Korpschef politie kiest voor bedrijfsleven

ingevoerd op 20-11-2006

Anja Brink, korpschef van de regiopolitie Noord-Holland Noord, heeft haar vertrek bij het politiekorps bekend gemaakt. Met ingang van 1 februari 2007 treedt zij in dienst van de Koninklijke Auris Groep.  In mei 2007 zal zij daar het bestuursvoorzitterschap op zich nemen. Na een periode van 10 jaar bij de politie waarvan bijna 7 jaar in Noord-Holland Noord, acht zij de tijd rijp voor een volgende stap in haar carrière.

De Koninklijke Auris Groep is een organisatie die zich bezig houdt met onderwijs aan- en zorg voor mensen met een communicatieve beperking, waarbij gedacht kan worden aan mensen die doof of slechthorend zijn, kampen met taal- of spraakmoeilijkheden of die autistisch zijn.

Loopbaan
Anja Brink startte bij het regiokorps Noord-Holland Noord op 1 april 2000. Hiervoor had zij reeds politie-ervaring opgedaan bij de regiopolitie Twente in de functie van plaatsvervangend Korpschef. Daarvoor vervulde zij functies in het onderwijs, de industriebond FNV, Arbeidsvoorziening Twente en Cadans. ‘Rode draad door al mijn functies is dat ze over maatschappelijk relevante zaken gaan. Het gaat daarbij om hulp aan mensen voor wie het leven niet vanzelf gaat, die iets extra’s nodig hebben. Daar wil ik graag een bijdrage aan leveren. Daar ga ik voor bij de politie en dat wil ik blijven doen in mijn nieuwe functie’, aldus Anja Brink.

Kwaliteit
Anja Brink richt zich in haar werk op de verbetering van de kwaliteit van het politiewerk. Intern stimuleert zij medewerkers steeds door ruimte te geven voor nieuwe initiatieven. Maar ook naar neemt zij initiatieven waarbij zij de confrontatie met de minister niet uit de weg ging om haar ideeën over de inrichting van haar korps vorm te kunnen geven.
Momenteel is er een duidelijke verandering te zien in de prestatiecontracten die het korps afsluit met de minister. Hierbij worden de kwantitatieve doelstellingen vervangen door effecten die met politie-inzet bereikt moeten worden. Ook wordt er hard gewerkt aan een herverdeling van politiemensen binnen het korps waardoor het ‘Blauw op straat’ en de rechercheafdelingen versterkt kunnen worden.

Prachtige kans
‘Voor Anja is het een prachtige kans en uitdaging’ zegt Nico Plug. ‘Voor ons korps vind ik het erg jammer dat zij weg gaat.’ Karin Rietveld, voorzitster van de ondernemingsraad, sluit zich daar volmondig bij aan.
Korpsbeheerder en burgemeester van Alkmaar Marie van Rossen voegt daar nog aan toe: ‘Ik heb altijd uitstekend met Anja Brink samengewerkt. Zij is van grote waarde geweest voor de ontwikkelingen in het politiekorps, met name door haar vaardigheid haar visie op de toekomst ook geaccepteerd te krijgen tot in de haarvaten van de organisatie. Ik zal de constructieve en plezierige vergaderingen met haar missen.’

Liefde voor politievak
Anja Brink verlaat de politie met pijn in het hart: ‘Het kost mij meer moeite dan ik van tevoren gedacht had om mij los te maken van de politie en helemaal om mij los te maken van mijn korps. Ik ben van de politie gaan houden. Vooral van alle collega’s die er alles aan doen om van Noord-Holland een veiligere plaats te maken. Een liefde die niet over zal gaan.’

Waarneming
De komende maanden staan in het teken van de overdracht van taken en het nemen van afscheid. Natuurlijk wordt er ook gestart met een werving- en selectieprocedure voor een nieuwe korpschef. Aangezien dit naar verwachting enige tijd zal kosten, zal Nico Plug (plaatsvervangend korpschef Noord-Holland Noord) de functie van korpschef waarnemen.