Tegemoetkoming studiekosten

ingevoerd op 9-10-2006

Als u of uw kind voortgezet onderwijs of beroepsonderwijs volgt, dan heeft u onder andere te maken met kosten voor schoolboeken en leermiddelen. Bij de Informatie Beheer Groep in Groningen kunt u voor deze kosten een tegemoetkoming aanvragen op grond van de Wet Tegemoetkoming Onderwijsbijdrage en Schoolkosten (WTOS).

U kunt www.ib-groep.nl raadplegen voor informatie en om te berekenen hoeveel u aan tegemoetkoming kunt ontvangen. Ook de scholen voor voortgezet onderwijs kunnen u informeren over de tegemoetkoming en beschikken vaak over de benodigde aanvraagformulieren.
De tegemoetkoming van de Informatie Beheer Groep is niet altijd toereikend voor de noodzakelijk te maken kosten. Als dit het geval is en u beschikt zelf niet over de middelen om de noodzakelijke kosten in verband met studie te voldoen, dan heeft u mogelijk recht op bijzondere bijstand voor deze kosten. U, of uw kind, moet dan wel een door het Rijk gesubsidieerde en erkende opleiding volgen tot maximaal mbo-niveau. Dit zijn de opleidingen: vwo, havo, vmbo, speciaal onderwijs, beroepsgericht onderwijs op maximaal middelbaar niveau en vavo.

De gemeente kan bijzondere bijstand verstrekken voor schoolgeld/collegegeld, inschrijfgeld, studieboeken/boekenfonds, leermiddelen, reiskosten, vakspecialistische uitgaven en examengeld.
Bij bepaling van de studiekosten gaat de gemeente uit van de goedkoopste en dichtstbijzijnde opleiding.
U kunt, voor uzelf of voor uw kind jonger dan 18 jaar, een aanvraag bijzondere bijstand voor studiekosten indienen bij de balie van het GWI. U moet, voordat u bijzondere bijstand aanvraagt, ook een tegemoetkoming hebben aangevraagd bij de Informatie Beheer Groep.

Bij de beoordeling van het recht op bijstand, wordt onder andere rekening gehouden met vermogen en inkomen. Bij een studerende van 18 tot 21 jaar, wordt, in verband met de ouderlijke onderhoudsplicht, bij de beoordelen van de aanvraag ook rekening gehouden met het inkomen van zijn/haar ouders.

Voor meer informatie en het indienen van een aanvraag kunt u terecht bij de receptie van het GWI, Dampten 2 in Hoorn. Het is geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur. Voor meer informatie kunt u ook terecht bij de belservice, op werkdagen van 9.00 tot 12.30 uur, (0229) 750850 en op de website www.gwihoorn.nl