Kennis van eigen kunnen provincie Noord-Holland beperkt

ingevoerd op 24-10-2006

Uit onderzoek van de Randstedelijke Rekenkamer blijkt dat de provincie Noord-Holland in beperkte mate inzicht heeft in de doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid van het gevoerde bestuur.

De Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar de controle van de provincie op het gevoerde bestuur. Er is onderzocht hoe de provincie de doeltreffendheid (worden de doelen gerealiseerd?), doelmatigheid (gebeurt dit zo efficiënt mogelijk?) en rechtmatigheid (gebeurt het volgens de regels?) van het eigen handelen controleert. De Rekenkamer doet aanbevelingen om de inrichting van de controle op het eigen handelen te verbeteren.

Uit het onderzoek blijkt dat de provincie door middel van incidenteel onderzoek op enkele beleidsterreinen inzicht heeft in de doeltreffendheid van het gevoerde beleid. De Rekenkamer beveelt aan om in de reguliere verantwoordingsrapportages op elk beleidsterrein tenminste de beoogde prestaties op te nemen en te rapporteren over de mate waarin deze zijn gerealiseerd.

Met betrekking tot de bedrijfsvoering wordt regulier gerapporteerd over een aantal basisgegevens, zoals de uitputting van de budgetten. Om de sturing op doelmatigheid te verbeteren beveelt de Rekenkamer aan ook regulier te rapporteren over de mate waarin beoogde prestaties op het gebied van de bedrijfsvoering zijn gerealiseerd.

Op het gebied van rechtmatigheid wordt gedurende het jaar alleen gerapporteerd over de activiteiten die zijn ondernomen om de financiële rechtmatigheid te verbeteren; cijfers over financiële en niet-financiële rechtmatigheid worden echter niet regulier gerapporteerd. Provinciale Staten kunnen overwegen of zij de huidige informatievoorziening over rechtmatigheid voldoende vinden.

In een reactie geven Gedeputeerde Staten aan dat zij het belang van het onderzoek onderschrijven en zich grotendeels kunnen vinden in de conclusies en aanbevelingen van het onderzoek.

Het volledige rapport “Kennis van eigen kunnen – Provincie Noord-Holland” is vanaf vandaag op onze website www.randstedelijke-rekenkamer.nl te vinden.