Hoorn viert in 2007 een jaar lang feest

ingevoerd op 28-7-2006

In Hoorn valt in 2007 veel te beleven. Daarbij speelt de Eenhoorn uit het wapen van Hoorn vaak een hoofdrol. Het bestuur van de Stichting Hoorn 650 Jaar maakte deze week het concept van het jubileumprogramma bekend. Met twee grote kunstmanifestaties, een dans-tiendaagse, een prevelement, een praatshow van de marine en een theater-tiendaagse als uitschieters, is er in 2007 in Hoorn volop activiteit.

In 2007 hoeft u eigenlijk niet op vakantie. In de maanden maart tot en met november biedt het programma van Hoorn 650 zoveel kunst, cultuur en vermaak dat u de Coenstad echt niet uithoeft.

Officiële opening van het jubileumjaar staat gepland voor het weekend van 16, 17 en 18 maart. Dan worden op een feestelijke en ludieke wijze wederom de stadsrechten uitgereikt. Voor het slotweekend, 2, 3 en 4 november, staat er onder andere een optreden van de Koninklijke Militaire Kapel gepland.

Tijdens het jubileumjaar  heeft Hoorn 650 jaar een aantal thema tiendaagsen gepland. De maritieme tiendaagse staat van 17 tot en met 28 mei op de agenda. Dan doet onder andere de Marine Roadshow de jarige stad aan. De dans-tiendaagse staat voor 1 tot 10 juni op de planning. De sportieve Horinezen komen van 15 tot 24 juni aan hun trekken  tijdens de sport-tiendaagse. De theater-tiendaagse vindt van 7 tot 16 september plaats. En voor de mensen met ritme staat van 28 september tot 7 oktober de muziek-tiendaagse gepland.

Hoorn 650 jaar is overvallen door ideeën vanuit de Hoornse bevolking. Inmiddels zijn er meer dan 275 ideeën, acties en suggesties aangereikt. ‘Helaas was het onmogelijk alle ideeën te honoreren’, vertelt Louwman. ‘Met zo’n 80 ideeën en evenementen is de dialoog gaande. Die gaan in principe een plek krijgen in het programma.’

Het publiek uit West-Friesland en toeristen worden de komende weken alvast warm gemaakt voor het naderende feestjaar. Woensdag overhandigde Louwman aan wethouder Jan de Boer een 650 jaar Hoorn plastic tas met daarin een flyer. De wethouder reikte de eerste draagtas vervolgens uit aan een standhouder. Deze flyer wordt o.a. tijdens de komende Woensdagmarkten aan de bezoekers uitgedeeld en vertelt de gasten van Hoorn wat ze allemaal in 2007 staat te wachten.