Supermarktketen Deen in Hoorn krijgt boete

ingevoerd op 8-12-2006

Deen Supermarkten in Hoorn heeft van het Commissariaat voor de Media een bestuurlijke boete van 3.500 euro opgelegd gekregen. Tijdens de Prijsbrekeractie in het begin van dit jaar heeft de supermarktketen een achttal boeken niet uitgezonderd van de verstrekking van spaarpunten.
    
Daarmee overtrad Deen de Wet op de vaste boekenprijs. Volgens de Wet zijn alleen collectieve spaaracties toegestaan, die bovendien tot doel hebben de aandacht voor boekuitgaven te stimuleren. Daar was in het geval van Deen geen sprake van. De supermarkten hebben in een week tijd in meer dan 45 vestigingen 2340 exemplaren verkocht van acht verschillende titels en daarbij spaarpunten cadeau gedaan.

Deen is van mening te goeder trouw te hebben gehandeld. Het ging om een beperkt aantal titels, die alleen van 13 tot en met 19 maart (Boekenweek!) verkocht werden. Deen bood de klanten geen korting aan en ook was het niet mogelijk om spaarkaarten in te leveren in ruil voor boeken. Ook verwees Deen naar de discussie over Airmiles, die in het verleden wel konden worden verzilverd bij de aankoop van boeken.

Het Commissariaat heeft bovendien een beroep op het gelijkheidsbeginsel afgewezen. Deen heeft in zijn verweer verwezen naar de uitspraak in de zaak-Calbona, die er met een waarschuwing van af kwam. Volgens het Commissariaat gaat het om onvergelijkbare grootheden: in het geval Calbona ging het om een handvol verkochte boeken op een slecht bezochte website, bij Deen ging het zoals hierboven al vermeld om 2340 boeken.