Fractie Tonnaer niet geschikt om te wonen. ”In ieder geval is dit geen prikkelarme omgeving”, aldus Roger Tonnaer. Onderstaande brief is verzonden naar het college. 

Geacht College,
Volgens uw informatie ontvangt de gemeenteraad binnenkort een raadsvoorstel over het houden van een onderzoek naar een nieuwe woonvorm voor kwetsbare inwoners in een prikkelarme omgeving. Op een stuk grond gelegen tussen de A7 en het Leekerpad kan deze nieuwe woonvorm mogelijk gerealiseerd worden. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met een onderzoek naar de geschiktheid om op de groenstrook, tussen Leekerpad en A7, vijf kleine eenpersoonswoningen te bouwen. Pas nadat de gemeenteraad 14 mei aanstaande heeft ingestemd met een dergelijk onderzoek, organiseert de gemeente een bijeenkomst voor de buurt van het Leekerpad-Stijgbeugel. 
Fractie Tonnaer vindt dit een omgekeerde volgorde. Wij willen allereerst een gesprek met de buurt voordat de gemeenteraad een voorstel voor onderzoek krijgt voorgelegd. Onze fractie vindt de mening van de buurtbewoners en van Jeu de Boulesvereniging De Bouledozers en schietvereniging De Vrijheid heel belangrijk.  
Met weerzin zien we dat het Leekerpad en omgeving al jaren gebruikt wordt als locatie waar van alles en nog wat wordt gedumpt. Het is een vergeten en verwaarloosd gebied in Hoorn. Daarom hebben in 2018 Fractie Tonnaer en VOCHoorn (nu EénHoorn) voorgesteld het gebied van de Stijgbeugel en Leekerpad in te richten als wijkpark of bos. Van deze ideeën is niets terechtgekomen en het is daardoor een verwaarloosd gebied gebleven.  
Klaarblijkelijk vindt ook u de locatie Leekerpad een vergeten en verwaarloosd gebied, anders was u niet op het idee gekomen de locatie aan te wijzen als mogelijke woonlocatie voor vijf kwetsbare personen in vijf kleine woningen. Voor deze kwetsbare bewoners vinden wij de beoogde locatie, nauwelijks 100 meter vanaf de autoweg, niet geschikt om te wonen. Bewoners pal tegen de autoweg ondervinden geluidsoverlast en krijgen veel last van fijnstof. Voor wonen is het dus een ongezonde plek.  
Wij stellen de volgende vragen: 
1. Welk regionaal gezelschap heeft de locatie Leekerpad uitgekozen voor de bouw van vijf kleine woningen voor vijf kwetsbare personen? Waarom is specifiek voor deze locatie gekozen? Welke alternatieve locaties heeft u op het oog? 
2. Waarom vraagt u eerst een besluit van de gemeenteraad en daarna pas van de buurt, De Bouledozers en de Vrijheid, terwijl de mening van de buurt van Leekerpad-Stijgbeugel essentieel is? Hoe zwaar wegen de meningen van de buurt en van de twee sportverenigingen?
3. Welke woonstichting of zorgorganisatie bouwt de beoogde vijf woningen aan het Leekerpad?
4. Welke afspraken zijn er tussen de bouwer van de vijf woningen en de gemeente Hoorn gemaakt? 5. Wanneer wilt u eindelijk het Leekerpad en omgeving inrichten tot wijkpark of bos?  
Wij stellen beantwoording van de vragen vóór 16 april zeer op prijs. 
Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer, 
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid/fractievoorzitter

Leekerpad - Stijgbeugel stukje groen Leekerpad - Stijgbeugel stukje groen