5 fracties in Hoornse raad willen uitstel Erfpacht Huesmolen

ingevoerd op 5-12-2006

In een brief aan het College van B&W vragen 5 Hoornse raadsfracties om uitstel van de invoering van de nieuwe erfpacht canon voor de Huesmolen. Bij de eigenaren van panden in en rond het winkelcentrum is grote onrust ontstaan en de politiek pleit nu voor een discussie in alle rust.

Lees hier de brief van de 5 fracties:


Aan: College van B&W, gemeente Hoorn
Betreft: vraag over erfpacht
 
Hoorn, 5 december 2006
 
Geacht college,
 
Erfpacht. Hierover wordt in Hoorn de laatste tijd flink gesproken. Directe aanleiding is dat woning- en winkeleigenaren in de Huesmolen vanaf 2007 worden geconfronteerd met hoge lasten nu de 30 jaar waarvoor de erfpacht daar was afgekocht voorbij zijn.
 
Op zichzelf is het normaal dat er na 30 jaar een nieuwe canon komt. Tegelijkertijd is er alle aanleiding om een discussie te starten over het instrument erfpacht: Bereikt de gemeente met erfpacht nog het oorspronkelijke doel waarvoor het ooit is ingesteld, of krijgen we met andere instrumenten ook de gewenste effecten, waardoor erfpacht overbodig wordt?
 
Zeer terecht heeft D66, gesteund door andere fracties, tijdens de algemene beschouwingen gevraagd om een discussie over erfpacht. Uw college heeft hierna toegezegd dat deze discussie er komt.
Tijdens de rondvraag van de commissie stad & ruimte heeft de VVD gevraagd deze discussie in te bedden in een bredere besloten commissievergadering waarin ook zaken als de voortgang van diverse projecten, de grondexploitatie Bangert & Oosterpolder (ook gezien in het licht van de brief van de Rekenkamercommissie), strategische aankopen en de locatie van een nieuwe begraafplaats e.d. aan bod kunnen komen.


Commissie en wethouder Van Weel hebben hierop instemmend gereageerd, dus wij gaan ervan uit dat die commissievergadering zal worden geagendeerd.
Het verbaast ons dat de PvdA-fractie het nodig vond om later per brief nog een keer te vragen om een discussie over erfpacht. Vragen om iets dat op initiatief van een ander al is toegezegd komt niet bepaald sterk over. We houden het maar op een onprettig soort scoringsdrang die gericht is op het pronken met andermans veren. We hebben dit gedrag van de PvdA ook al meegemaakt rond de opening van de ijsbaan.
 
Waar het onze fracties nu om gaat, is dat de discussie over erfpacht op een zuivere manier wordt gevoerd. Daarvoor is het nodig dat het college met een compleet dossier komt met feiten over en effecten van erfpacht. De Huesmolen is één van de plekken waar sprake is van erfpacht en die dus deel zal uitmaken van de discussie.

Het lijkt ons echter moeilijk om deze discussie op een goede en zuivere manier te voeren als we midden in een bezwarenprocedure en onrust rond de Huesmolen zitten.
Daarom verzoeken wij u om zo snel mogelijk te bekijken of het mogelijk is dat het invoeren van de nieuwe canon in ieder geval uitgesteld wordt tot de besluitvorming is afgerond. In de tussentijd kan de raad dan debatteren en beslissen over de vraag of en hoe we verder gaan met erfpacht. De uitkomsten van die discussie zijn dan uiteraard ook van toepassing op de Huesmolen.

 
Onze concrete vraag luidt dus of de invoering van de nieuwe erfpacht canon voor de Huesmolen kan worden uitgesteld totdat de uitkomst van de discussie over erfpacht bekend is. We vragen u om mondeling in de raadsvergadering van 12 december op onze vraag te reageren.
 
In afwachting van uw beantwoording,

met vriendelijke groeten,
 
fractie VOCH, Hans Weeda
fractie CDA, Michiel Pijl
fractie GroenLinks. Harry Bakker
fractie VVD, Harry van Lunteren
fractie D66, Arthur Helling