Zwembaden De Wijzend en De Waterhoorn fuseren

ingevoerd op 27-9-2006

De stichtingsbesturen van zwembaden de Wijzend en de Waterhoorn willen per 1 januari 2007 fuseren tot één bestuur dat beide zwembaden aanstuurt. Het college van B en W vindt het belangrijk beide zwembaden te behouden en ondersteunt deze beoogde fusie. B en W vragen de raad om beide zwembaden in stand te houden, om een garantstelling te geven voor het aanvullen van exploitatietekorten en om een innovatiebudget van € 30.000 per jaar ter beschikking te stellen. Dit onder de voorwaarde dat het toekomstige bestuur van zwembaden de Wijzend en de Waterhoorn zich inspant om bezuinigingen te realiseren.
 
Zwembaden de Wijzend en de Waterhoorn hebben, net als andere zwembaden in Nederland, te maken met teruglopende bezoekersaantallen. Beide zwembaden kampen met exploitatietekorten.
Het aansturen van beide zwembaden door één bestuur kan schaal- en synergievoordelen opleveren en leiden tot besparingen.
Behouden beide zwembaden
Het college van B en W is er veel aan gelegen om beide zwembaden te behouden. Net als de besturen wil het college niet dat de fusie leidt tot sluiting van één van deze voorzieningen.
Omdat beide zwembaden aparte voorzieningen zijn die elkaar aanvullen en kunnen versterken, stelt het college aan de raad voor om in ieder geval gedurende de raadsperiode 2006-2010 beide zwembaden in stand te houden.

Garantstelling
Het college wil het toekomstige bestuur van de zwembaden een garantstelling geven voor het aanvullen van het exploitatietekort. Jaarlijks wil het college op basis van een begroting vooraf bepalen voor welk bedrag de gemeente het exploitatietekort afdekt met een garantie. Behoudens calamiteiten komt een hoger exploitatietekort dan voor rekening van het nieuwe bestuur van de zwembaden.

Innovatiebudget
Daarnaast  wil het college de raad voorstellen komende drie jaar jaarlijks een innovatiebudget van € 30.000 (exclusief prijscompensatie) ter beschikking te stellen,. Dit geeft het nieuwe bestuur de mogelijkheid zelf vernieuwingen door te voeren. Daarbij krijgt het bestuur de inspanningsverplichting om in de eigen exploitatie bezuinigingen te realiseren. De behaalde besparingen kunnen toegevoegd worden aan het innovatiebudget.

Verhoging subsidie de Wijzend
Bovendien stelt het college de raad voor om de subsidie aan de Wijzend structureel met ruim
€ 32.000  te verhogen naar € 160.000.
Bespreking raad
Het collegevoorstel wordt 1 november in de raadscommissie Bestuur en Middelen besproken. Op 14 november bespreekt de gemeenteraad het voorstel.

Reacties
Reactie: (Daniël)
27-9-2006, 21:36
Ohw,hier mag weer wel gereageerd worden?? Op het artikel betreffende Barbara de Loor en de ijsbaan is die mogelijkheid weggehaald..Valt mij een beetje tegen hoor,redactie...zal vast komen omdat jullie zelf een beschuitje met haar willen eten natuurlijk (oeps,nu krijg ik vast een IPban)

maar even over de explotatietekorten van de zwembaden die Hoorn rijk is,is dat tekort ontstaan voor of nadat het schoolzwemmen afgeschaft is?? Ik vindt het een goede zaak dat de besturen samengevoegd worden want je maakt mij niet wijs dat de handelwijze in de Waterhoorn anders is dan dat van de Wijzend..Vraag ik me alleen wel af waar al die mensen gebleven zijn die zo graag wilde zwemmen..zouden die lekker aan het schelpenstrandje liggen?? Vandaar dat de gemeente daar een jachthaven wil maken..