Raadslid over presentatie bouwplan: ”mallotige vertoning”

VVD wil excuses van wethouder Van Es na slechte presentatie

Hoorn, 19 september 2006

Open brief aan Wethouder Van Es

Beste Jack,
 
Het is al weer enige tijd geleden dat ik je een open brief heb gestuurd. Ik was het nu aanvankelijk ook niet van plan maar aangezien je bij de rondvraag van Stad & Ruimte niet meer aanwezig was  heb je mijn vraag aan jou niet gehoord. Dus dan maar per brief. Daar maak ik een open brief van omdat ik denk dat het van belang is voor heel Hoorn, d.w.z. inwoners, raad en college. En dan hoop ik maar dat de inwoners via de media worden geïnformeerd.

Het feit dat de gisteravond eveneens aanwezige raadsleden die vanavond ook in de commissie aanwezig waren zich aansloten bij mijn opmerkingen heeft me hierin gesterkt.
Ik had je willen vragen hoe jij gisteravond de bijeenkomst in de foyer van de Parkschouwburg hebt beleefd. Ik had je willen vragen of jij daar net als ik – en met mij ook anderen – met schaamte naar terugkijkt?
 
Want wat was het verschrikkelijke vertoning. De presentatie van een nu al spraakmakend bouwplan voor een van de belangrijkste locaties in de stad trekt uiteraard heel veel belangstelling. Je kunt toch niet menen dat je verrast was door de grote opkomst? Je staat toch niet buiten de werkelijkheid ?
 
En dan de hele setting, dat kan toch niet. Een te verwachten grote opkomst en dan een staande bijeenkomst? Staand? Heb je gezien, en jij had wel overzicht want jij stond op de trap, hoeveel ouderen er aanwezig waren? En die laten we staan?
De maquette en de panelen waren voor het gros der aanwezigen niet te zien. Wat heet, zelfs het bijna nostalgisch aandoenlijke diascherm was nauwelijks te zien. Inleidingen waren nauwelijks te verstaan. De champenoise – ik neem tenminste aan dat het geen echte champagne was – was niet voldoende aanwezig. Wat is dat voor een gepruts?


En dan was het nota bene in de foyer van het mooiste en duurste zalencentrum van Hoorn!
Dat kan toch niet. Zo kunnen we toch niet met onze bewoners omgaan? Dat kan toch niet bedoeld zijn met hetgeen verwoord is in punt 2 van het Collegeakkoord 2006-2010 en ik citeer: “Er wordt gewerkt aan een andere rol burger-bestuur” (ik citeer, dus de niet helemaal lopende formulering is niet van mij).

Wanneer we met zijn 39-en op de Nieuwe Steen bewogen en meeslepend spreken over Hoorn als gastvrije stad dan sluiten we daar toch niet onze eigen inwoners van uit?
Ik ben een van de 33 gekozen volksvertegenwoordigers in onze stad. Als raad hebben we een college aangesteld waarvan jij deel uitmaakt. Wat ik gewoon eigenlijk niet wil, en ik neem aan dat ik daar niet de enige in ben, is dat een collegelid optreedt op een manier die bij mij een gevoel van plaatsvervangende schaamte oproept.
 
Ik stond temidden van klagende, mopperende en deels vroegtijdig vertrekkende inwoners van onze stad en dat heeft ertoe geleid dat ik stevig de pest in heb. Ik wil dat niet. Ik wil dat niet omdat ik vind dat het zo niet hoort en ik wil dat niet omdat natuurlijk ook ik door inwoners word aangesproken op die mallotige vertoning. En het gaat er natuurlijk niet om wat ik niet wil maar als raad èn als college mogen we dat allemaal niet willen.
Een belangrijk moment en een indrukwekkend bouwplan (waar ik overigens een dubbel gevoel over heb maar daar komen we nog wel eens over te spreken) zijn hierdoor besmet en dat had niet gehoeven.
 
Nu ken ik je langer dan vandaag dus ik weet natuurlijk ook wel dat je niet bewust probeert inwoners uit onze stad te schofferen. Maar dat betekent dat het dus zo goed als zeker is dat er over de organisatie van deze avond van tevoren niet voldoende en niet goed is nagedacht en dat maakt het misschien nog wel erger!
 
Beste Jack, wat ik je eigenlijk wil vragen en feitelijk met klem aanraad is om op de kortst mogelijke termijn een nieuwe presentatie van het winnend ontwerp voor de invulling van de locatie Oude Schouwburg te organiseren in een ruimte die daar wèl geschikt voor is, zodat de aanwezigen kunnen zitten, de maquette en ander materiaal kunnen zien en de sprekers kunnen verstaan. Een nieuwe bijdrage uit Parijs lijkt me daarbij niet nodig.
 
En ten slotte nog dit, het zou je sieren indien je in je welkomstwoord op die nieuwe presentatieavond de woorden “Mijn excuses” zou gebruiken.
Wees zo wijs als je bent en doe wat met mijn suggesties.

Met vriendelijke groeten,
 
Harry van Lunteren - Fractievoorzitter VVD - Hoorn

Reacties
Reactie: (Daniël)
21-9-2006, 07:59
Eindelijk gaan de luikjes ook open bij de rest van de nieuwe steen bewoners omtrent het kapsonesgedrag van onze neus v. Es..die heeft namelijk overal maling aan en al helemaal aan de bewoners van onze mooie stad..Het enige waar meneer in geintreseerd is zal de ambtsketen zijn..Onno pas op je tellen want deze kerel zaagt langzaam maar zeker de poten onder je stoel vandaan..

Reactie: (Piet)
20-9-2006, 15:40
Mallotig? Klungelig zou ik zeggen.

Het diaschermpje was inderdaad voor de meeste aanwezigen niet te zien en ook de woorden die gesproken werden, waren vrijwel niet te verstaan.
Er kwam geen uitleg over het bouwplan.
Dat was toch wel het minste wat je mocht verwachten.
Wethouder van Es sprak in eerste instantie over architect Breitner?.
Wist hij niet, dat de naam Breitman is?

De achitect kreeg ook het woord. Hij sprak enkele vriendelijke woorden over de locatie en de Hollanders.
Toen mochten er vragen gesteld worden.
Na twee vraagjes brak wethouder van Es het vragen af.
Ik had het idee dat de heer Breitman best graag op zijn bouwplan was ingegaan, maar ook hij mocht niet.

Onbevredigend voor iedereen die aanwezig was.

Jammer, het is een bijzondere architectenbureau Breitman-Breitman uit Parijs.
Als ik het goed heb, zijn hun bouwplannen vooral gerealiseerd in nieuwe(re) wijken.
Ze willen met hun mengeling van oude stijlen en opbreken van een gebouw in verscheidene onderdelen het beeld van een vroegere straatopbouw in steden oproepen.

Hun bouwplan voor de locatie van de oude schouwburg kent naast oudhollanse elementen ook franse franjes, om het zo maar te noemen.

Ik waardeer dat wel, maar het heeft ook iets kitscherigs. Maar kwaliteit kun je hun plannen toch niet ontzeggen.

In ieder geval een leuk initiatief voor Hoorn om deze architecten mee te laten doen.

Helaas de presentatie was ronduit klungelig en deed geen eer aan de architect en aan de vele belangstellenden.