Stadhuis Hoorn krijgt ’praathuis’

Nieuwe vergaderstructuur raadscommissies gemeenteraad Hoorn

In het nieuwe jaar verandert de vergaderstructuur van de gemeenteraad van Hoorn. Alles moet dan beter en sneller gaan. Er komt zelfs een ’praathuis’ waar burgers, ondernemers en instellingen hun mondje kunnen roeren. En middels ’de stand’ kan men een plan promoten en toelichten. Leuker kunnen ze het op het stadhuis niet maken.
 
De aan een of meerdere beleidsterreinen gekoppelde raadscommissies worden vervangen door één algemene raadscommissie. Deze nieuwe ‘brede’ raadscommissie bereidt de besluitvorming op alle beleidsvelden voor. De advisering kan zo sneller en efficiënter plaatsvinden, omdat onderwerpen een snellere doorlooptijd kennen. Nieuw zijn ook de onderdelen het ‘praathuis’ en ‘de stand’, waarmee inwoners en bedrijven en organisaties een extra platform krijgen om hun mening over allerlei (politieke) onderwerpen te geven.

De raadsvergadering volgt telkens automatisch op drie voorafgaande raadsbrede commissievergaderingen. De vaste vergaderavond voor de raad blijft dinsdagavond. Ook de commissiebijeenkomsten worden allemaal op de dinsdag gehouden in de raadzaal. Start 20.00 uur.

Naast het geven van advies aan de raad over de inhoud van raadsvoorstellen, wordt met de brede raadscommissie het volgende beoogd:
• versnellen en flexibiliseren van het besluitvormingsproces;
• vaste vergaderdagen en vergadertijden, zodat de politiek en het politieke proces transparanter worden en het duidelijker is wanneer het besluitvormingsproces zich afspeelt;
• creëren van ruimte in het vergaderschema, zodat er tijd overblijft waarin de volksvertegenwoordigende rol kan worden ingevuld, bijvoorbeeld door thematische bijeenkomsten, door werkbezoeken en presentaties, door informele momenten zoals het ‘praathuis’, ‘de stand’ of de ‘begrotingsmarkt’;
• goede informatie-uitwisseling tussen de leden van de raadscommissie en de leden van het college van burgemeester en wethouders, rekening houdend met de fase van behandeling waarin een onderwerp zich bevindt (informatieve fase, meningvormende fase, besluitvormende fase, evaluerende en controlerende fase).

Het praathuis
Elke maand vindt voorafgaand aan een van de commissievergaderingen tussen 19.30 en 20.00 uur het zogenoemde ‘praathuis’ plaats. Iedereen kan hier op informele wijze kennismaken met de raadsleden en woordvoerders in de raadscommissie. Dit maakt het mogelijk hen te laten weten wat er speelt in de eigen omgeving, welke politieke zaak er in het geding is en wat de mening daarover is. Op www.hoorn.nl en de informatiepagina’s van de gemeente Hoorn in het Westfries Weekblad staat vermeld wanneer het praathuis plaatsvindt. Het eerste ‘praathuis’ is op dinsdag 9 januari.

Een presentatie houden: ’de stand’
Elke maand vindt voorafgaand aan een van de commissievergaderingen tussen 19.30 en 20.00 uur ‘de stand’ plaats. Vakafdelingen van de gemeente, organisaties en instellingen, bewoners en dergelijke kunnen een presentatie geven over een onderwerp dat de raad aangaat. Hierbij kan het gaan om een presentatie van een idee, project of visie over een politiek of actueel onderwerp via middelen als bijvoorbeeld een maquette of tentoonstelling. Hiermee kan steun worden verworven van raadsleden of hun fracties. Op www.hoorn.nl en de informatiepagina’s van de gemeente in het Westfries Weekblad staat wanneer ‘de stand’ plaatsvindt. Als men een presentatie wil geven, is aanmelding mogelijk bij de griffie onder vermelding van het onderwerp. Dit kan telefonisch via (0229) 25 22 28 of per e-mail: griffie@hoorn.nl. Via de griffie is het mogelijk voor de presentatie een beamer, laptop en eventuele andere materialen te regelen. De eerste ‘stand’ is op 23 januari.

De griffie
De griffie ondersteunt en adviseert de gemeenteraad. Voor meer informatie: griffie, postbus 603, 1620 AR Hoorn, telefoon: (0229) 25 22 28, e-mail: griffie@hoorn.nl.


Reacties
Reactie: (Douwe Egbert)
20-12-2006, 06:40
Wij hebben nog wat eikeltjeskoffie in de aanbieding.