Bomenkap voor nieuw rugbyveld niet volgens afspraak

03-04-2024

HOORNGIDS HOORN | De aanleg van het nieuwe rugbyveld in het sport- en recreatiepark Risdam Noord heeft tot gevolg dat er bomen gekapt moeten worden en dat is volgens Jessica Visser, fractievoorzitter van Hoorn Lokaal, niet volgens afspraak.

Jessica Visser: ”Deze kap van bomen komt als een complete verrassing. Reden voor mij, om namens mijn fractie Hoorn Lokaal, hierover artikel 36 vragen te stellen aan het college.” 

Voorlopig ontwerp
Op 31 januari is het voorlopig ontwerp van het Sport- recreatiepark Risdam Noord gepresenteerd aan de bewoners en belangstellenden. In dit ontwerp is de indeling van onder andere paden, speeltoestellen, bankjes en groen getoond. Vorige week hebben de bewoners een brief ontvangen omtrent het definitief voorlopig ontwerp waarin wordt uitgelegd dat voor de aanleg van het nieuwe rugbyveld er diverse bomen en struiken moeten worden verwijderd. 
Jessica Visser: ”Aangezien nooit is benoemd dat er groen moet wijken voor het nieuwe veld, komt deze mededeling als een onaangename verrassing. Hoorn Lokaal wil weten wat de reden is van deze kap. Hoe kan het dat nu pas bekend is dat het rugbyveld niet past op het beoogde veld? Ook wil ik weten of er is overwogen om de vrije uitloopstroken rondom het veld in afmeting aan te passen zodat er geen groen hoeft te wijken. Deze bomen en struiken dienen namelijk niet alleen als groene kader voor het park maar ook als groene afscheiding richting tennisvereniging de Ballentuin.”

Buurt betrekken bij plannen
In de eerder beschreven bewonersbrief is ook te lezen dat tennisvereniging De Ballentuin een uitgewerkt plan heeft ingediend voor de aanleg van twee padelbanen. Hoorn Lokaal acht het belangrijk én vanzelfsprekend dat de buurt wordt betrokken bij deze plannen.

Onderstaande vragen zijn gesteld in een brief die is verzonden aan het college van burgemeester en wethouders.

1. Waarom is er op 31 januari bij de presentatie van het voorlopig ontwerp aan de bewoners niet gemeld dat er 9 bomen en diverse struiken worden verwijderd voor het aanleggen van het toekomstig rugbyveld? 
2. U heeft in de raadsbrief van 26 september 2022 expliciet vermeld dat de (monumentale) bomen en struiken tussen het toekomstige rugbyveld en scrumveld behouden zouden blijven. Wat is de reden voor het afwijken van deze toezegging?
3. Wat zijn de vereiste minimale afmetingen voor een rugbyveld? En welke afmetingen heeft het beoogde veld?
4. Zijn er recentelijk nieuwe regelgevingen van de Rugbybond doorgevoerd die vereisen dat het toekomstige rugbyveld andere afmetingen moet krijgen, dan waar oorspronkelijk rekening mee is gehouden? Zo nee, waarom is het nu pas duidelijk dat het rugbyveld niet past en dat er bomen en struiken hierdoor moeten wijken?
5. Rondom sportvelden wordt altijd vrije uitloopstroken opgenomen, heeft u overwogen om deze in maatvoering aan te passen zodat de bomen en struiken kunnen blijven staan?
6. De bomen en struiken in de lengte van het veld dienen én als groene kader voor het park én als groene afscheiding richting de Ballentuin, op welke wijze wordt gezorgd dat deze groene kader blijft bestaan?
7. In de brief aan de bewoners wordt vermeld dat de Ballentuin een gedetailleerd plan heeft ingediend voor de aanleg van de 2 padelbanen, mag onze fractie aannemen dat u de buurt bij deze plannen gaat betrekken?
Ik zie uw beantwoording graag tegemoet.
Met vriendelijke groet,
Jessica Visser
Hoorn Lokaal

Bomen rugbyveld Bomen rugbyveld