Veel jongeren met schulden in Hoorn

ingevoerd op 4-12-2006

Vanaf 1 december biedt de gemeente Hoorn jongeren van 18 tot en met 23 jaar gratis hulp bij problematische schulden. Het aantal jongeren met schulden stijgt en steeds meer jongeren doen een beroep op schuldhulpverlening. Dit jaar meldden zich zo’n 60 Hoornse jongeren bij PLANgroep, de organisatie die namens de gemeente hulp biedt bij schulden. Vorig jaar waren dat er dertig.

Hulp aan jongeren met schulden vereist een speciale aanpak. Ze hebben meestal een laag inkomen, hebben vaak moeilijk regelbare schulden, komen moeilijker tot schikkingen met schuldeisers en haken sneller af dan volwassenen. PLANgroep biedt intensieve individuele begeleiding en schenkt extra aandacht aan eigen verantwoordelijkheid en motivatie.

Jongeren met schulden van meer dan 10.000 euro zijn geen uitzondering meer. Deze jongeren kunnen meestal niet via de gebruikelijke wijze geholpen worden. Het komen tot een minnelijke schikking met schuldeisers stuit op een aantal problemen. Jongeren kunnen vaak niet voldoende aflossen vanwege hun lage inkomen of onregelmatige inkomen. Schuldeisers zijn niet happig op schikkingen met jongeren, omdat zodra deze meer gaan verdienen ze het gehele schuldbedrag wel kunnen aflossen. Ook moeilijk regelbare schulden zoals boetes en schulden bij vrienden en familie komen vaker voor bij jongeren. Een bijkomend probleem is dat ze niet altijd het belang inzien van het oplossen van de schulden en daardoor afhaken.

Verantwoordelijk wethouder Jan de Boer: ’We nemen het probleem van jongeren met schulden serieus. Door het aanbieden van begeleiding op maat via PLANgroep kunnen we ze leren met geld om te gaan. Daarnaast is het belangrijk dat we voorkomen dat jongeren in de schulden raken. We bespreken momenteel met scholen in het voortgezet onderwijs de mogelijkheid voorlichtingslessen te geven aan jongeren van 14 jaar en ouder.’

Intensieve begeleiding
PLANgroep begeleidt de jongeren in het zelfstandig beheren van hun financiën. Veel van hen hebben niet geleerd planmatig met geld om te gaan. De schuldhulpverlener ondersteunt en begeleidt op een stimulerende wijze. Jongeren en volwassenen die kampen met problematische schulden kunnen bij Plangroep aankloppen voor eenmalig advies, hulp bij een schuldenregeling en intensieve individuele begeleiding. Afgelopen jaar ontving PLANgroep zo’n kleine 700 aanmeldingen voor hulp bij schulden.

Aanmelden
Voor het maken van een afspraak kan men bellen met PLANgroep, (0229) 750 960. Ook kan men naar het inloopspreekuur van PLANgroep komen in het stadhuis, Nieuwe Steen 1. Iedere donderdag tussen 18.00 en 20.00 uur kunnen inwoners van Hoorn vrijblijvend langskomen om vragen te stellen aan de consulent van PLANgroep.