Officiële handeling start realisatie Marina Kaap Hoorn

ingevoerd op 30-11-2006

Woensdag heeft de heer H. Schipper gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Noord-Holland de officiële handeling verricht waarmee een aanvang wordt gemaakt met de realisatie van de nieuwe jachthaven aan de Schelphoek in Hoorn.
 
De Peyler Projektontwikkeling uit Scharwoude ontwikkelt dit project in nauwe samenwerking met de gemeente Hoorn en de Stichting Nautisch Kwartier Hoorn. De jachthaven draagt de naam Marina Kaap Hoorn. Het plan omvat een jachthaven met 500 ligplaatsen (met een uitbreidingsmogelijkheid tot 800), een (jeugd)zeilopleidingscentrum, 25 drijvende woningen en andere drijvende bouwwerken, zoals boothuizen en havengebonden winkels.

De totale investering voor de aanleg van de jachthaven en de voorzieningen is ruim twintig miljoen euro. De Peyler neemt het grootste deel voor haar rekening. De gemeente betaalt maximaal 1 miljoen euro aan voorbereidingskosten en de provincie draagt 1,75 miljoen euro bij aan openbare voorzieningen zoals het parkeerterrein. Naar verwachting zal de jachthaven in 2008 gereed zijn.

De locatie Marina Kaap Hoorn ligt in de Schelphoek in de zuidoosthoek van de gemeente Hoorn.
Het nautisch centrum wordt gevormd door een reeds bestaande strekdam en een nieuw aan te leggen dam. Juist door de jachthaven met al haar faciliteiten te combineren met drijvende woningen krijgt de jachthaven een meerwaarde. Nautisch gerelateerde bedrijvigheid en goede horecagelegenheden zullen tevens bezoekers trekken die zelf niet zeilen, maar willen genieten van de sfeer die de haven uitstraalt.

Ontwerper Piet Boon
Het stedenbouwkundig ontwerp van de jachthaven is in handen van Kuiper Compagnons uit Rotterdam. Voor het ontwerp van de drijvende woningen en gebouwen heeft De Peyler opnieuw ontwerper Piet Boon uit Oostzaan benaderd. Eerder ging De Peyler een samenwerking aan met Piet Boon voor een drijvende woonwijk in de Noorderplassen in Almere. De ontwerpen van Piet Boon zijn zondermeer karakteristiek te noemen: ruimte en natuurlijke materialen spelen een belangrijke rol, net als eerlijke en ongecompliceerde vormen. Piet Boon ontwerpt van binnenuit en altijd in nauwe samenhang met de natuurlijke omgeving. Ook voor Marina Kaap Hoorn is De Peyler ervan overtuigd dat deze samenwerking zal leiden tot de gewenste uitstraling en sfeer van de jachthaven.

Wonen op water
‘Wonen op water’ is een concept van De Peyler Projektontwikkeling. De Peyler is onderdeel van de Ooms Avenhorn Groep uit Scharwoude. Ooms bracht een in Canada beproefd recept naar Nederland: wonen op een drijvend fundament. ‘Wonen op water’ is een combinatie van kennis, ervaring en techniek op het gebied van drijvend ontwikkelen en bouwen.  

De kennis en ervaring van De Peyler leert dat nagenoeg alles is te bouwen op het water. Van drijvende villa’s en appartementengebouwen tot scholen, restaurants en complete tuinen. Een nieuwe ‘waterwijk’ kan gebruik maken van voorzieningen op het land, maar kan ook compleet met alle voorzieningen op het water worden gerealiseerd. Ontwerp- en bouwtechnisch gesproken zijn er nauwelijks beperkingen.

Reacties
Reactie: (Drs. Ing. André van Dijk Eindhoven)
20-10-2009, 00:48
www.IkBenEenStopContact.NL

Reactie: (J. van der Klooster)
16-12-2006, 12:30
Wij hebben interesse in een drijvende woning in Marina Kaap Hoorn en willen ons hiervoor gaarne aanmelden. Hoe doen we dat?

Bij voorbaat dank!

Fam. J.v.d. Klooster