Raad wil zoveel mogelijk huurwoningen op voormalig gevangenisterrein Compagnie 1

Raadsvergadering 9 april

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Het terrein van de vroegere penitentiaire inrichting De Glasbak is door de grondeigenaar het Rijksvastgoedbedrijf beschikbaar gemaakt voor woningbouw. Er is een Stedenbouwkundig Plan en een Beeldkwaliteitsplan opgesteld. Waar vorig jaar nog werd gesproken over huisvesting van asielzoekers of zoekers naar flexwoningen is nu vooral sprake van woningbouw voor middeldure huur- en koopwoningen.

Fractie Tonnaer kan niet enthousiast worden van het plan waar nu geen plaats meer is voor een redelijke hoeveelheid sociale huur of koop, terwijl daar wel vraag naar is.

Wethouder Arthur Helling maakt duidelijk dat er geen sprake is van huisvesting van asielzoekers. Er komt een gewone woonwijk met een mix van alle soorten woningen, maar of er veel sociale huur- of koopwoningen komen hangt af van de haalbaarheid van de businesscase van de projectontwikkelaar.

De nadruk zal waarschijnlijk liggen op middeldure woningen. Hij snapt dat de raad een andere verhouding voor ogen heeft, maar hij kan er nu niets over zeggen. De marktpartijen geven aan dat de invulling naar de wens van de raad heel moeilijk ligt.

GroenLinks heeft in een amendement  aangegeven dat er meer huurwoningen in het pakket moeten zitten. Dat verkreeg een ruime meerderheid van stemmen. Het stedenbouwkundig plan en Beeldkwaliteitsplan werden ook aangenomen.

Voormalige gevangenis Compagnie 1 Voormalige gevangenis Compagnie 1