VMBO Titaan: ‘Om ’t eggie’ de maatschappij in.

ingevoerd op 2-11-2006

Op maandag 6 en dinsdag 7 november a.s. gaan leerlingen uit de examenklassen Zorg & Welzijn van VMBO Titaan op maatschappelijke stage. De leerlingen gaan beide dagen aan de slag in instellingen die steeds vaker een beroep doen op de inzet van vrijwilligers. De leerlingen leren tijdens deze maatschap-pelijke stage dat binnen instellingen/organisaties niet alleen de inzet van professionals belangrijk is, maar dat ook de inbreng van vrijwilligers van belang is voor het functioneren van de instellingen / orga-nisaties. VMBO Titaan hoopt, dat dit soort stages de maatschappelijke betrokkenheid van de leerlingen versterkt.

VMBO Titaan ontwikkelt deze maatschappelijke stages in samenwerking met de Vrijwilligerscentrale in Hoorn.
VMBO Titaan is vorig jaar gestart met een ‘pilot maatschappelijke stage’. De positieve ervaringen van vorig jaar hebben er toe geleid dat de maatschappelijke stage dit jaar definitief in het lesprogramma van de vakgroep Zorg & Welzijn is opgenomen.

Sylvia Broere, docente verzorging hierover: ‘De school vindt het belangrijk dat leerlingen zich breed oriënteren in de maatschappij. We willen graag dat ze zich betrokken voelen bij de wereld om hen heen’. Broere vindt het van belang, dat haar leerlingen ervaren, dat het in een goed functionerende maatschappij niet alleen gaat om betaalde arbeid. Ze vindt, dat een bijdrage aan de maatschappij ook op basis van vrijwilligheid erg belangrijk kan zijn. Zonder vrijwilligers gaat ’t gewoon niet. ‘Door deze stagevorm in het lesprogramma op te nemen pro-beren we onze leerlingen hiervoor enthousiast te maken’, aldus een geïnspireerde Broere. ‘Maar’, zo vervolgt Broere, ‘er zijn meer redenen om maatschappelijke stages te organiseren’. Broere vertelt, dat in het beroepson-derwijs steeds meer het belang ingezien wordt van praktijkonderwijs. Ook op VMBO Titaan wordt geprobeerd de praktijk in de beroepsgerichte vakken de werkelijkheid zo goed mogelijk te benaderen. Toch kan dat niet altijd. De stages zijn hiervoor dan bijzonder geschikt.

‘Om ’t eggie, is gewoon beter’, zegt Broere.
Hoe zien de maatschappelijke stages eruit?
Het project start met een aantal voorbereidende lessen. In deze lessen wordt ook een sollicitatietraining gege-ven. De leerlingen worden voorbereid op de eerste contacten met het stagebedrijf. ’Het wordt niet op prijs ge-steld, als je bij in een verzorgingshuis of bejaardencentrum een naveltruitje draagt. Zorg dat je buik bedekt is’, zo adviseert Broere de leerlingen, als er over kledingvoorschriften wordt gesproken.
De adressen worden door de Vrijwilligerscentrale in Hoorn geleverd. Deze organisatie is voor VMBO Titaan intermediair. Dit keer gaan er stagiaires naar jongerencentrum Manifesto, WC Kersenboogerd, Verzorgingshuis Lindendael en WZC Kersenboogerd. Bij Manisfesto moeten de stagiaires, samen met programmeur Fred Scheepmaker, een schoolfeest bedenken en organiseren. In WC Kersenboogerd wordt gewerkt aan een enquê-te voor jongeren en wordt gebrainstormd over de ideale inrichting van een tienercentrum. In WZC Kersen-boogerd starten de leerlingen met een cursus rolstoelrijden.
De maatschappelijke stage wordt op woensdag 8 november afgesloten met een presentatie door de leerlingen over wat ze geleerd hebben.