Landelijke oefening reddingsbrigades in Hoorn goed verlopen

ingevoerd op 8-10-2006

De landelijke oefening voor rampeneenheden van de reddingsbrigades is afgelopen zaterdag  goed verlopen. In Hoorn waren voor een gesimuleerde watersnoodramp veel hulpverleners actief. De inzet was groot. In totaal deden 35 reddingsboten met 140 bemanningsleden mee. Bijzonder was de opkomst van 120 figuranten die meededen aan de evacuatie-oefening.
 
De oefening begon vroeg in de ochtend. Om 06.00 uur kwamen de eerste reddingsbrigades in Hoorn aan. Na een inspectie van het materiaal, de boten, de uitrusting en het voertuig, zijn de eenheden naar diverse locaties in Hoorn vertrokken. Aan de Nieuwendam werd een noodbrug  gebouwd. Deze klus werd zeer goed ontvangen door de deelnemende brigades. De oriëntatieoefening op de golven van het Markermeer bleek een hele opgave. Maar werd door de bemanning van de vletten tot een goed einde gebracht.

Het middagprogramma stond in het teken van een grote evacuatieoefening. 120 figuranten zijn door de organisatie op het Middeldijkje in de Hoornse buitenhaven geplaatst.
De deelnemende reddingsbrigades werden verrast door het grote aantal slachtoffers en evacués. Na een korte periode die de brigades nodig hadden om de “ramp” te overzien, kwam de evacuatie goed op gang. Het werd de redders niet gemakkelijk gemaakt. De figuranten speelden hun rol vol overgave. Tijdens deze oefening werd samengewerkt met de KNRM en het duikteam van brandweer Hoorn.

Gelijktijdig werden de chauffeurs van de reddingsteams getest op hun rijvaardigheid met auto en aanhanger. Hierbij kreeg de organisatie medewerking van  onder leiding de professionele rijscholen VRS Van Vught, De Lange en Hoek Bouma. Reddingsbrigade Notwin Hoorn, organisator van deze dag, kijk terug op een leerzame oefening.