Hoe zit dat nu met de bomen?

Raadsvergadering 9 april

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Hart van Hoorn heeft zich al eerder hard gemaakt voor het laten plaatsen van 1,3 boom per nieuw gebouwde woning. In het verleden is volgens deze fractie niet altijd gehandeld volgens de richtlijnen van Leidraad Inrichting Openbare Ruimte (LIOR). Fractievoorzitter Chris de Meij wil van het college weten welke afspraken met projectontwikkelaars hier over zijn gemaakt of juist niet gemaakt. Die vraag heeft hij in een motie vervat.

Wethouder Bennis verwijst naar de LIOR, die nog niet zo lang bestaat, zodat er nog niet naar verwezen kon worden. Voorheen is er door de raad ook geen duidelijk kader afgesproken. Niet alle bouwprojecten hebben een openbare ruimte, waardoor geen afspraak gemaakt kan worden. Voor de komende bouwprojecten geldt dat er afspraken gemaakt worden over de bomennorm. Afwijken van de LIOR kan alleen na afspraak met de raad.

De aanleiding voor bespreking van dit punt, zo geeft Bennis aan, is het feit dat in het verleden niet altijd goed is omgegaan met deze afspraken. Het is wel degelijk de bedoeling om dat voortaan strakker te organiseren. De Meij vraagt om een duidelijker verhaal over de afhandeling rond het Holenkwartier. Er is wel sprake van de norm van 1,3 boom per woning aldaar, maar nog niet over de plaatsing ervan, aldus de wethouder. In de motie vraagt De Meij of er nog gesprekken gevoerd gaan worden met projectontwikkelaars van projecten die zijn afgerond. Wethouder Bennis wil dat niet toezeggen. Hij komt wel terug over gesprekken met projectontwikkelaar van het Holenkwartier. Burgemeester Jan Nieuwenburg kapt de inbreng van Chris de Meij af, wanneer hij in herhaling vervalt. De motie krijgt geen instemming van de meeste fracties.  

Wethouder Dick Bennis over Bomen Wethouder Dick Bennis over Bomen