B en W presenteren raad Programmabegroting Hoorn 2007

ingevoerd op 6-10-2006

De Programmabegroting van de gemeente Hoorn voor 2007 laat een positief resultaat zien van 2,5 miljoen euro. Ook in de jaren daarna is er sprake van een evenwichtig beeld. Dat biedt perspectief voor de toekomst. Deze gunstige ontwikkeling is volgens het college van B en W te danken aan de aantrekkende economie en de ombuigingsoperaties van de afgelopen jaren. Toch rekent Hoorn zich niet rijk, want er staan de stad nog grote uitgaven te wachten, zo blijkt uit de aanbiedingsbrief aan de raad.
 
Hierbij gaat het om uitgaven voor de instandhouding van bestaande, inmiddels afgeschreven voorzieningen (de zogeheten vervangingsinvesteringen) of de verbetering van de kwaliteit ervan, maar ook om nieuwe ontwikkelingen of wenselijk nieuw beleid, die meer of nieuwe financiële ruimte kunnen gaan vragen en daarom ‘ruimtevragers’ worden genoemd. Deze ruimtevragers zijn nog niet in de basisbegroting verwerkt. Andere investeringen, bijvoorbeeld op het gebied van infrastructuur, onderwijshuisvesting en wijkaanpak, zijn nodig omdat het inwonertal van Hoorn groeit. Bovendien moet Hoorn over reserves kunnen beschikken om tegenvallers bij grote risicovolle projecten op te vangen. Daarom blijft het zaak behoedzaam met de beschikbare middelen om te springen en een pas op de plaats te maken. Niettemin stellen de begroting en het meerjarenperspectief Hoorn in staat om de huidige kwaliteit van het voorzieningenniveau te behouden en waar mogelijk te verbeteren.

Om de vrije beleidsruimte en de ruimtevragers goed tegen elkaar te kunnen afwegen en verantwoorde keuzes te kunnen maken, is in de begroting een nieuw hoofdstuk ‘Vrije beleidsruimte en ruimtevragers 2007-2010’ opgenomen. Het stadsbestuur maakt die keuzes met de Stadsvisie 2005-2025 als vertrekpunt, tegen de achtergrond van de door de raad vast te stellen Beleidsagenda 2006-2010 en het Collegeakkoord 2006-2010.

Een groot aantal onderwerpen uit het 44 punten tellende collegeakkoord wordt al in 2007 aangepakt. Het college werkt intussen hard aan het collegeuitvoeringsprogramma, dat na de vaststelling door de raad van de begroting en de beleidsagenda kan worden afgerond.

College vraagt raad om richtinggevende en kaderstellende uitspraken
Het college vraagt de gemeenteraad om niet per ruimtevrager een harde uitspraak te doen. Dat komt later, wanneer het college per onderwerp met een compleet uitgewerkt voorstel komt dat leidt tot een raadsbesluit waarbij het budget voor dat onderwerp wordt geautoriseerd. In die besluitvormingsprocedure liggen voor de raadsleden nog alle opties open: tot en met het bevriezen of verlagen van een kwaliteitsniveau of zelfs het niet voortzetten van eerder vastgelegd beleid.
Wat het college wel van de raad vraagt, is richtinggevende en kaderstellende uitspraken te doen. Daarop kunnen B en W dan de prioriteitstelling in hun collegeuitvoeringsprogramma baseren.

Het college heeft de ruimtevragers zelf al in drie voorlopige categorieën ingedeeld:
lijst 1: prioriteiten voor 2007 - onderwerpen met voorrang als gevolg van eerdere raadsbesluiten en raadsopdrachten, onderwerpen met voorrang uit het Collegeakkoord 2006-2010, onontkoombare en onuitstelbare ontwikkelingen;
lijst 2: onderwerpen die vrijwel zeker in 2007 gaan spelen, maar waarvoor een nadere onderbouwing nodig is om de omvang vast te stellen, de afweging ’noodzakelijk/wenselijk’ te kunnen maken en het financiële beslag ervan te kunnen bepalen;
lijst 3: onderwerpen die vanaf 2008 ruimte zullen of kunnen gaan vragen.
Bij deze lijstindeling is nog geen rekening gehouden met wensen vanuit de raad. Wensen vanuit fracties krijgen, voor zover overgenomen door de raad, alsnog een plaats op een van deze drie lijsten in de definitieve tekst van de begroting. De gemeenteraad bepaalt welke onderwerpen de hoogste prioriteit moeten krijgen en tot welk indicatief bedrag. De raad laat zich daarbij ook inspireren door geuite wensen vanuit inwoners en instellingen op de begrotingsmarkt van zaterdag 7 oktober.
Voor de vrije beleidsruimte en de ruimtevragers in lijst 1 is in de Programmabegroting voor 2007 een indicatief bedrag aan lasten van afgerond 2 miljoen euro opgenomen.

Belangrijke onderwerpen uit de begroting
Een greep uit een aantal belangrijke onderwerpen in de Programmabegroting 2007.
Sociale veiligheid - De plannen voor een integraal sociaal veiligheidsprogramma zijn gereed voor vaststelling. Op specifieke deelgebieden met prioriteit, zoals de aanpak van huiselijk geweld en voorzieningen voor dak- en thuislozen komt het college ook met uitwerkingsvoorstellen. Deze onderwerpen staan opgenomen bij de ruimtevragers met het voorstel deze prioriteit te geven in 2007.
Integrale handhaving - Handhaving is een kerntaak van het gemeentebestuur. Het gaat om handhaving op vele terreinen zoals bouwen en wonen, milieu, brandveiligheid, bestemmingsplannen, openbare ruimte en openbare orde en veiligheid. Waar gehandhaafd wordt, moet dat goed en consequent. En waar samengewerkt kan worden, moet dat gebeuren. Omdat er tevens sprake moet zijn van handhaven tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten, is het niet mogelijk alles tegelijkertijd op een maximum niveau te handhaven. Het is gewenst dat de raad in 2007 de kaders vaststelt. B en W komen met een voorstel.
Infrastructuur, bruggen, wegen - De noodzaak tot investeren in infrastructuur, bruggen, wegen en dergelijke is groot. De houdbaarheidsdatum van veel voorzieningen speelt hierbij een grote rol. Het gaat hierbij zowel om voorkoming van achterstallig onderhoud als maatregelen in verband met bereikbaarheid. B en W komen met het Masterplan Hoofdinfrastructuur, met een nieuw meerjaren Beleidsplan Verhardingen en met plannen voor specifieke onderdelen zoals houten bruggen. Om deze investeringen mogelijk te maken doet het college een aantal concrete suggesties: voor het Masterplan Hoofdinfrastructuur 1 miljoen euro (gedurende 4 jaar), voor de houten bruggen ruim 300.000 euro en voor de verbreding van de Westfrisiaweg 140.000 euro vanaf 2007.
Havenplan - Zoals het college aangeeft in het collegeakkoord heeft de uitvoering van de Nota Toerisme prioriteit. Als een van de opdrachten uit die nota is een Havenplan opgesteld. Na vaststelling door de raad kan de uitvoering in 2007 beginnen. Het plan omvat onder meer uitbreiding van ligplaatsen voor individuele passanten en witte vloot, herinrichting van het stenen Hoofd en een betere locatie voor het haventoiletgebouw/winkel.

Begrotingsmarkt
Zaterdag 7 oktober vindt in het stadhuis van 14.00 tot 16.00 uur de begrotingsmarkt plaats. Inwoners, bedrijven, instellingen en organisaties uit Hoorn kunnen op ongedwongen wijze met raadsleden van gedachten wisselen en ideeën naar voren brengen die een rol kunnen gaan spelen in de politieke debatten over de begroting, en dus bij de te maken keuzes.