Hoorn heeft geld voor Kaasmarkt, kunstenaars en starters

Raad brengt tien wijzigingen aan in begroting

De gemeenteraad van Hoorn heeft de Programmabegroting voor 2007 vastgesteld. Tijdens de behandeling zijn in totaal dertien amendementen en negen moties door de diverse fracties ingediend. De gemeenteraad heeft daarvan uiteindelijk tien amendementen en vier moties aangenomen.

Aangenomen amendementen
 
• Duurzaam gemeentelijk wagenpark
GroenLinks en D66 stelden voor 15.000 euro te reserveren voor een onderzoek naar het gemeentelijk wagenpark. Het onderzoek moet erop gericht zijn uiteindelijk een milieuvriendelijker, duurzamer wagenpark aan te schaffen door andere eisen aan de auto’s te stellen en door regionaal in te gaan kopen.
• Koppelen vraag en aanbod bij stages
Om vroegtijdig schoolverlaten te helpen voorkomen werd het college opgeroepen de regie te nemen om scholen, ondernemers en maatschappelijke organisaties bijeen te brengen. Dit zou bijvoorbeeld moeten leiden tot een stagebank waar vraag naar en aanbod van verschillende soorten stages bij elkaar worden gebracht. PvdA, GroenLinks, VOCH en CDA namen het initiatief tot deze wijziging in de begroting.
• Reguliere formatie voor buurtmoeders
Buurtmoeders vervullen volgens PvdA en D66 een belangrijke brugfunctie tussen ouders, onderwijs en bureau Jeugdzorg. Om hun werk goed te doen, dienen de moeders een vertrouwensband op te bouwen. Ze zijn echter aangesteld in de DUP-regeling, die is gericht op uitstroom naar een reguliere baan. Hierdoor gaat het netwerk snel verloren en moet een nieuwe buurtmoeder opnieuw beginnen. Het amendement is erop gericht de buurtmoeders regulier aan te nemen.
• Prestatieafspraken over jongerenwerk met Stichting Netwerk
In het verleden is extra budget voor 29 uur jongerenwerk beschikbaar gesteld. De fracties van PvdA, GroenLinks, CDA en VOCH willen deze uitbreiding behouden. Daarnaast werd besloten een internetcafé te starten in het wijkcentrum Grote Waal. Volgens de fracties kan dit een positieve bijdrage leveren aan het jongerenwerk en mist er in de Grote Waal nu een plek waar jongeren prettig kunnen verblijven. Het internetcafé kan als pilot fungeren voor andere wijkcentra.
• Kunstenaarsvereniging Hoorn en omstreken
De Kunstenaarsvereniging Hoorn en omstreken kreeg eerder te maken met bezuinigingen, waardoor gekort werd op de kosten van een coördinator. Nu er een nieuw bestuur is, wil de raad de oorspronkelijke bezuiniging terugdraaien en een tekort van de vereniging aanvullen. De Kunstenaarsvereniging diende eerder een beleidsplan in dat in belangrijke mate aansluit bij de door de raad vastgestelde Kunst en Cultuurnota. PvdA, CDA en D66 namen het initiatief voor dit amendement.
• Startsubsidie kaasmarkt
Het amendement van VOCH, VVD en Hoorns Belang voor een eenmalige startsubsidie voor de kaasmarkt van 15.000 euro is aangenomen door de gemeenteraad. Toerisme is een belangrijke economische factor in de gemeente Hoorn. Hoorn had van oudsher een van de grootste kaasmarkten van Noord-Holland. Omdat Hoorn in 2007 650 jaar bestaat, zijn er plannen voor de herinvoering van deze markt. Mogelijk keert deze markt jaarlijks terug. De gemeente draagt vooralsnog alleen bij aan de start van dit initiatief.
• Startersleningen
Het college stelde voor ongeveer 200.000 euro uit te trekken voor startersleningen in 2007. Vanaf 2007 zal het rijk het bedrag dat beschikbaar is voor deze leningen verdubbelen. De regeling, die mensen in staat stelt een koopwoning aan te schaffen, die daar anders niet toe in staat zijn, is tot nu toe een succes. Jaarlijks was daar zo’n 750.000 euro voor beschikbaar. Reden voor de raad om het door het college voorgestelde bedrag op te hogen met 200.000 euro, waarmee totaal in 2007 dus zo’n 800.000 euro ten behoeve van de leningen beschikbaar zal zijn. Het amendement is ingediend door VOCH, CDA, PvdA en GroenLinks en werd unaniem gesteund.
• Deregulering
CDA, VOCH, VVD, Hoornse Senioren Partij en Hoorns Belang hebben het aangenomen amendement over deregulering ingediend. De partijen stellen dat vermindering van de regeldruk van groot belang is. Daarbij gaat het niet alleen om de hoeveelheid regels, maar ook om de toepassing ervan en de ervaring van regeldruk door burgers, bedrijven en instellingen. De fracties willen een project opstarten waarbij burgers, bedrijven en instellingen nadrukkelijk worden betrokken. Zij hebben immers dagelijks te maken met de aan hen opgelegde regels.
• Gedragscodeaanpak
In de Kersenboogerd is door Netwerk een gedragscodeproject uitgevoerd. CDA en GroenLinks stellen dat dit een goede aanpak is gebleken om bewoners met elkaar in contact te brengen, omgangsregels af te spreken en samen iets te doen aan de eigen straat. Zij stelden dan ook voor € 23.000 ter beschikking te stellen om deze aanpak ook elders in Hoorn toe te passen.
• Dienstencentrum Hoorn
CDA, PvdA, VOCH en GroenLinks initieerden het unaniem aangenomen amendement om 2.500 euro ter beschikking te stellen voor de vrijwillige autodienst van het Dienstencentrum. Hiermee worden mensen met behulp van vrijwilligers in staat gesteld zich te verplaatsen en contacten te onderhouden. Daarnaast wordt 5.000 euro ter beschikking gesteld om een lotgenotencontactgroep op te richten en te begeleiden voor jongeren die in rouw zijn.
Aangenomen moties
• Preventiebeleid met betrekking tot overgewicht en gezond gedrag onder de jeugd
De PvdA nam het initiatief tot het verzoek aan het college om bij de opstelling van een gezondheidsbeleid prioriteit te geven aan het voorkomen van overgewicht onder de jeugd. Vooral de toename van obesitas op jonge leeftijd brengt later gezondheidsrisico’s met zich mee.
• Ondersteuning bewonersinitiatieven kloosterrijk en agrarisch verleden Blokker en Zwaag
Op initiatief van VVD en CDA riep de raad het college unaniem op om in gesprek te gaan en te blijven met bewonersinitiatieven in Zwaag en Blokker die zich richten op het agrarisch en het kloosterrijk verleden van het huidige Hoorn. Het gaat bijvoorbeeld om het stichten van een historische fruittuin en het besteden van aandacht in de ruimtelijke ordening van Bangert en Oosterpolder aan het voormalig klooster Bethlehem.
• Discussie Oostereiland
De raad is binnenkort aan zet om kaders te stellen met het oog op de herontwikkeling van het Oostereiland. Op donderdagavond 9 november vindt een themabijeenkomst in de raadzaal plaats over het Oostereiland. De raad heeft in een motie, ingediend door PvdA, VOCH, GroenLinks en de VVD, het college verzocht een aantal vragen en stellingen specifiek voor te leggen met het oog op de latere discussie in de raad waarin de kaderstelling moet plaatsvinden.
• Witgoedregeling voor 65-minners in schuldsanering
Op initiatief van de HSP is het college verzocht de zogenoemde witgoedregeling beschikbaar te stellen voor mensen die onder het sociaal minimum terecht zijn gekomen doordat zij een regeling hebben getroffen met het oog op de sanering van hun schulden.