Succesvolle missie van Noord-Hollandse delegatie in China

ingevoerd op 11-9-2006

Een delegatie van het Noord-Hollandse provinciebestuur en bedrijfsleven heeft van 2 tot en met 9 september een succesvolle missie aan de Chinese zusterprovincie Shandong gebracht. Zowel op bestuurlijk niveau als op het gebied van het bedrijfsleven zijn de banden verstevigd. Een van de successen is een contract ter waarde van $ 100 miljoen tussen AFPRO Filtertechniek uit Alkmaar en een Chinees bedrijf.
 
De commissaris van de Koningin in Noord-Holland en de gouverneur van Shandong hebben een overeenkomst getekend om de samenwerking, die nu meer dan tien jaar bestaat, voort te zetten en te verstevigen. Commissaris van de Koningin Borghouts: ‘We hebben de banden met de provincie Shandong versterkt en verdiept. Dat is in het belang van ons midden- en kleinbedrijf’. Shandong is een economisch belangrijke provincie, gelegen aan zee tussen Beijing en Shanghai en telt ongeveer 90 miljoen inwoners. Volgens functionarissen van de provincie Shandong en van de Nederlandse vertegenwoordiging ter plaatse is de provincie Noord-Holland wereldwijd een van de belangrijkste economische regio-partners. De delegatie van het Noord-Hollandse bedrijfsleven toonde zich zeer tevreden met de behaalde resultaten in Shandong.

De Kamer van Koophandels van de regio Amsterdam en Shandong hebben overeenkomsten getekend die de toegankelijkheid vergroten van bedrijven die serieus in elkaars regio’s zijn geïnteresseerd.
Op 5 maart 2007 om 9.00 uur Nederlandse tijd (16.00 uur Chinese tijd) start de virtual conference tussen Noord-Hollandse en het Shandong bedrijfsleven via de KvK. Voor het eerst in de Chinese geschiedenis wordt op deze wijze een internationale handelrelatie vormgegeven.
Op onderwijsgebied zijn er vier contracten getekend over samenwerking en uitwisseling van studenten en docenten. Overeengekomen is dat dit jaar 100 studenten uit Shandong voor een half jaar naar de Hogeschool InHolland komen en 50 Nederlandse studenten een jaar aan Chinese universiteiten gaan studeren. In de Chinese cultuur zijn goede bestuurlijke contacten van groot belang om overeenkomsten tussen bedrijfsleven en instanties te realiseren. In aanwezigheid van commissaris Borghouts heeft het Noord-Hollandse bedrijf AFPRO Filtertechniek uit Alkmaar een joint venture contract ondertekend met een Chinees bedrijf met een waarde van $ 100 miljoen.
Het Amsterdams Toerisme en Congres Bureau/ Toerisme Noord-Holland is zeer tevreden met de overweldigende Chinese belangstelling voor Noord-Holland en Nederland. Voor hen zal een Chineestalige nieuwsbrief worden uitgebracht met onder andere de resultaten van het symposium over toerisme die onder leiding stond van gedeputeerde Schipper. Ook wordt de nieuwsbrief gebruikt om in de toekomst Chinese touroperators te betrekken en te interesseren voor toeristische mogelijkheden in de Noord-Hollandse regio.

Gedeputeerde Hooijmaijers heeft op verzoek van Noord-Hollandse jachtbouwers de mogelijkheden verkend om vanuit Shandong producten en diensten te leveren.
Voor het seminar over milieu en economie, waar gedeputeerde Schipper onder andere heeft gesproken over het benutten van hightech-producten en kennis in het buitenland, was veel belangstelling.
Voorts zijn contacten gelegd over de mogelijkheden voor levering van onderdelen voor landbouwmachines en afzetgebied van milieu- en watertechnologie. De HuisvuilCentrale Alkmaar (HVC) heeft contacten gelegd met potentiële gebruikers van restafval bijvoorbeeld voor de productie van plastic pallets.

Reacties
Reactie: (Daniël)
14-9-2006, 06:29
En het kleingeld wat over gebleven is van dit reisje gaat vast naar de vrijwilligers van de nieuw te openen voedselbank,om wat oud brood te kopen voor mensen die honger hebben??