Klankbordgroep Oostereiland voor eerste keer bijeen

ingevoerd op 6-10-2006

De klankbordgroep Oostereiland is 5 oktober voor het eerst bijeen gekomen. De vorming van een klankbordgroep is het vervolg op de ideeënmarkt voor Oostereiland afgelopen zomer. Naar schatting tussen de 500 en 600 bezoekers bezochten de markt in de schouwburg. Circa 250 bezoekers vulden een reactieformulier in.
  
Uit de ingevulde enquêteformulieren komt naar voren dat de meeste bezoekers voorstander zijn van een nieuwe bestemming voor de bestaande gebouwen (rijksmonument) op het voormalige gevangeniseiland. Daarbij worden wonen, werken, (nautische) cultuur en horeca het meest genoemd. Ook op de kop van het Oostereiland mag wel nieuw gebouwd worden, blijkt uit de reacties. In het algemeen wordt dan gedacht aan nautische voorzieningen (botterwerf), horeca en culturele voorzieningen. Voor het (grotendeels groene) tussengebied zijn vooral groen, culturele voorzieningen en kleinschalige bebouwing genoemd. De discussie zal zich nu toespitsen op de vraag welke bestemming het tussengebied moet krijgen en hoe groot- of kleinschalig eventuele bebouwing moet zijn. Een belangrijk knelpunt dat daarbij moet worden opgelost is de wijze waarop het verkeer van, naar en op het eiland en het parkeren wordt geregeld.

Verdere procedure
De klankbordgroep komt nog deze maand voor de tweede maal bijeen. Zodra de klankbordgroep haar werk heeft afgerond, komt er een openbare bijeenkomst van de gemeenteraad. Hier worden de resultaten van de ideeënmarkt en van de beraadslagingen van de klankbordgroep en de ambtelijke projectgroep gepresenteerd. Dit biedt de gemeenteraad de gelegenheid zich een mening te vormen en ook zijn eigen ideeën over de ontwikkeling van Oostereiland naar voren te brengen. Zoals bekend is de gemeente geen eigenaar van het Oostereiland, maar heeft ze via het bestemmingsplan wel zeggenschap over wat er voor een nieuwe eigenaar wel of niet mogelijk is op het eiland. Na de informatieve bijeenkomst van de raad neemt het college van burgemeester en wethouders een besluit over de stedenbouwkundige uitgangspunten. Dat besluit wordt nog dit jaar ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. De volgende stap is dan het opstellen van een concreet programma van eisen. Dan volgt een nieuwe informatieronde en besluitvorming door de gemeenteraad.

Samenstelling klankbordgroep
In de klankbordgroep zijn de volgende personen en organisaties vertegenwoordigd: mevrouw A. Muller (Stichting Hoornse Schouw, Vereniging Botterbehoud en Vereniging Oostereiland Haven), de heer A. Roubos (Bewonersvereniging Havenkwartier), de heer S. Commandeur en mevrouw T. Mulder (Overleg Leefbaarheid Binnenstad), de heren T.J. Prins en S.G. de Boer (Stichting Jachthaven Hoorn), de heer K. de Hart (Bewonersvereniging Visserseiland/ 3VO/VVN), de heer H. Wammes (Watersportvereniging Hoorn), de heer K. Poeze (Koninklijke Horeca Nederland), de heer L. Pasterkamp (bewoner binnenstad), mevrouw G. Krijger (Hiswa/Recron), de heer H. Lastdrager (bibliotheek Hoorn), mevrouw Z. Klerk (horecaondernemer) en de heer W. Loomans (Hoornse Ondernemers Federatie).