Voedselbank West-Friesland heeft 11 klanten

ingevoerd op 12-10-2006

De Voedselbank West-Friesland is sinds kort actief, maar nu al is duidelijk dat de voedselhulp in een behoefte voorziet. Op dit moment maken 11 klanten al wekelijks gebruik van de diensten van de voedselbank en naar verwachting zal dit aantal doorgroeien met ongeveer 5 klanten per week. Bestuurslid Helling: “De gestage groei van dit moment is wel zo prettig, want onze logistieke processen en het aantal in te werken en in te zetten vrijwilligers moet wel mee kunnen groeien. Eind van dit jaar verwachten we ongeveer 60 klanten wekelijks te bedienen, in de loop van 2007 het dubbele.” Elke vrijdagochtend worden de voedselpakketten klaargemaakt. Klanten kunnen deze vervolgens vrijdagmiddag tussen 12:00 en 14:00 uur ophalen.

Samenwerking
De voedselbank West-Friesland heeft er voor gekozen om in de opstartfase samen te werken met de voedselbank Purmerend. Coördinator Harm Touwslager: “We geven elke dinsdag onze bestellingen door aan Purmerend. Zij halen een deel van de basisprodukten uit Rotterdam, waar de “moederbank” is gevestigd. Van die aanvoerlijn maken wij dankbaar gebruik. We halen zelf elke vrijdagochtend deze produkten op bij Purmerend en vervolgens stellen we de pakketten in Hoorn samen met produkten die we zelf op voorraad hebben. Dit al naar gelang de kwaliteit en het aanbod van het assortiment in een week. Het is een sport op zich om elke week weer een afgewogen pakket samen te stellen. Tot nu toe lukt dat aardig.”

Benadering lokale leveranciers
De komende tijd gaan de 4 coördinatoren van de voedselbank ook nadrukkelijk lokale en regionale bedrijven benaderen met de vraag of zij voedsel kunnen en willen leveren aan de Voedselbank West-Friesland. Het gaat dan om produkten die overtollig zijn geworden bij leveranciers, maar die nog wel voor consumptie geschikt zijn. Touwslager: “Uiteindelijk willen we alleen voor moeilijk te krijgen produkten terugvallen op de hulp van andere voedselbanken. Bovendien willen we het liefst zo min mogelijk slepen met voedsel in de hele keten.”
 
Financiële steun
De Voedselbank heeft voorlopig extra financiële armslag gekregen door de financiële steun die de Rabobank Hoorn e.o. heeft toegezegd voor de duur van drie jaar. Daarnaast heeft Cordaid Nederland een eenmalige subsidie van 5.880 euro toegezegd ter dekking van de opstartkosten. Donaties en giften blijven welkom op bankrekeningnummer 1227.33.487 t.n.v. Voedselbank West-Friesland.

Aanmelding
De Voedselbank West-Friesland is van maandag t/m vrijdag geopend van 09:00 uur t/m 12:00 uur voor klanten. Klanten kunnen tijdens openingstijden langs komen op het vestigingsadres Verlengde Lageweg 9 te Hoorn of bellen naar (0229) 50 48 21.
Voor een aanmeldingsgesprek moet een aparte afspraak gemaakt worden.
Informatie kan ook verkregen worden via de website www.voedselbankwf.nl of via het e-mailadres: voedselbankwf@gmail.com.

Reacties
Reactie: (Ingrid creyghton)
22-12-2015, 08:11
Mooi van Harm dat hij dit bewaard heeft, ontbrak nog bij de andere persberichten in het archief, wat ik achterliet op kantoor bij mijn vertrek....hoop dat iemand het bijhoudt! Wens jullie allen een heel gezellige tijd nog dit jaar en beste wensen voor 2016. Groeten en alle goeds, ingrid

Reactie: (Joske Saleh)
21-12-2015, 20:49
Ongelooflijk leuk om dit te lezen, ik weet het nog heel goed hoe Frans als coordinator bij de voedselbank begon. Ook het aantal gezinnen wat toen van de voedselbank gebruik ging maken, klinkt mij niet onbekend in de oren. Onvoorstelbaar, wat een vlucht de voedselbanken hebben genomen! Chapeau voor de mensen die aan de wieg daarvan hebben gestaan!!! Groeten Joske Saleh