Opleverfeestje voor de vernieuwde Glazenwagen

26-04-2024

HOORNGIDS HOORN | Intermaris heeft de Glazenwagen gerenoveerd. Niet alleen zijn de gebouwen duurzaam en vergroend, de uitstraling is compleet anders. Dit werd op donderdag 25 april door Intermaris gevierd samen met de bewoners. De oudste bewoner van het complex, mevrouw Koning, onthulde een fotobord in de hal. En voor alle bewoners was er koffie met wat lekkers.

Sinds februari 2023 is er veel gebeurd. Intermaris heeft de voor- en achtergevels geïsoleerd, HR++ glas geplaatst en nieuwe deuren en kozijnen geplaatst. Dit alles zorgt voor meer wooncomfort en lagere energielasten. Ook koken de bewoners nu elektrisch en is het dak aangepakt. Zo kon Intermaris gelijk zonnepanelen aanbrengen. 83% van de bewoners stemde in met het voorstel om per woning vier zonnepanelen aan te sluiten. Mevrouw Vlaar geeft aan tevreden te zijn met de verduurzaming. “Ik heb veel minder last van tocht en ik krijg geld terug van de energiemaatschappij.” De energierekening van de heer Jager is zelfs met 30% gedaald. 

Bewoners dachten mee over de plannen in een Meedenk- en Klankbordgroep
Op verzoek van de Meedenk- en Klankbordgroep heeft Intermaris de indeling van het glas in de woonkamer veranderd. De bewoners wilden graag één groot raam in plaats van twee ramen. Zo kijken ze niet tegen kozijnen aan. Ook zorgde de groep ervoor dat bewoners collectief raamhorren en -deuren konden bestellen bij één partij. En dat ze bij een andere partij elektrische kooktoestellen konden kopen. Daarnaast heeft de groep op eigen initiatief en met hulp van het projectteam etageborden uitgekozen. Voor bezoekers is het zo duidelijker waar ze heen moeten en waar ze zich bevinden in het complex. De oudste bewoner in het complex onthulde het etagebord in de hoofdentree tijdens het opleverfeestje.

Bewoners zijn tevreden met het resultaat
Maar veel bewoners vonden de renovatie ook zwaar. Ze bleven namelijk tijdens de werkzaamheden in huis wonen. “Het was even afzien in de kou, maar nu is het een stuk behaaglijker in de woning.” Herry Beentjes en Petra Lommers van de Meedenk- en Klankbordgroep merken dat er minder geluidsoverlast is. “Je hoort de weg veel minder.” En ze zijn trots op hun vernieuwde complex. “Hier wil je wonen. Qua comfort, uitstraling en aanzien.”

“Meer woongeluk, daar doen we het voor”
Ook Iphigenia Westphal, directeur Vastgoed van Intermaris, is blij met het resultaat. “De renovatie duurde wat langer dan verwacht, maar de uitkomst is indrukwekkend. Een mooie uitstraling en een beter energielabel. En dat betekent meer wooncomfort voor onze huurders en lagere energielasten. En door het toevoegen van groen aan de kopgevels verminderen we straks hittestress in de buurt. Dit alles draagt bij aan meer woongeluk voor onze huurders en daar doen we het voor.”

Glazenwagen gereed na verbouwing Glazenwagen gereed na verbouwing
Glazenwagen gereed na verbouwing 2 Glazenwagen gereed na verbouwing 2