Gaat Hoorn deel van monumentale school slopen?

ingevoerd op 28-8-2006

Raadslid Tonnaer heeft vragen gesteld aan het College van B&W over de geplande sloop van de zijvleugels en de gymzaal van de voormalige Technische School. In het hoofdgebouw van deze oude school op de hoek Liornestraat en Johannes Poststraat zit sinds kort de onderwijsdienst OPDC. Maar voor de zijvleugels en gymzaal heeft men nog geen functie en dreigt sloop terwijl het complex in 2002 op de Gemeentelijke Monumentenlijst kwam. Tonnaer wil graag weten wat het College van plan is en of men van plan is het monument van de Monumentenlijst te halen om sloop mogelijk te maken.

De brief van de heer Tonnaer:

College van B & W
Postbus 603
1620 AR Hoorn

Hoorn, 19 augustus 2006
Onderwerp: vragen ex artikel 43 RvO

Geacht college,

Onze stad heeft betrekkelijk weinig betekenisvolle gebouwen uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Een aantal is zelfs gesloopt: de Ambachtsschool (Keern), de gaskoepel (Gasfabriekstraat-Gerritsland) en de Watertoren (Keern-Geldelozeweg). Truydemanhof is gelukkig behouden en gerenoveerd.

In 1956 werd aan de Johannes Poststraat begonnen met de bouw van de Openbare Lagere Technische School Hoorn en Omstreken. De school was een ontwerp van architectenbureau Kuiper, Gouwetor c.s. te Rotterdam. Het gebouw is ontworpen volgens de Nieuwe Bouwstijl.
Voor het pand Johannes Poststraat 71 werd een redengevende beschrijving gemaakt en adviseerde de Monumentencommissie het gebouw in zijn geheel op de Gemeentelijke Monumentenlijst te plaatsen. Op 2 januari 2002 en 27 augustus 2002 heeft uw college de voormalige Ambachtsschool, waaronder de zaagtandvleugel, op de Gemeentelijke Monumentenlijst gezet. Enkele jaren heeft het schoolgebouw leeg gestaan. Intussen heeft het hoofdgebouw een herbestemming gekregen. Het OPDC is de nieuwe huurder. Voor de twee zijvleugels en voor de gymzaal is nog geen nieuwe bestemming gevonden. Volgens het Stedenbouwkundige Programma van Eisen heeft het college het voornemen, met uitzondering van het hoofdgebouw, de zijvleugels en de gymzaal te slopen. Slopen kan pas wanneer het schoolgebouw van de Gemeentelijke Monumentenlijst is verwijderd. Ik ben van mening dat gekwalificeerde monumenten slechts van de monumentenlijst verwijderd kunnen worden op grond van nieuwe en veranderde monumentale opvattingen. Ik verwijs u in dit verband ook naar de brief van de Vereniging Oud Hoorn van 18 juni 2006 en het u aangeboden fotoboekje. Verwijdering kan en mag niet vanwege nieuwbouwplannen. In Hoorn is een goede traditie opgebouwd. Niet eerder is een gekwalificeerd monument van de monumentenlijst afgehaald. Telkens is met succes gezocht naar nieuwe bestemmingen van de monumenten. Ik wil pleiten voor nieuwbouw op het terrein van de voormalige TSH met behoud van het bestaande monumentale gebouw.
Overeenkomstig artikel 43 stel ik u de volgende vragen:
1. Voor het TSH-terrein bestaat een Stedenbouwkundig Programma van Eisen. Is het juist dat dit programma als één van de uitgangspunten heeft over te gaan tot sloop van de zijvleugels ?
2. Is het juist dat een monumentaal pand slechts gesloopt kan worden nadat het betreffende pand van de monumentenlijst is verwijderd ?
3. 1 Juni jl. heeft het college aan de Monumentencommissie advies gevraagd over het Stedenbouwkundig Programma van Eisen. Welk advies heeft de commissie het college gegeven ?
4. Zijn in Hoorn eerder gebouwen of woonhuizen van de Rijkslijst of de Gemeentelijke Monumentenlijst verwijderd ? Zo ja, welke en waarom ?
5. Op grond van de redengevende beschrijving van het TSH-gebouw werd het gebouw in 2002 op de Gemeentelijke Monumentenlijst geplaatst. Heeft het college nieuwe en gewijzigde opvattingen ten aanzien van de monumentale en beeldbepalende beschrijving ? Zo ja, welke ?
6. Is het college bereid nieuwbouwplannen te ontwerpen met behoud van het monumentale gebouw aan de Johannes Poststraat 71 ?
7. Wil het college op zoek gaan naar nieuwe gebruikers/huurders voor het nog leegstaande gedeelte van de voormalige TSH ?
8. Bent u het met mij eens dat bij verwijdering van de monumentenlijst van de voormalige TSH dit consequenties heeft voor andere gekwalificeerde monumenten ?
9. De laatste jaren zijn tientallen gebouwen en woonhuizen op de Gemeentelijke Monumentenlijst geplaatst. Met name woonhuizen aan de Bangert, Koewijzend, Westerblokker, Dorpsstraat en de Draafsingel. Bent u bereid ten behoeve van nieuwbouw deze woonhuizen en gebouwen van de Gemeentelijke Monumentenlijst te verwijderen ?
10. In 2007 zal de opening van de Nationale Open Monumentendag in Hoorn plaatsvinden. Het college heeft zich voor de organisatie van deze landelijke monumentendag ingespannen. Bent u het met mij eens dat de kwaliteit van onze stad voor een groot deel wordt bepaald door de vele monumenten welke zij rijk is ?

Vriendelijke groet,
Roger Tonnaer