Provincie Noord-Holland richt Erfgoedhuis op

ingevoerd op 19-9-2006

Gedeputeerde staten (GS) van Noord-Holland hebben vandaag besloten een Erfgoedhuis Noord-Holland op te richten. Het Erfgoedhuis is bedoeld om de bekendheid en het publieksbereik van het cultureel erfgoed in de provincie te vergroten. Het college van GS stelt provinciale staten voor om ruim € 1 miljoen als extra investeringsimpuls voor de oprichting van een Erfgoedhuis beschikbaar te stellen.
 
Het Erfgoedhuis komt voort uit een fusie van de huidige stichtingen Museaal & Historisch Perspectief Noord-Holland en Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland. Bij de oprichting van het Erfgoedhuis zijn ook betrokken de stichting Stelling van Amsterdam, de stichting Kunst en Cultuur Noord-Holland en uiteraard de provincie Noord-Holland. Op termijn zal het Erfgoedhuis mogelijk ook het Provinciaal Archeologisch Depot, dat gevestigd is in gebouw Mercurius in Wormer, beheren.

De oprichting van een Erfgoedhuis in Noord-Holland heeft als hoofddoel het beter toegankelijk maken van (informatie over) cultureel erfgoed en het beter laten samenwerken van deskundigheid op dit gebied in Noord-Holland.
In de cultuurnota 2005-2008 ‘Cultuur verbindt’ van de provincie is al geconstateerd dat cultuur en cultuurhistorie voor veel inwoners en bezoekers van Noord-Holland onvoldoende toegankelijk is. De aandacht voor het erfgoed en de financiële inzet ervoor zijn sterk versnipperd. Cultureel erfgoed is een wezenlijk onderdeel van de identiteit van Noord-Holland en moet daarvoor behouden blijven en door een breed publiek worden gezien, herkend en gewaardeerd. Daarvoor is gebundelde aandacht en promotie, professionaliteit en effectieve inzet van (geld)middelen nodig.

De investering van ruim € 1 miljoen is afkomstig uit het budget Extra Investeringsimpuls Noord-Holland. Provinciale Staten hebben vorig jaar besloten € 500 miljoen extra te investeren in de periode tot 2014 in openbaar vervoer, wegen, duurzame energie, zorginfrastructuur en sociaal-culturele zorg in brede zin.