Publieke radio neemt steunzenders West-Friesland in gebruik

ingevoerd op 29-8-2006

Er lijkt eindelijk een einde te zijn gekomen aan de ontvangstproblemen van de publieke radiostations in de regio Hoorn. Sinds deze week hebben Radio 1, Radio 2 en 3FM de beschikking over een steunzender in het Noord-Hollandse West-Friesland, zo meldt FMTV.

Radio 1 zendt vanuit Hoorn nu uit op de frequentie 98.6 FM, terwijl 3 FM nu te horen is via de frequentie 96.5 FM. Beide zenders zenden uit met een vermogen van 0,5 kW. Radio 2 heeft de beschikking gekregen over de frequentie 105.1 FM. Met slechts 10 Watt is het vermogen van deze zender echter een stuk minder dan die van Radio 1 en 3FM. Voor Radio 4 is geen steunfrequentie benodigd omdat deze storingsvrij te ontvangen is op 101.6 FM. Deze zendt uit vanaf de zendmast van de Wieringmeer. Ook Radio 1, 2 en 3FM zenden uit vanuit de Wieringermeer, maar met minder vermogen dan Radio 4.

Al sinds 2003 komen er klachten vanuit de regio Hoorn over de ontvangst van de publieke radiozenders. Dat komt omdat het bereik van de publieke radiozenders vanuit Lopik en Wieringermeer onvoldoende is in Hoorn. Tevens staan in Hoorn de zenders van Slam!FM (99.6 FM) en Arrow Jazz FM (90.4 FM), die in de directe omgeving van de zendmast andere (zwakke) zenders wegdrukken.

Voormalig raadslid Ed Wagemaker kaartte de slechte ontvangst in West-Friesland meerdere malen aan en verzamelde klachten van radioluisteraars. Hij is blij met de positieve ontwikkeling: ”Verheugend nieuws. Na twee jaar trekken en sleuren is het dan toch voor elkaar. Ik hoop ook werkelijk dat de ontvangst nu optimaal is. Ik heb alle klagers (ruim 200 Westfriezen!) via e-mail geïnformeerd over het behaalde resultaat en hen gevraagd om de komende maand luisterproeven te doen op verschillende momenten, op verschillende plekken en in verschillende weersomstandigheden. Die ervaringen worden gebundeld teruggestuurd naar de Nozema en andere verantwoordelijken.”

 

Reacties
Reactie: (Marc Schrander)
8-9-2006, 21:13
Beste Rob, als medewerker van Radio Hoorn begrijp ik niet helemaal de intentie van je verhaal.
Via wetgeving voor lokale omroepen zijn wij gebonden aan een maximaal vermogen wat de zender mag hebben. En die is heel wat minder dat de 0,5 Kwh van de steunzender op Hoorn 80.
En als ik het artikel van dhr. van Deursen goed lees wordt er nergens gepretendeerd dat dhr. Wagemaker schuldig zou zijn aan het feit dat zowel Radio Hoorn als diverse commerciële omroepen weggedrukt worden. Er wordt al lezende alleen gevraagd of dhr. wagemaker zich hier ook hard voor wil maken. Anoniem reageren is makkelijk. Maar nogmaals, maak je stellingname qua Radio Hoorn nu eens duidelijk ?

Reactie: (Rob)
6-9-2006, 13:32
Daar kan Ed toch niks aan doen? Vraagt u eens aan de minister wat nu uiteindelijk de bedoeling is van alles. Eerst moet alles gewijzigd worden, vervolgens moeten er zaken worden aangepast na klachten, dit geeft dan ook weer problemen en voor je het weet...

Vraag van mij: kunt u de rampenzender ontvangen in de ether/kabel..? Plezier in luisteren is goed, maar wat als er nood aan de man is.. Met batterijen in de portable.. Hoeveel Mhz op FM?

Oh ja.. De steunzenders hebben een eigen stroomvoorziening.. In geval van nood.

Reactie: (T. van Deursen)
5-9-2006, 13:32
Mijnheer Wagemaker, uw actie is een overweldigend succes. Zo erg dat ik in de Kersenboorgerd afgelopen donderdag alleen nog maar 3 FM kon ontvangen, ook op de kabel !!!! Radio Hoorn wordt zowel op de kabel als in de ether volledig weggedrukt, net als een aantal commerciële omroepen. Aangezien ik geen liefhebber ben van 3 FM en met enige regelmaat naar onze lokale radio omroep luister hoop ik dat u zich nu ook voor mij en anderen inzet om dit probleem op te lossen. Ps; de Havenconcerten die Radio Hoorn afgelopen zaterdag live uitzond klonken erg mooi met die 3 fm bas eronder. U kunt hier nu heel trots van alles van de daken lopen schreeuwen, gaat u dat pas doen als u er ook voor gezorgd hebt dat dit probleem uit de wereld is geholpen.