Dreigende drinkwatertekorten in onze regio

03-04-2024

HOORNGIDS HOORN | Als gevolg van de klimaatverandering neemt niet alleen de vraag naar water toe, een nog groter probleem is de gegarandeerde leverantie ervan. Drinkwater is weliswaar een eerste levensbehoefte, maar er lijkt een moment te komen dat de drinkwaterleveranciers niet langer kunnen voldoen aan de vraag naar water. Elders in het land komt het al voor dat complete nieuwbouwwijken niet kunnen worden aangesloten op het waterleidingnet.

Oorzaken van de tekorten aldaar zijn periodiek onvoldoende aanvoer, of te veel en te snelle afvoer van overtollig water, te veel beregening voor de landbouw en toenemende verdamping door de opwarmende natuur. 
De VVD Hoorn neemt dit probleem uitermate serieus en stelt bij monde van fractievoorzitter Rob Droste vragen aan het college om mogelijke toekomstige haperingen in de leverantie in kaart te kunnen brengen. De verzonden brief is hieronder te lezen.

Geacht college,
1) Bent u bekend met het artikel “https://fd.nl/economie/1512002/tientallen- (https://fd.nl/economie/1512002/tientallen-)” 
2) Is er een noodplan voor de verdeling van drinkwater? Zo ja, kunt u dat plan delen? Zo nee, waarom niet?
3) In welke mate is er contact met het hoogheemraadschap en/of PWN over het naderende drinkwatertekort? Zo ja, hoe verloopt het contact? Zo nee, waarom niet?
4) In welke mate is er in Hoorn al sprake van drinkwatertekort en op welke termijn leidt dit tot grootschalige problemen voor bedrijven en eventuele nieuwbouwwijken?
5) Welke maatregelen worden er genomen om drinkwatertekort voor Hoorn te voorkomen of te beperken?
6) Zijn er aanvullende maatregelen die genomen kunnen worden? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?
Alvast dank voor de beantwoording.
Met vriendelijke groet,
Rob Droste, VVD Hoorn

PWN drinkwater PWN drinkwater